عربستان با چه هدفی می‌خواهد به سوریه نیرو بفرستد؟


به نوشته روزنامه یو اس نیوز اند ورلد ریپورت، در نگاه اول پیشنهاد سعودی‌ها مطابق با خواسته‌های رهبران آمریکاست. اوباما که در واقع رهبر ائتلاف ضدداعش است، همواره با گسیل گسترده نیروهای آمریکایی به سوریه مخالفت کرده و خواستار آن بوده است که یک ارتش منطقه‌ای داعش را شکست دهد و به منطقه ثبات ببخشد.

            اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا در هفته‌های اخیر از این امر شکایت کرده بود که شرکای آمریکا اقدام کافی برای حمایت کردن از اقدامات آمریکا به عمل نمی‌آورند. وی در نشست داوس گفت هیچ کس نمی‌تواند در این عملیات بدون هزینه از اقدامات دیگران استفاده کند. اما پاره‌ای از کارشناسان می‌گویند نتیجه استقرار نیروهای زمینی سعودی می‌تواند وضعیت مصیبت‌بار کنونی را در سوریه بدتر کند، زیرا هدف عربستان نه ایجاد ثبات بلکه یافتن راه‌هایی برای مقابله با ایران است.

            نیروی هوایی سعودی نقش کوچکی در عملیات هوایی ائتلاف غربی به رهبری آمریکا علیه داعش که از تابستان پارسال آغاز شد، ایفا کرده است، اما نیروی زمینی آن در جنگی خارجی با این ابعاد تا به حال شرکت نکرده‌اند. ارتش آن مانند دیگر ارتش‌های منطقه‌ عمدتا برای حفاظت از مرزها استفاده می‌شود، نه در نقش اعزام به دیگر کشورها. به علاوه، اهداف عربستان سعودی در سوریه تفاوت زیادی با اهداف آمریکا یا دیگر کشورهایی است که اکنون در سوریه حضور دارند. پیشنهاد گسیل نیروی زمینی تقریبا حتما پیامی به ایران است که دولت سعودی عملیات آن را برای حمایت از حکومت بشار اسد تحمل نمی‌کند.

            استیفن کینزر کارشناس آمریکایی معتقد است اهداف راهبردی عربستان سعودی در سوریه تفاوت بسیاری با اهداف غرب دارد. به گفته وی، هر گونه ورود دیگر نیروهای زمینی خارجی به سوریه، تلاش‌ها را برای متمرکز توجه همگان به تهدید داعش به شدت پیچیده می‌کند. وی افزود سعودی‌ها می‌دانند هدفشان چیست. آنان می‌خواهند اسد را سرنگون کنند. همین. کینزر خاطرنشان می‌کند دولت سعودی دچار نوعی فعالیت تهاجمی شده است، زیرا همسایگی را به طور فزاینده‌ای بی‌ثبات می‌بیند و بر این اعتقاد است که نمی‌تواند دیگر بر حمایت آمریکا تکیه کند.

            هنوز معلوم نیست نیروهای سعودی با دیگر نیروهای موجود روی زمین مانند کردها همکاری کنند. اقدامات عربستان سعودی در جنگ‌های اخیر با اتهام برخورد سخت یا حتی فعالیت جنایت‌کارانه روبرو شده است. سازمان ملل می‌گوید جنگ عربستان در یمن علیه حوثی‌ها ناقض قوانین حقوق بشری بین‌المللی و نیاز تحقیقات بین‌المللی است. عربستان همچنین در سال ۲۰۱۱ در خلال خیزش دموکراسی‌خواهانه مردم بحرین به این کشور سرباز فرستاد. رفتار این سربازان با اتهام سواستفاده همراه بوده است. کینزر معتقد است هر گونه وارد سرباز خارجی به سوریه بی‌ثبات‌کننده است. ورود سربازان سعودی مسلما تلاش‌های ضعیف جاری را برای حرکت به سوی حل و فصل مسالمت‌آمیز این جنگ را تضعیف می‌کند.


ویدیو مرتبط :
نیرو های ویژ سوریه کمک به ارتش سوریه. جالبه