چراغ بسیاری از روستاهای خراسان‌جنوبی خاموش شد


این جملات را زیاد شنیده‌اید که "آب مایه حیات است، اگر آب نباشد زندگی معنا ندارد"، " وقتی روستا صفا دارد که آب داشته باشد" "این آب است که روشنایی می‌آورد"، اما امروز درد بی آبی چراغ بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی را خاموش کرده است و دیگر روستا برایشان صفایی ندارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان جنوبی، سال‌هاست که درگیر کم‌آبی است و به دلیل خشکسالی‌های پی‌درپی بسیاری از روستاهای استان با بحران جدی آب مواجه شده‌اند به طوری که مهاجرت به شهر را ترجیح داده‌اند. همچنین چالش کم‌آبی و بی‌آبی سالهاست که مشکلاتی برای زندگی مردم روستای "گوکچین" ایجاد کرده است و آب مورد نیاز آنها با تانکر سیار تامین می‌شود.

روستای گوکچین در فاصله 45 کیلومتری بیرجند با جمعیت حدود 200 نفر با مشکل بی‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند، مشکلی که میتواند درد و رنج فراوانی برای مردم ایجاد کند و شاید بیان آن تلخ باشد اما باید گفت و نوشت تا بلکه مرهمی کوچک بر آن درد بزرگ باشد.

بحران جدی آب در روستای گوکچین

مشکلات آب در ‌استان هر روز ابعاد تازه‌تری به خود می‌گیرد و اگر برنامه‌ریزی جامعی برای آن نباشد، شاید در آینده این استان را دچار مشکلات متعددی از جمله خالی از سکنه شدن روستاها کند. البته به گفته بسیاری از مسئولان زنگ خطر این مهاجرت‌ها در بسیاری از روستاهای محروم استان به دلیل خشکسالی‌ها و نبود آب و بی‌رونق شدن کشاورزی و دامداری به صدا درآمده است.

سهم آب در روستای گوکچین هفته‌ای یک تانکر

علی سیروسی، دهیار روستا در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه مردم در این منطقه با مشکلات بی‌آبی مواجه هستند،‌ افزود: آب مهم‌ترین نیاز و درخواست مردم این روستا است. روستا در 45 کیلومتری شرق بیرجند و از توابع بخش مرکزی واقع شده است. روستای گو‌کچین منطقه‌ای کوهستانی بوده و طبق آخرین سرشماری این روستا دارای 83 خانوار و 205 نفر جمعیت است.بر اثر خشکسالی تعداد زیادی از اهالی روستا به بیرجند مهاجرت کرده‌اند.

وی با بیان اینکه شغل اصلی مردم این منطقه کشاورزی و دامپروری بوده است، تصریح کرد: مهم‌ترین درخواست‌ مردم در روستای گوکچین، تامین آب است. کمبود آن باعث شده کشاورزی از رونق بیفتد و دام‌ها نیز از کم آبی‌تلف شوند.

سیروسی با اشاره به امکانات این روستا، اظهار کرد: در روستا امکاناتی از جمله غسالخانه، مدرسه راه آسفالته، خانه بهداشت، برق، تلفن ثابت و شرکت تعاونی موجود است.

وی با اشاره به عمده مشکلات مردم این روستا، خاطرنشان کرد: علاوه بر کمبود آب، حسینه‌ در حال تکمیل این روستا نیز با کمبود امکانات و بودجه مواجه شده است.

ما آب می‌خواهیم امکانات نمی‌خواهیم

زهرا افسرده یکی از اهالی روستای گوکچین نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به بحران آب و مشکلات به وجود آمده بر اثر آن، گفت: بحران آب خیلی بر زندگی ما تاثیر گذاشته است.

