سخنگوی حزب كارگزاران سازندگی: دور دوم انتخابات می تواند جای اكثریت و اقلیت مجلس دهم را عوض كند/ هاشمی زیست اشرافی ندارد


گفت و گوی مفصل ایرنا با حسین مرعشی رئیس دفتر آیت الله هاشمی رفسنجانی در دوران ریاست جمهوری، در ادامه می آید:
** از هفتم اسفند شروع كنیم. بسیاری از نامزدهای اصلاح طلبان و اعتدالیون به دلیل رد صلاحیت از رقابت بازماندند. چه شد كه باز هم پیروز شدند؟
من مهمترین آن را هوشیاری مردم می دانم. مردم اهمیت كار را خوب شناختند. این هوشیاری هم تحت تاثیر شبكه اطلاع رسانی غیر دولتی و فضای مجازی بود . مردم كنار رئیس جمهور خود ایستادند. آنها اصلا بسته سیاسی و انتخاباتی ما را باز نكردند و همین كه دیدند با بسته رقیب متفاوت است به آن رای دادند.
** چرا اصولگرایان نتوانستند به لیست واحدی برسند؟
اصولگرایان با مشكلی مواجه هستند و آن جبهه پایداری است. آنها نتوانستند در مود حذف این جبهه به توافق برسند. آقای ناطق نوری و لاریجانی اعتقاد به كنار گذاشتن پایداری ها داشتند ولی آقای حداد عادل و دوستانش برخلاف این فكر می كردند.
** سراغ انتخابات دور دوم مجلس برویم. اهمیت آن چیست؟
26 درصد كرسی ها هنوز باقی مانده است كه می تواند جای اكثریت و اقلیت مجلس را با یكدیگر عوض كند.
** پیش بینی تان از دور دوم چیست؟
رقابت ها در همه حوزه های انتخابی بسیار نزدیك است. امید داریم مانند مرحله اول حداقل 57 درصد كرسی ها از آن اصلاح طلبان و حامیان دولت شود.
** تركیب هیات رییسه مجلس دهم را چطور می بینید؟ آقای كرباسچی از احتمال مطرح شدن گزینه سوم علاوه بر آقایان عارف و لاریجانی سخن به میان آورده اند نظرتان چیست؟.
تا الان كسی غیر از این دو برادر بزگوار اعلام آمادگی نكرده است. آقای عارف در تهران سرلیست ما بودند و تشخیص ما از رای مردم تهران این است كه ساكنان پایتخت خواهان تغییرند. آقای عارف نماد تغییر و آقای لاریجانی سمبل تثبیت هستند. ولی قرار نیست گروهی از بیرون تعیین كند كه چه كسی رئیس می شود. فراكسیون امید و حامیان دولت در اولین فرصت بعد از برگزاری مرحله دوم انتخابات تشكیل جلسه می دهند و با بحث هایی خیلی صریح و روشن تصمیم نهایی خود را به صورت جمعی در این باره خواهند گرفت.
** قبلا اشاره كرده بودید كه روز بعد از اعلام صلاحیت ها تنها 5 نامزد در تهران داشتید. چگونه به لیست 30 نفره امید رسیدید؟
بلافاصله ستاد استان تهران مامور شد و یك اطلاعیه داد تا تمام افرادی كه تفكر اصلاح طلبی دارند و خود را آماده نامزدی می دانند اعلام آمادگی كنند. 110 نفر آمادگی خود را ابراز كردند. بعد فرمی تهیه شد به نام فرم ارزیابی مجلس . این فرم 1000 امتیاز داشت. همه موضوعات در آن پیش بینی شده بود: سابقه فعالیت روزنامه نگاری و حزبی، فعالیت اصلاح طلبانه،سابقه جنگ و ایثارگری،آراستگی ظاهر،قدرت سخنوری، تحصیلات دانشگاهی و پژوهشی و غیره. در جلسه هیات رئیسه این گزارش ها ارائه و مقرر شد افرادی كه هر 8 عضو جلسه روی آنها اتفاق نظر دارند را قبول كنیم و اگر كمتر از 30 نفر شد در مورد نفرات بعدی صحبت كنیم. با این كار به یك لیست 35 نفره دست پیدا كردیم. یعنی 5 نفر هم زیاد آمد. در گام بعدی با حزب اعتدال و توسعه وارد مذاكره شدیم و آنها تعدادی را اضافه كردند تا لیست به حدود 50 نفر رسید. در نهایت با بحث و بررسی به یك لیست 30 نفره رسیدیم كه مورد اجماع بود. از این رو با توجه به اینكه تمام اطلاعات این نامزدها را كنترل كردیم باید بگویم این 30 نفر از نظر سابقه و اصالت سیاسی هیچ چیزی كم ندارند.
