نرخ منفی بهره بانکی، عامل افزایش بهای طلا در جهان


به نوشته فایننشال تایمز، پارسال نگرانی سرمایه گذاران درباره افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی آمریکا عامل اصلی کاهش بهای طلا بود. اکنون توجه به همگان به پدیده معکوس شده است، یعنی امکان کاهش نرخ بهره و حتی منفی شدن آن در سراسر جهان.

            این امر سبب کاهش فعالیت های اقتصادی در سراسر جهان و این احساس شده است که بانک های مرکزی در سراسر جهان دیگر ابزاری برای افزایش رشد اقتصادی ندارند. شماری از تحلیلگران می گویند نمی توانند به بانک های مرکزی اعتماد کرد که در مواقع بحران ارزش پول را پایین نیاورند. به اعتقاد آنان، طلا همیشه در درازمدت ارزش خود را حفظ می کند. جان هتوی مدیر دارایی در صندوق طلا توکویل گفت بی اعتمادی به فعالیت بانک های مرکزی که تازه بروز کرده است، باعث حفظ ارزش طلا خواهد شد. کاهش ارزش سهام این روند را تسریع خواهد کرد. به گفته وی، نرخ بهره صفر درصد در این سال ها باعث بالا رفتن ارزش سهام بی ارزش زیادی شده است.

            بانک مرکزی اروپا دو ماه پیش نرخ بهره را منفی کرد، اقدامی که بانک مرکزی ژاپن نیز ماه گذشته به آن تاسی کرد. پنجشنبه هفته گذشته بانک های سوئد نرخ بهره را نیم درصد منفی اعلام کردند. جنت یلن رئیس بانک مرکزی آمریکا نیز اعلام کرد این بانک در حال بررسی امکان برقراری نرخ بهره منفی در کوتاه مدت است. مطالعه بانک جی پی مورگان نشان می دهد از سال ۱۹۷۵ بازده مالی طلا در شرایط افت بهره بهتر از سهام، اوراق قرضه و مواد خام است. در زمان افت نرخ بهره در آمریکا، سود ماهیانه طلا ۱.۴ درصد بوده است. پیش بینی این بانک حاکی از آن است که بهای هر اونس طلا تا مهر سال آینده به ۱۲۵۰ دلار برسد.

            اکنون سوال این است که آیا افزایش بهای طلا می تواند خریداران طلا را در هند و چین به خرید بیشتر ترغیب کند. پارسال ۴۵ درصد تقاضا برای طلا از این کشورها بود. همچنین باید دید آیا عرضه طلا به بازار افزایش خواهد یافت یا خیر. در سال ۲۰۱۵، تولید طلا با کمترین آهنگ از سال ۲۰۰۸ رشد کرد. در این حال برخی تحلیلگران می گویند بهای طلا به طور مستمر بالا نخواهد رفت. دیوید گاوت رئیس بخش فلزات ارزشمند در شرکت مارکس اسپکترون گفت هر چقدر بهای طلا بیشتر بالا برود، امکان متوقف شدن آن در نقطه ای بیشتر می شود. در آن صورت کافی است که چند عدد اقتصادی مثبت منتشر شود تا همگی از بازار طلا خارج شوند. تحلیلگر دیگری معتقد است اگر بانک مرکزی آمریکا به افزایش نرخ بهره افزایش دهد و وضعیت اقتصاد جهان بهتر شود، بهای هر اونس طلا تا پاییز به ۱۰۰۰ دلار کاهش خواهد یافت. به گفت وی، وضعیت تقاضا به گونه ای نیست که افزایش بهای طلا توجیه داشته باشد و بعید است بهای طلا در سطح جاری باقی بماند.


ویدیو مرتبط :
افزایش نرخ بهره بانکی ادامه دارد؟