«پیام دهکردی» از دلایل و پیامدهای تاخیر در راه‌اندازی سالن‌های تئاتری گفت


«پیام دهکردی» از دلایل و پیامدهای تاخیر در راه‌اندازی سالن‌های تئاتری گفت

باشگاه خبرنگاران/ شاید امروز مجموعه‌های تئاتر خاوران و صبا نمونه‌های مناسبی از تلاش شهرداری در جریان افزایش سالن‌های تئاتر‌ی باشد؛ اما چرا بعد از گذشت 8 سال هنوز خبر‌هایی مبنی بر نامشخص بودن سرنوشت این سالن‌ها به گوش می‌رسد.
قرار بود فاز اول سالن صبا با نمایش «هیچ‌کس نبود بیدارمان کند» به کارگردانی پیام دهکردی افتتاح شود که به یکباره برنامه افتتاحیه و اجرای این نمایش هم لغو شد. این موضوعات و مسائل پیش آمده در افتتاح پردیس خاوران به خصوص مرکز نمایش‌های آیینی صبا، باعث شد که گفتگویی با پیام دهکردی کارگردان نمایش «هیچ‌کس نبود بیدارمان کند» داشته باشیم.
پیام دهکردی بازیگر و کارگردان علاوه بر اشاره به معضلات بسیاری که درتئاتر کشور دارد، به خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: در حال حاضر تئاتر ایران با هزاران معضل هولناک دسته و پنجه نرم می‌کند؛ اما همچنان خودش را حفظ کرده با این حال یکی از معضلاتی که تا به امروز همچنان گریبان‌گیر تئاتر کشور شده، مسئله فضا‌های تئاتری‌، سالن به معنی بالا بردن تعداد صندلی‌های مخاطب است.
وی ادامه داد: چنانچه به شعار «تئاتر برای همه»، معتقدیم پس باید حداقل به این شعار نزدیک شویم؛ یعنی تئاتر را به جایی برسانیم که به مثابه‌ آب و نان شود. در واقع باید سیاستگذاری فرهنگی طوری باشد که خانواده‌ها به همان اندازه‌ای که پول برای خوردن یک پیتزای گران خرج می‌کنند، برای دیدن تئاتر هم هزینه کنند. به این معنی که علاوه بر خوراک جسم، خوراک روحشان را هم از طریق تئاتر تهیه کنند.
دهکردی تئاتر را یک پدیده‌ آموزشی و تربیتی خواند و تصریح کرد: تئاتر با ظرفیت آموزشی بودنش می‌تواند جامعه را به اندیشیدن دعوت کند. بنابراین باید به ضرورت تبدیل شود که متأسفانه در طول سال‌های گذشته بسیار غفلت شده و مادر گناهی دسته جمعی سهیم هستیم؛ البته این غفلت ارتباطی به مدیران کنونی تئاتر کشور ندارد.
وی افزود: این حرف‌ها را زدم که به این نقطه برسم که گسترش فضا‌های تئاتری و سخت‌افزاری، باید یک اولویت باشد؛ اما متأسفانه کلنگ مجموعه‌هایی مثل صبا تنها برای گرفتن عکس‌های یادگاری زده می‌شود.
دهکردی ادامه داد: سرمایه‌گذاری‌هایی برای پروژه‌های بزرگی چون خاوران و صبا به وسط می‌آیند و می‌گویند که قرار است تا 5 سال دیگر این مجموعه‌ها به بهره‌برداری برسد؛ اما شما بعد از 5 سال از سر دلسوزی پیگیری می‌کنی و در نهایت می‌بینی که کار در مراحل اولیه ساخت پروژه متوقف مانده است.این حالا بخشی از فاجعه است.
وی بیان کرد: عقل من با این موضوع نمی‌تواند کنار بیاید که ما چطور می‌توانیم قصد کنیم سالنی را در مدت زمان کوتاه بسازیم و از پسش بر بیاییم؛ اما وقتی پای بازسازی و ساخت سالن‌های تئاتر به میان می‌آید، حالا معضلاتی چون بودجه و هزار داستان دیگر وارد ماجرا می‌شود. این مشکلات در حوزه‌ای است که فرهنگ به تعبیر مقام معظم رهبری به مثابه‌ هواست.