** یعنی احتمال ندارد این افراد گرایش های ژله ای داشته باشند و در مجلس تغییر موضع دهند؟
مطلقا در مورد لیست تهران چنین پیش بینی ای ندارم.
** در شهرستان ها چه؟
وضع آنجا متفاوت است. به غیر از شهرهای بزرگ مثل اصفهان، شیراز ، تبریز و مانند آن كه مردم سیاسی رای دادند در بقیه موارد آرا بعضا تحت تاثیر مسائل قومی و قبیله ای بود.
** ابزار نظارتی شما بر مجلس دهم چیست؟ مجلس سایه تشكیل می دهید یا برنامه دیگری دارید؟
این نظارت ما مختص مجلس نیست و دولت را هم در بر می گیرد. دولت یازدهم مشكلاتی دارد كه بخشی از آن ناشی از عدم یاری مجلس نهم است. بعد از استقرار مجلس دهم انتظار داریم دولت آقای روحانی قوی تر وارد عرصه اداره كشور شود.
مجلس دهم نباید مشابه مجالس هفتم، هشتم و نهم از دولت زیاده خواهی كند. به دقت رفتار این مجلس را زیر نظر داریم اگر مشاهده كنیم نماینده ای می خواهد با استفاده از ابزار سئوال و استیضاح و غیره از وزرا امتیاز بگیرد بدون تعارف یقه اش را می گیریم. چرا كه این را برخلاف وعده ای می دانیم كه در انتخابات به مردم داده است.
** ابزارتان برای این كار چیست، بالاخره نماینده پس از تایید اعتبار نامه از جایگاه قانونی و قدرت برخوردار است؟
از طریق افكار عمومی. قضیه را رسانه ای می كنیم.
** در مورد پارلمان در سایه چه؟
بعید می دانم اجماعی بر سر تشكیل آن وجود داشته باشد.
** یعنی با توجه به جوان بودن مجلس، نیازی به آن وجود ندارد؟
بیش از 35 درصد نمایندگان مجلس دهم با تجربه اند یعنی قبلا نماینده مجلس بوده یا مسئولیت اجرایی داشته اند.
** سراغ خبرگان برویم .بعد از فوت آیت الله مهدوی كنی، عده ای تمام تلاش خود را كردند كه هاشمی رفسنجانی رئیس خبرگان نشود. جنابعالی هم نقل قول كرده بودید كه آقای مهدوی كنی گفته بودند هاشمی ریاست خبرگان را به من تفویض و هدیه كرده بود. علت این مخالفت ها چه بود؟
عده ای در كشور هستند كه فكر می كنند آقای هاشمی باید تابع آنها باشد تا فردی ارزشمند و مهم باشد. این در مورد ایشان همیشه صادق بوده است. در دهه 60 كسانی كه بعدا با نام اصلاح طلبی شناخته شدند هم علاقه مند بودند هاشمی هر جور كه آنها می خواهند رفتار كند ولی نكرد. مدتی بعد هم جناح راست این تفكر را داشت ولی باز هم موفق نشد. ببینید این درخواست ها با واقعیت شخصیت آقای هاشمی مغایر است. ایشان خودش است. همین الان هم لزوما آن كسی نیست كه اصلاح طلبان یا اعتدالیون بخواهند. ایشان خودش شاخص اعتدال است نه اینكه هر چه اعتدالیون بخواهند وی همانطور عمل كند. در مورد مخالفین وی هم باید گفت كه رفقای ارزشی ما از اینكه هاشمی مستقل از آنهاست و به آن چیزی كه خودش تشخیص می دهد عمل می كند ناراحتند.
