چوگان در نقش جهان جان می‌گیرد


چوگان از ورزشهای کهن ایرانی است که امروزه به ورزشی جهانی تبدیل شده است. این رشته به دلیل رواج در میان پادشاهان و بزرگان به بازی شاهان هم معروف بوده است. نام این بازی از چوبی که در بازی از آن استفاده می‌شود برگفته شده است. چوگان در ابتدا برای نمایش استعداد سوارکاری و اسب استفاده می‌شد و کمتر بحث تفریحی و یا ورزشی آن به میان می‌آمد که رفته رفته به ورزش تبدیل گردید و امروز 77 کشور جهان بازی تحت عنوان چوگان داشته و حتی از سوی کمیته بین المللی المپیک نیز به عنوان ورزش جهانی شناخته می‌شود.

به گزارش ایسنا- منطقه اصفهان؛ چوگان نه تنها از 600 سال قبل از میلاد مسیح در میادین بزرگ ایران رواج داشته بلکه در شعر و نثر بزرگان ادبیات این مرز و بوم نیز همواره حضور داشته است، رودکی، فردوسی، سعدی، حافظ، ناصر خسرو و مولوی از جمله شخصیت‌های بزرگ ادبی این دیار هستند که از چوگان در اشعار خود استفاده کرده‌اند.

اما اوج شکوفایی چوگان بی شک عصر طلایی صفویه است جایی که شاه عباس اول برای این بازی به قدری ارزش قائل می‌شود که میدان اصلی پایتخت ایران یعنی اصفهان را به محل بازی چوگان اختصاص می‌دهد.

چوگان از بازی‌های استراتژیک جنگی در زمان خود محسوب می‌شده و اسب چوگان از بهترین اسب‌های جنگ آور به حساب می‌آمد. اما متاسفانه امروز چوگان در زادگاهش تنهاست و با کمال تعجب باید گفت این آمریکای جنوبی است که به شدت در زمینه چوگان پیشرفت می‌کند و طرفداران این بازی هر روز بیشتر از دیروز می‌شوند.

در همین خصوص فریدون الهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان از برگزاری چوگان در میدان نقش جهان خبر می‌دهد و می‌گوید: از 24 تا 28 اسفند ماه میدان نقش جهان میزبان بازی چوگان می‌شود. اجرای این مراسم نه تنها برای اصفهان بلکه برای کل ایران مهم است چون در ثبت جهانی این ورزش تأثیر بسزایی دارد.

وی می‌افزاید: تلاش داریم تا این بازی را به نحو احسن در میدان نقش جهان یکی از خاستگاه‌های اصلی این بازی برپا کنیم و در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد. چراکه اگر بتوانیم به درستی چوگان را احیا کنیم به ثبت جهانی آن نزدیک‌تر می‌شویم.

همچنین، محسن یارمحمدیان، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان به خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان می‌گوید: برپایی چوگان در میدان نقش جهان با برنامه ریزی از قبل تعیین شده‌ای خواهد بود و نکته مهم این است که اگر استقبال از این ورزش در این ایام مناسب باشد قطعاً بازی چوگان در میدان نقش جهان اصفهان ادامه خواهد داشت.

وی می‌افزاید: چوگان نه تنها یک بازی ایرانی بلکه یک آیین با مراسمی بی نظیر بوده است که سعی می‌کنیم که آیین بازی چوگان را در اصفهان و میدان نقش جهان بازآفرینی کنیم؛ ما درصدد احیا چوگان هستیم.

به گزارش ایسنا، برپایی بازی چوگان در میدان نقش جهان بی شک پس از 400 سال خود می‌تواند یک جاذبه توریستی و گردشگری باشد و باید امیدوار بود که مسئولان گردشگری اصفهان فقط به چهار روز اکتفا نکرده و این بازی را در فصول مختلف در میدان نقش جهان احیا کنند. چراکه کارکرد اصلی میانه میدان بی شک بازی چوگان بوده و اصلاً ساخت دیواره میدان برای تماشای چوگان طراحی شده است.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
چوگان در میدان نقش جهان