دهکردی گفت: به نظر من ابعاد فاجعه گستردگی خودش را در سال‌های آینده به یقین نشان خواهد داد. بخش دیگر ماجرا این است که با هزاران دعا، قدم خیر برخی آدم‌ها، خون دل خوردن و هزینه کردن پروژه‌ای را آماده می‌کنیم؛ اما به مرحله‌ بهره‌برداری نمی‌رسانیم.
وی عنوان کرد: مرکز نمایش‌های آیینی صبا تجهیزات سیستم‌های صوتی و نوری فوق‌العاده دارد. همچنین پردیس خاوران هم از امکانات بالایی برخوردار است؛ اما معلوم نیست که چرا هنوز به بهره‌برداری نمی‌رسد.
دهکردی درباره‌ افتتاح نشدن پردیس تئاتر خاوران با وجود اینکه آماده شده، اظهار تاسف کرد و گفت: این اسباب سرشکستگی و شرمندگی ماست که بعد از یک سال از آماده شدن پردیس تئاتر خاوران، مشکل برق مانع از بهره‌برداری آن شده است.
وی افزود: وقتی بهره‌برداری از پروژه‌ای طول بکشد، باعث فرسایش آن می‌شود. همانند سالن استاد فرشچیان استان اصفهان که بعد از چهارده سال افتتاح شد، در واقع 14 سال از عمر این بنا گذشت.
دهکردی عنوان کرد: ما منتظر هستیم مجموعه صبا با امکاناتی که دارد هر چه زودتر افتتاح شود؛ ولی هنوز این اتفاق نیفتاده.
وی با اشاره به اینکه چرا اجرای نمایش «هیچ‌کس نبود بیدارمان کند» در مرکز تئاتر صبا لغو شد، بیان کرد: وقتی به من گفتند که قرار است فاز اول مرکز تئاتر صبا با نمایش ما افتتاح شود از این موضوع استقبال کردم و قرار شد در یکی از پلاتو‌های آماده آن را اجرا کنیم. حتی دکور زدیم و تا روز افتتاحیه هم تمرین کردیم و آماده‌ اجرا بودیم که فقط چند ساعت به افتتاحیه و اجرای نمایش باقی مانده بود که به یکدفعه اجرا را با دلایل نامعلوم لغو کردند و از آن روز تا الان همچنان مشکلات این مجموعه وجود دارد.
وی در ادامه گفت: من حرف‌هایی دارم که در وقت مناسبش مطرح می‌کنم؛ اما امیدوارم در این فاصله این مجموعه گشایش یابد و معادله‌ها به سرعت سامان پیدا کند.
دهکردی سه نهاد معاونت فرهنگی اجتماعی و سازمان فرهنگی هنری و شرکت توسعه فضا‌های فرهنگی شهرداری را به وحدت رویه توصیه کرد و گفت: این سه نهادی که نام بردم، در حوزه فرهنگ شهرداری تأثیر‌گذارند و از آنها می‌خواهم که اختلاف نظر‌ها موجب هجمه به هدف متعالی ساخت سالن تئاتر نشود. البته من منظورم آن نیست که این سه نهاد فرهنگی کار نکردند؛ بلکه تلاش‌های آن هم عیان است.
وی بیان کرد: چناننچه بخواهیم نامگذاری سال گذشته به فرهنگ و اقتصاد و عزم ملی و مدیریت جهادی را ترجمان کنیم؛ یعنی ما باید برای ساماندهی بخش فرهنگ جهاد کنیم. بخش ارزنده حوزه فرهنگ تئاتر است، تئاتر باید بالنده شود. بخشی از این تئاتر هم سخت‌افزارش است و ما نمی‌توانیم صبر کنیم تا 50 سال دیگر آیا این مجموعه بهره‌برداری می شود یا نه.
دهکردی تأکید کرد: من ادله‌ای در خصوص چرایی واقعی اینکه چرا تاکنون مجموعه صبا افتتاح نشده، دارم؛ اما ترجیح می دهم سکوت کنم .منتظر باشم تا مسئولان مربوطه اقدام عاملی در این باره کنند و این سالن‌ها را به سالن‌های روشنی تبدیل کنند.
وی در پایان گفت: بودجه کشور و بیت‌المال پولی نیست که هر ثانیه‌ از آن را خاموش نگه داریم. ما سالن نمی‌سازیم که درهایش بسته باشد. من امیدوارم این مجموعه‌ها هرچه سریعتر افتتاح شود و در غیر این صورت جهت حداقل تعهدم به تئاتر کشور مسائلی را شفاف‌سازی می‌کنم.

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
تندیس پیام دهکردی