آنها هیچ وقت به این فكر نیفتادند كه بیاییم ببنییم تشخیص هاشمی در این باره چیست شاید این تشخیص درست باشد.
آنها از این ناراحتند كه كه چرا هاشمی به تشخیص آنها عمل نكرده است. از این رو در مورد خبرگان هم چون این شناخت را از ایشان داشتند می دانستند هاشمی كسی نیست كه هر چه از بیرون بگویند یا یك كمیسیون در خارج خبرگان به وی ابلاغ كند به آن عمل كند. آنها می گفتند هاشمی خودش است و خودش با ما نیست. نقطه افتراق این طور به وجود آمد.
** تحلیلتان از خبرگان اخیر چیست؟ هاشمی نامزد ریاست آن می شود؟
تا آنجا كه من می دانم هاشمی دنبال ریاست این مجلس نیست. انتخابات خبرگان اخیر پیام های روشنی داشته كه باید درك شود. بالاخره اعضای این مجلس باید بپذیرند كه هاشمی محبوبترین عضو آن است و بیش از دو میلیون و سیصد هزار رای دارد؛ آنهم با این حجم تخریبی كه علیه ایشان صورت گرفت. باید متوجه جایگاه و نقش ایشان باشند. من نمی گویم هاشمی رئیس مجلس خبرگان باشد اما رئیس خبرگان باید از كشمكش های سیاسی فارغ باشد. باید حداقل، انتخاب رئیس و اگر بشود تمام هیات رئیسه خبرگان با اجماع صورت گیرد. شخصیت هایی در مجلس خبرگان پیش رو هستند كه بتوان درباره آنها اجماع كرد.
خبرگان جایی نیست كه صلاح باشد كه جناحی كه در آن اكثریت دارند ولی در جامعه در اقلیت قرار دارند آن را اداره كنند. چون وظیفه تعیین رهبر برعهده آنهاست و ممكن است خدای ناكرده در یك لحظه لازم باشد رهبر كشور را تعیین كنند. رهبر هم باید رهبر همه مردم باشد و حداقل باید اكثریت مردم از این انتخاب قانع شوند. چون رهبری در ایران بر قلوب حكومت می كند. تاكنون این قضیه هم در مورد امام خمینی (ره ) و هم در مورد آیت الله خامنه ای صادق بوده است و از این به بعد هم باید چنین باشد. رهبری نمی خواهد با زور اسلحه و نیروهای امنیتی بر مردم حاكم باشد بلكه او می خواهد بر قلب ها حكومت كند. چرا كه لازم است با صحبت هایش مردم را ارشاد و راهنمایی كند و گاهی به مسئولین تذكراتی بدهد. اگر می خواهیم این خصلت را برای رهبری حفظ كنیم هیات رئیسه خبرگان باید اجماعی باشد.
به نظرم انتخابات هیات رئیسه خبرگان همچنین فرصت بسیار خوبی است كه به همگرایی روحانیون تبدیل شود.
** چه گزینه هایی شانس ریاست دارند؟
این مساله داخلی خبرگان است و چون روحانی نیستم اجازه بدهید دخالت نكنم.
** اكثریت خبرگان پنجم دست چه طیفی است؟
اگر از بیرون دخالتی صورت نگیرد و همه چیز روند طبیعی خود را داشته باشد خبرگان پنجم معتدل است.
** بزرگترین تصور نادرستی كه از حسین مرعشی وجود دارد چیست؟
جامعه یك دست نیست. جمعی كه مخالف ما هستند مرا مخالف نظام و رهبری می دانند 


ویدیو مرتبط :
کلیپ تبلیغاتی حزب اردوغان- انتخابات مجلس