فلسفه دردها و رنج های بشر از زبان امام صادق(ع)


فلسفه دردها و رنج های بشر از زبان امام صادق(ع)

قدس آنلاین/ همه ما وقتی با مشکل و رنج و سختی ای مواجه می شویم از خود می پرسیم چرا ما؟ چرا باید انسان با چنین مشکلاتی مواجه شود و .... امام صادق (ع) به زیبایی راز ابتلاى انسان به آلام را بیان کرده اند که در ذیل مرور می شود.
«و اگر آدمى را هرگز المى و دردى نمى ‏رسید به چه چیز ترک مى ‏کرد فواحش و گناهان را؟ و به چه چیز تواضع مى‏ کرد براى خدا و تضرّع مى ‏کرد نزد او؟ و به چه چیز مهربانى مى‏ کرد به مردم و بذل و صدقات به مساکین مى‏ نمود؟ نمى‏ بینى کسى را که دردى عارض شد خضوع و شکستى مى ‏کند و رغبت مى‏ نماید به درگاه خدا و طلب عافیت مى ‏کند از شافى مرض، و دست مى‏ گشاید به دادن تصدّق ها.
و اگر آدمى از زدن متألم نمى‏ شد به چه عقاب مى‏ کردند پادشاهان دزدان را و راه‏زنان را و به چه چیز ذلیل و فرمان بردار مى‏کردند عاصیان و متمرّدان را؟ و به چه چیز کودکان علوم و صنعت ها مى ‏آموختند، و به چه چیز ممالیک براى آقایان خود ذلیل مى ‏شدند و گردن به اطاعت ایشان مى ‏نهادند.
آیا اینها حجّت نیست براى ابن ابى العوجاء و امثال او از ملاحده و مانى نقّاش و اتباع او از گبران که انکار مى‏ کنند حکمت آلام و دردها را در عالم؟ اگر متولد نمى ‏شد از انسان و سایر حیوانات، مگر نر یا ماده، هر آینه منقطع مى‏ شد نسل انسان و بر مى ‏افتادند حیوانات، لهذا علیم حکیم مقرر گردانیده که از هر نوعى از حیوانات نر و ماده هر دو به وجود آیند، چرا در هنگامى که مرد و زن به حد بلوغ رسیدند بر روى مرد ریش مى ‏روید و بر روى زن نمى‏روید؟
براى آن که حق تعالى مرد را قیّم و کار فرماى زن گردانیده و زن را جفت او گردانیده و براى او آفریده، پس به این سبب مرد را ریش داده که موجب عزت و جلالت و مهابت او گردد و به زن نداده تا از نازکى رو و حسن و جمال که مناسب حال اوست براى او باقى ماند.
پس نمى‏ بینى که حکیم علیم در هر امرى آنچه به عمل آورده همه موافق حکمت است و راه خطا در آن نیست.
مفضّل گفت: چون سخن بدین جا رسید وقت زوال شد و مولاى من به نماز برخاست و فرمود: «برو فردا بامداد به نزد من بیا»
پس من‏ شاد و خوشحال برگشتم به آنچه از معرفت مرا حاصل شد و خدا را حمد کردم بر آنچه مولاى من به من تعلیم و تفضّل نمود و شب را به سر آوردم شاد و با نعمت به آنچه مولاى من به من تعلیم کرده بود.

منبع: توحید مفضل، ترجمه علامه مجلسى، صفحه 118

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
فلسفه حقوق بشر و بررسی اعلامیه حقوق بشر (قسمت پنجم) قابل توجه اصلاح طلبان