وی ‌با بیان اینکه وقتی روستا صفا دارد که آب داشته باشد، ادامه داد: امروز درد بی‌آبی چراغ بسیاری از خانه‌های روستا را خاموش کرده است. ما آب آشامیدنی نداریم چه برسد به آب کشاورزی، قنات‌های ما همه خشک شده و از قنات روستا‌های دیگر با مشقت زیادی آب تهیه می‌کنیم. کسانی که وسیله نقلیه با وسیله و بقیه با پای پیاده برای تهیه آب می‌روند. ما آب می‌خواهیم امکانات نمی‌خواهیم.

این زن اهل روستا تصریح کرد: شورا و دهیار چندین مرتبه نامه به مسئولین داده‌اند اما اقدامی صورت نگرفته است.

مهدی بخشی، یکی دیگر از اهالی این روستا نیز با اشاره به اینکه در هفته یک تانکر یا هر دوهفته یک تانکر آب می‌آورند، گفت: اکثر اهالی روستا بی‌آب می‌مانند و مجبور به تهیه آب از قنات‌های اطراف هستند.

وی، مشکل استحمام را یکی از مشکلات روستا عنوان کرد و افزود: حمام داریم اما آب نداریم و در صورت برگزاری جلسه‌ای در روستا باید آب را خریداری کنیم. کار اصلی اکثریت مردم این روستا، دامداری و کشاورزی است که به علت مشکل کم‌آبی شاهد تشنگی دام‌ها و نیز تلف شدن دام‌ها هستند.

وی یادآور شد: برای برداشت آب، اهالی روستا مجبور شده نهایت 60 لیتر آب را در خانه ذخیره کنند و این برای افراد سالخورده روستا بسیار مشکل است.

بخشی با با بیان اینکه مکاتبات زیادی با نهادهای مربوطه انجام شده اما تاکنون بی پاسخ مانده است، خاطرنشان کرد‌: مشکل بزرگ این روستا نبود آب شرب است که موجب شده تا کشاورزی و دامداری هم در این روستا دیگر رونقی نداشته باشد.

بحران 424 روستای خراسان‌جنوبی در تامین آب

علی اکبر بسکابادی، مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان‌جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به روستاهای آبرسانی شده در استان، تصریح کرد: روستاهای دارای بحران آبی بالای 20 خانوار، 193 روستا است.

تا پایان شهریور امسال، از 907 روستای بالای 20 خانوار استان، 714 روستا از این خدمت برخوردار شده‌اند.

مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان با اشاره به اینکه آبرسانی با توجه به تعداد خانوار انجام می‌شود، افزود: در حال حاضر روستاهای بالای 20 خانوار در تعهد آبرسانی شرکت است و روستای کمتر از 20 خانوار فعلا جزء تعهدات نیست، مگر آنکه روستای کمتر از 20 خانوار در مسیر شبکه آبرسانی باشد.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای کم آبی روستای گوکچین، تصریح کرد: قنات گوکچین که آب روستا را تامین می‌کرده، خشک یا بسیار کم آب شده که پیشنهاد شده در محدوده روستا چاه، حفر تا مشکل موقتاً حل شود که مخالفت اهالی را در پی داشت.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان‌جنوبی‌ بیان کرد: آبرسانی سیار، ماهانه 15 سرویس به روستا بوده است. در حال حاضر آبرسانی توسط تانکرهای سیار به روستاهای فاقد شبکه‌های آبرسانی انجام می‌شود. در بلندمدت در صورت تعیین محل تامین آب از نقاط دور دست، آبرسانی انجام خواهد شد. محل تامین آب این روستاها برعهده شرکت سهامی آب منطقه‌ای است.

به گزارش ایسنا، امید است در کوتاه مدت با افزایش تعداد تانکرهای حمل آب به روستاها و برای بلندمدت با پیگیری موضوع انتقال آب به استان خراسان جنوبی مشکل کم آبی استان حل شود.

گزارش از طیبه خسروی‌نیا، خبرنگار ایسنای منطقه خراسان جنوبی

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
چراغ سبز آپارات ،به حرکت چراغ خاموش آرین نیشنز!!!قسمت 2