تعرفه تلفیقی برای واردات خودرو؛ یک گام به سمت تجارت جهانی


تعرفه تلفیقی برای واردات خودرو؛ یک گام به سمت تجارت جهانیدنیای خودرو/ تعرفه فعلی بر اساس حجم موتور است تا بتوان از تولید و اشتغال داخل کشور حمایت کند و از خروج ارز جلوگیری شود. در حال حاضر گمرک پیشنهاد داده ترکیبی از حجم موتور و ارزش برای واردات خودروی سواری تعیین شود.
این بار در بحث تعرفه واردات خودرو؛ گمرک هم وارد شده و نظرش را بیان کرده است. در حال که تعرفه واردات خودرو بارها محل بحث کارشناسان و واردکنندگان خودرو بوده است، یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از تهیه طرحی دوفوریتی برای افزایش تعرفه واردات خودرو تا 1000 درصد خبر می‌دهد و بار دیگر واردکنندگان می‌گویند با افزایش نرخ تعرفه واردات خودرو مخالفیم؛ اما همچنان این بحث در اما و اگرهای مختلف باقی مانده است. این بار مدیرکل تعیین تعرفه گمرک با اشاره به اینکه دوبرابر شدن سود بازرگانی در چند سال اخیر، اقتصاد زیرزمینی را تقویت کرده است،‌ گفت: «تعرفه واردات خودرو بر اساس پیشنهاد گمرک، طبق حجم موتور و ارزش آن تعیین خواهد شد.» عبدالرضا غلامی؛ با اشاره به‌تصویب کاهش طبقات تعرفه‌ای براساس مصوبه هیات دولت برای سال آینده، اظهار کرد: «این طبقات از 12 به 8 کاهش یافته است و اجرا خواهد شد.»

اهداف و دلایل کاهش طبقات تعرفه‌ای
مدیرکل تعیین تعرفه گمرک با بیان اینکه 75 درصد تعرفه در طبقات 14 و 55 درصد در طبقات 12 بوده است، تصریح کرد: «در حال حاضر با کاهش این دو طبقه، تعرفه آن نیز 55 درصد تعیین شده و دو طبقه 4 درصدی و 7 درصدی با ادغام، به 5 درصد تغییر کرده است.» وی در مورد اهداف و دلایل کاهش طبقات تعرفه‌ای عنوان کرد:‌ «زمانی که فاصله طبقات تعرفه کالا زیاد باشد، اتفاقات مهمی در عرضه تجارت خارجی ایجاد می‌شود که انگیزه تخلف، بداظهاری کالا و لطمه به تولید داخلی را به همراه دارد.»

تعرفه خودروهای وارداتی
«تعرفه فعلی بر اساس حجم موتور است تا بتوان از تولید و اشتغال داخل کشور حمایت کند و از خروج ارز جلوگیری شود. در حال حاضر گمرک پیشنهاد داده ترکیبی از حجم موتور و ارزش برای واردات خودروی سواری تعیین شود، البته هنوز هیات وزیران در این رابطه تصمیم نهایی نگرفته است.» این گفته‌های مدیرکل تعیین تعرفه گمرک در مورد تعرفه خودروهای وارداتی است. غلامی تاکید می‌کند: «وزارت صنعت نیز نسبت به این موضوع دیدگاه مثبتی دارد و باید بین خودروی 2000CC که 8 هزار دلار یا 50 میلیون دلار ارزش‌گذاری شده است تفاوت قائل شد.»
مدیرکل تعیین تعرفه گمرک با تاکید بر اینکه در نظر گرفتن ترکیبی تعرفه واردات خودرو ما را به عدالت نزدیک خواهد کرد، بیان کرد: «در این پیشنهاد بحث مدل خودرو و کشور سازنده آن و به صورت کلی دو ویژگی قدرت موتور و ارزش آن ملاک تعیین تعرفه قرار خواهد گرفت.»
همچنین درباره در نظر گرفتن ترکیبی تعرفه واردات خودرو؛ چندی پیش فرهاد احتشام‌زاد، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو و نایب‌رئیس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران به روزنامه «دنیای خودرو» گفت: «ما بر اساس تقسیم‌بندی‌های مختلف، نرخ را به‌صورت پله‌ای افزایشی در نظر گرفته‌ایم. یعنی نرخ بر اساس حجم موتور و تلفیق آن با قیمت خودرو، به شکل تلفیقی، افزایش پیدا می‌کند و این افزایش در قالب مالیات بر مصرف است، نه در قالب تعرفه. چون در قالب تعرفه نمی‌شود چنین روشی را به کار برد، اما در قالب مالیات بر مصرف، امکان به‌کار بردن این روش افزایشی وجود دارد. بر اساس تقسیم‌بندی پیشنهادی، حجم موتور نامحدود و سقف قیمت را بر اساس قیمت دلاری در نظر گرفته‌ایم که در بالاترین شرایط افزایشی به میزان 240 درصد در آن ارائه شده است.» اگرچه احتشام‌زاد؛ این روش تعیین نرخ تعرفه را زیاد موفق نمی‌داند و در پاسخ به این سوال که «بعد از مطرح شدن این پیشنهاد و احتمالا اجرا شدن آن، قیمت خودروهای وارداتی در کشور چه تغییری خواهد کرد و چه میزان به قیمت واقعی خودروها در جهان نزدیک خواهد شد؟» می‌گوید: «هرچند به نظر می‌رسد با توجه به چشم‌انداز و برنامه قطعی کشور برای پیوستن به گات؛ چاره‌ای جز کاهش تدریجی تعرفه و تعریف چشم‌انداز جدید درخصوص حمایت از شرکت‌های مونتاژکننده خودرو در کشور وجود ندارد، اما معتقدیم به قیمت جهانی نزدیک نخواهیم شد و انتظار کاهش قیمت را نیز نخواهیم داشت. اما با توجه به شرایط اقتصاد مقاومتی جاری کشور، ما نیز خود را موظف به اجرا و حمایت از آن می‌دانیم.»


منبع: دنیای خودرو


ویدیو مرتبط :
حقیقت تلخ قیمت خودرو و تعرفه های واردات