چرایی حضور کم‌رنگ برخی بازیگران در جشنواره فجر امسال


چرایی حضور کم‌رنگ برخی بازیگران در جشنواره فجر امسالخبرگزاری صدا و سیما/ سینماگران ترس از تکرار و راه نیافتن برخی فیلم ها به بخش اصلی را دلیل کم رنگ شدن حضور بازیگران پر کار جشنواره پارسال می‌دانند.
یکی از مهمترین عرصه‌های دیده شدن بازیگران و اهالی سینما جشنواره فیلم فجر است.
هر ساله بسیاری از چهره‌های سینمایی در این جشنواره ظهور و بروز پیدا می‌کنند و گزینه اصلی کار برای آثار بعدی کارگردانان سینما می‌شوند.
در برخی موارد هم شاهد هستیم بازیگرانی که در دوره های قبل پر کار بودند حضور کمرنگ تری در جشنواره های بعدی دارند و گاهی هم اصلا شاهد حضور آن ها نیستیم و یکی از سوال های رایج مخاطبان سینما در ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر این است که چرا فلان بازیگر که سال گذشته در فیلم های زیادی حضور داشت امسال کاری نداشته است.

یکی از بازیگرانی که در چند سال گذشته شاهد حضور پررنگش در جشنواره های فیلم فجر بوده ایم بابک حمیدیان است.

این بازیگر از تئاتر و تلویزیون وارد سینما شد و پس از دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد سی و دومین جشنواره فیلم فجر برای فیلم های «چ» و «رستاخیز» انتظارها را از خودش بالا برد.

وی با فیلم های روباه، مرگ ماهی، من دیه گو مارادونا هستم و شکاف در جشنواره سی و سوم حضور داشت و در این دوره نیز با حضور در فیلم های «بادیگارد» و «سیانور» در بخش سودای سیمرغ و فیلم سینمایی «نیم‌رخ‌ها» و «یک شهروند کاملا معمولی» در بخش هنر و تجربه پرکارترین بازیگر مرد این دوره به حساب می‌آید.

از دیگر چهره‌هایی که پارسال و امسال حضور فعال در فیلم‌ها دارند می‌توان به هومن سیدی، سحردولت شاهی و پانته‌آ پناهی‌ها اشاره کرد.

چهره هایی چون پرویز پرستویی، رضا عطاران و هانیه توسلی نیز از گزینه‌های دریافت سیمرغ هستند و معمولا در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر حضور پیوسته داشته اند.

اما برخی از بازیگران به یکباره در جشنواره ای می درخشند و در دوره های بعد دیگر اثر قابل قبول وگاها حتی اثری از آن‌ها دیده نمی‌شود و این اتفاق می‌تواند افت انگیزه و بازی آن‌ها را رقم بزند.

رویا نونهالی که فیلم های «کفش‌هایم کو» و «نیمه شب اتفاق می‌افتد» را در بخش سودای سیمرغ و «نیمرخ‌ها» را در بخش هنر و تجربه دارد یکی از پرکارهای این دوره است.

وی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: من تقریبا هر سال در جشنواره فیلم فجر فیلم داشته ام و امسال نیز اگر تمام فیلم های من به بخش مسابقه راه پیدا می کرد صاحب پنج فیلم بودم.

نونهالی افزود: دلیل اینکه بازیگران در برخی از سال ها کمتر در جشنواره دیده می شوند تنها خود بازیگران نیستند و یکسری شرایط بیرونی در این موضوع دخیل است؛ برای مثال گاهی هیچ کدام از فیلم های یک بازیگر به بخش های مسابقه و یا نگاه نو راه پیدا نمی‌کند.

وی ادامه داد: بعضی سال‌ها ممکن است 10 فیلمنامه به یک بازیگر پیشنهاد شود، اما علاقه ای به بازی در هیچ کدام نداشته باشد و برخی مواقع در یک سال سه فیلمنامه به بازیگر پیشنهاد می‌شود و بازیگر آن ها را می پذیرد و هر سه هم موفق و سبب دیده شدن بازیگرش می شوند.

نونهالی گفت: واقعیت این است که بعضی اوقات عواملی در دست بازیگر نیست و عوامل جانبی شرایط او را می‌سازند.

البته بسیاری از بازیگران تهیه کننده ها را عامل این موضوع می دانند و می گویند با دیده شدن یک بازیگر به دلیل بالا رفتن توقعات مالی او رغبت تهیه کننده ها برای همکاری با وی کمتر می شود.

عبد الله علیخانی تهیه کننده سینما که امسال نیز با فیلم سینمایی «آبنبات چوبی» در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر حضور دارد در این باره به خبرنگار ما گفت: من دولتی بودن فیلم ها را یکی از مهم ترین عوامل این موضوع می دانم؛ افرادی که با پول دولت فیلم می‌سازند به بازیگری که حق الزحمه اش 50 میلیون تومان است 100 میلیون تومان می دهند و آن بازیگر فکر می کند هزینه بازیش همین قدر است و وقتی یک تهیه کننده بخش خصوصی به او پیشنهاد بازی با 50 میلیون تومان را می دهد او نمی پذیرد.

وی افزود: از آنجایی که در بازیگری می‌توان گزینه هایی زیادی را جایگزین افراد کرد، عوامل فیلم بازیگری را جایگزین گزینه مد نظرشان می کنند و پس از مدتی کسی برای بازی به سراغ آن بازیگر نمی رود.

اما نوید محمودی تهیه کننده جوان سینما نظر دیگری در این باره داشت و به ما گفت: در بسیاری از مواقع عدم حضور فیلم ها در بخش های اصلی جشنواره فیلم فجر سبب دیده نشدن بازیگر در این جشنواره می شود.

وی ادامه داد: گاهی اوقات نیز بازیگری که در دوره قبل خوب دیده شده است پیشنهادهای زیادی از طرف کارگردانان مختلف برای بازی دارد، اما به دلیل ترس از تکرار نقش و زیر سوال رفتن موفقیت های قبلی این پیشنهاد را نمی پذیرد.

بسیاری از بازیگرانی که در دوره های قبل موفق به دریافت سیمرغ شده اند به دلیل مواردی که محمودی اشاره کرد در انتخاب نقش‌هایشان وسواس بیشتری به خرج می‌دهند و گزیده کارتر می‌شوند.

البته باید در نظر داشت که تعداد کارها تضمینی برای درخشیدن و دیده شدن در جشنواره فجر نیست و در بسیاری از مواقع نقش‌آفرینان با بازی در تنها چند سکانس به خوبی دیده شده اند.


منبع: خبرگزاری صدا و سیما


ویدیو مرتبط :
نادیده های جشنواره فیلم فجر: بهترین بازیگران زن (بخش اول)