چند نکته که در مورد آزمون وکالت باید دانست


آزمون وکالت یکی از پرطرفدارترین آزمون‌های حقوقی در بین دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته حقوق است؛ آزمونی که قبولی در آن به داوطلب اجازه می‌دهد به عنوان یک وکیل در دادگاه حاضر شده و احقاق حق کند و شاید آن لحظه‌ای که حق یک مظلوم را در قالب حکم دادگاه می‌گیرد یکی از بهترین لحظات زندگی‌اش تلقی شود.

محمد جوان، رتبه دوم آزمون اختبار کانون وکلای خراسان رضوی، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، با بیان اینکه اما این شغل پرطرفدار دشواری‌های خاصی دارد، گفت: برای قبول شدن در این عرصه باید از هفت خان رستم گذشت. تمام مواد قانونی را باید دانست و نظریات و دکترین حقوقی را مطالعه کرد و در نهایت به درک جامعی از همان ماده قانون‌هایی رسید که شاید در نگاه اول بیش از دوخط نباشند، اما سرشار از مفاهیم و معانی عمیقند.

وی در ادامه درباره تفاوت‌های آزمون ورودی وکالت با آزمون اختبار ادامه داد: در آزمون ورودی وکالت که چند روز آینده برگزار می‌شود، آنچه مهم است تسلط بر متن مواد قانونی و جزئیات آنها و سرعت عمل در انتقال نکات بوده و مطالعه مفهومی نیز در کسب رتبه‌های بالا تاثیرگذار است، ولی دراین آزمون اهمیتی ندارد که داوطلبان چقدر از رویه‌های قضایی، دکترین حقوقی و مبنای مواد قانونی آگاهی دارند.

جوان با بیان اینکه اما آزمون اختبار کارآموزان وکالت پس از 18 ماه دوره کارآموزی در دو مرحله شفاهی و کتبی برگزار می‌شود، عنوان کرد: هر یک از این دو مرحله شامل 6 آزمون مستقل است و کارعملی و مطالعه مفهومی خیلی مهم است. یک کارآموز در این مدت وظایفی دارد که از جمله آنها می‌توان به تهیه گزارش از پرونده‌های حقوقی و کیفری، تهیه مقالات، شرکت در جلسات وکارگاه‌های آموزشی و این قبیل فعالیت‌ها اشاره کرد و پس از تشخیص کمیسیون کارآموزی مبنی بر توانایی کارآموز برای شرکت در آزمون اختبار و قبولی در آن به عنوان وکیل پایه یک شناخته می‌شود.

وی تصریح کرد: چندهفته پیش آزمون قضاوت برگزار شد و تعداد زیادی از داوطلبین در این آزمون شرکت کردند، اما مشکلی که برای عده بسیاری از آنها پیش آمد، این بود که بعد از آزمون احساس می‌کردند تمام مطالبی که خوانده‌اند را فراموش کرده‌اند.

جوان تاکید کرد: این ویژگی مغز است که تمام اطلاعات را به صورت انبوه ذخیره می‌کند تا در فرصتی مناسب آنها را تخلیه کند و یک مسأله کاملا طبیعی است. برای همین اصطلاحا می‌گویند افراد قبل از امتحان باسوادتر از بعد از امتحان هستند، اما بخشی از این احساس هم تلقین و توهم است و به هرحال آن اطلاعات در ذهن دانشجویان ذخیره شده‌اند و با کمی تمرکز و جمع‌بندی صحیح مطالب می‌توان آن را بازیابی کرد.

وی تصریح کرد: کتب حقوقی معمولا سنگین وحجیم هستند، به همین علت اساتید آن‌ را خلاصه و بعد تدریس می‌کنند، اما خود داوطلبان هم در هنگام مطالعه، به نکاتی برمی‌خورند که شاید برایشان سنگین است، پس بهتر است به جای رد شدن از این نکات، روی آن‌ بیشتر وقت گذارند تا نقطه کوری در آن مبحث برایشان وجود نداشته باشد.

جوان اضافه کرد: ازطرف دیگر اگرچه در برنامه‌ریزی‌ها و بودجه بندی‌های صورت گرفته ساعت مطالعاتی به یک مدت خاص مثل 12 ساعت در روز اختصاص یافته باشد، اما داوطلب باید در تمام 24 ساعت ذهنش را روی نکات آزمونی متمرکز کند واجازه ندهد مسائل حاشیه‌ای ذهنش را به خود مشغول کنند و رمز اصلی موفقیت در وکالت تمرکز است؛ چراکه طراح سئوال نمی‌تواند خارج از منابع و مواد قانونی سئوالی طرح کند، اما می‌تواند با تله‌های تستی، کسانی را که تمرکز کافی درهنگام مطالعه نداشته‌اند را به دام اندازد.

وی خاطرنشان کرد: اگر کسی با تمام توان ذهنی خود روی یک موضوع تمرکز داشته باشد می‌تواند آن را به سمت جریانی که خودش تمایل دارد هدایت کند،حتی اگر ضریب هوشی بالایی نیز نداشته باشد. آزمون وکالت اصلی کلی و مهم دارد و آن هم «اصل غافلگیری» است.

جوان با بیان اینکه خواندن ذهن طراح سئوال در این موارد بسیار دشوار است، عنوان کرد: سال گذشته 18 سئوال از متن مواد طراحی شد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که امسال هم آن اتفاق تکرار شود، به خصوص که کتب بسیاری هم در تحلیل مواد قانون جدید نوشته شده و دست طراحان سئوال را بسیار بازگذاشته است، اما آنچه مهم است تحلیلی و مفهومی خواندن این مواد بوده و همیشه تاکید این بوده دانشجویان هم نص مواد را بخوانند و هم آن را تحلیل کنند تا جای نگرانی نداشته باشند.

وی گفت: داوطلبان این آزمون ماه‌هاست که روی تسلط برمواد قانونی و منابع حقوقی وقت گذاشته‌اند، ولی این روزهای آخر دیگر روزهای تسلط نیست، بلکه باید به احساس تسلط دست پیدا کنند. یعنی در این مدت چندین ماه آنقدر عمیق و دقیق مطالعه کرده باشند که در این چند روز آخر با یک جمع‌بندی نهایی به این خودباوری برسند که می‌توانند در آزمون وکالت تعداد زیادی از سئوالات را بدون شک پاسخ بدهند و پیداکردن این احساس موجب می‌شود بار روانی سنگین آزمون وکالت نتواند روی داوطلبان اثر گذارد.

جوان تصریح کرد: اما در نهایت مایلم نکته‌ای را هم به دانشجویانی گوشزد کنم که هنوز ابتدای راه حقوق آموزی‌اند و آن نکته هم این است که از همین حالا مفهومی خواندن را یاد بگیرند و در این زمینه از راهنمایی کسانی که متخصص فن هستند، استفاده کنند، زیرا برای موفقیت در این آزمون باید به تمام دکترین حقوقی و مبانی قانونی مسلط بود و ترکیبی از کارعملی و مفهومی و جزوه خوانی است پس بهتر است از همین حالا شروع کنند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
سمیه مرادی: باید آزمون وکالت را مدیریت کنید