آخرین وضعیت آموزش زبان فارسی در سوریه


شاید در این مقطع که کشور سوریه چند سالی است درگیر با تروریست‌های داعش و عملا در حال یک جنگ ویرانگر تمام‌عیار است، پرداختن به آموزش زبان فارسی در این کشور بحران‌زده و حتا خبرش، عجیب به‌نظر برسد. با این حال، واقعیت این است که هم‌اکنون که شما این متن را می‌خوانید، آموزش زبان وادبیات فارسی در دانشگاه‌های سوریه به دو گونه انجام می‌شود.

به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، گروه زبان وادبیات فارسی در سه دانشگاه سوریه (دانشگاه دمشق، دانشگاه حلب، دانشگاه بعث در استان حمص) تدریس می‌شده و قبل از بحران اخیر سوریه چهار استاد ایرانی اعزامی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشورمان برای تدریس در این دانشگاه‌ها اعزام می‌شدند ولی به دلایل امنیتی حضورشان منتفی شده و تاثیر منفی در روند آموزش زبان وادبیات فارسی این دانشگاه‌ها داشته است.

با این حال، نمایندگی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه تلاش با همکاری سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی تاکنون بیش از 1200 عنوان کتاب آموزشی و ادبی و انواع واژنامه‌ها به کتابخانه ویژه زبان فارسی این سه دانشگاه فرستاده است.

زبان فارسی به‌عنوان یک زبان اختیاری از زبان‌های شرقی (فارسی، عبری، سریانی، واگاریتی، فرانسه و روسی) در دانشگاه‌های دمشق، حلب «استان حلب»، تشرین «استان لاذقیه»، بعث «استان حمص» و طرطوس، فرات «استان دیر الزور» و حماه تدریس می‌شود و بیشتر دانشجویان، زبان فارسی را به دلیل علاقه به جمهوری اسلامی ایران انتخاب می‌کنند و این درس در گروه ادبیات عر ب، تاریخ و باستان‌شناسی دانشکده ادبیات وعلوم انسانی این دانشگاه‌ها تدریس می‌شود.

درواقع بعد از تأسیس رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در سوریه، زبان فارسی همگام با اهداف انقلاب اسلامی به‌عنوان دومین زبان گسترده در جهان اسلام، در کشور سوریه نیز توسعه حضور داشته و در این راستا تا کنون 83 دوره در چهار مرحله تدریس شده و 8 سطح آموزش زبان فارسی در این رایزنی در طول سال تدریس می‌شود.

مرکز آموزش زبان فارسی لاذقیه نیز در سال 2006 میلادی، زیر نظر رایزنی فرهنگی سفارت ایران در دمشق، جهت گسترش زبان فارسی تأسیس شد. این مرکز در دوره های جدید آموزش زبان فارسی خودش در مرحله مقدماتی و پیشرفته سی وسومین دوره آموزشی زبان فارسی را از تیر ماه گذشته آغاز کرد.

آموزش زبان فارسی در دیگر مراکز کشور سوریه نیز در این جایگاه‌ها انجام شده یا می‌شود: آموزشکده زبان‌های خارجی وابسته به دانشگاه دمشق، در دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه، در حوزه امام خمینی (قدس سره)، در مدرسه محسنیه، در حسینیه مهدیه در منطقه زین‌العابدین، در آموزشکده نظامی سوریه، در دانشگاه حضرت رقیه (س)، در مؤسسه جنه‌العقیله و در مرکز الحجه (در استان طرطوس).

آشنائی با مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب (ایران شناسی) :

به رغم مشترکات دینی وفرهنگی وتاریخ دیرینه ی روابط مشترک ایران وعرب متأسفانه ذهنیتهای نابجا و باورهای نادرست و اختلافات عقیده و گرایشهای مذهبی موجب عدم تحقق اهداف وآرمان های راهبردی ومشترک جمهوری اسلامی ایران وجهان عرب در منطقه گردیده است.

به منظور رفع این توهمات و خیال پردازیهای نادرست بین اندیشمندان وفرهیختگان، طرح راه اندازی مرکز ایرانشناسی مطالعات فرهنگی ایران و عرب با اهدافی فراگیر وگسترده، در باره ی اجرای پژوهشهای مختلف و ارتباط فعال و منسجم بین پژوهشگران ایرانی و عرب مطرح و نخستین گام دراین زمینه در سال 1379ه .ش (2000 میلادی) برداشته شد .

این مرکز دارای 8000عنوان کتاب و مرجع ایرانشناسی به زبان فارسی و1000 عنوان کتاب و مرجع ایرانشناسی به زبان عربی ودهها مجله و نشریات فارسیوعربی و نرم افزار است و تاکنون توانسته خدمات ارزشمندی در جهت شناساندن فرهنگ و تمدن و ادب و تاریخ ایران کهن و معاصر به عرب زبانان و استادان دانشگاه و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا و علاقمندان به ایران و انقلاب اسلامی ایران ارائه کند. این مرکز دارای جایگاه ویژه ای در میان فرهنگیان عرب زبان می باشد زیرا جزو مهمترین مراکز ایرانشناسی در کشورهای عربی شرق آسیاست.

مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب (ایران‌شناسی) نیز با هدف معرفی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی به جهان عرب تاسیس شده که مهمترین اهداف آن، اجرای پژوهش در رده‌های گوناگون و ارتباط فعال و هماهنگ و منسجم بین دانشجویان در انتخاب عناوین ایرانشناسی مقاله‌ها یا پایان‌نامه‌های مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و حتی در مرحله اول دانشگاهی و شناخت و معرفی مراجعه‌کنندگان به تاریخ ایران باستان و معاصر و همچنین ترجمه متبادل و تأثیر و تأثر متقابل (فارسی - عربی و عربی - فارسی) بوده است.

در این راستا، علاوه بر انتشار کتاب‌های مختلف، پایان‌نامه‌های متعددی هم با همکاری این مرکز، تالیف و تدوین شده است.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
آخرین اخبار از وضعیت حملات ارتش سوریه فروردین ماه 94