افزایش 14 درصدی سهم مالیات در بودجه/ استخدام 34 هزار نفر فارغ‌التحصیل دانشگاهی در دولت


رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی اظهار داشت: در منابع بودجه 149 هزار میلیارد تومان برای درآمدها در نظر گرفته شده که در سال 94، این رقم 128 هزار میلیارد تومان بود و این رقم نیز 15.6 درصد رشد یافته است.

وی با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی در سال 95 گفت: 101 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی برای سال 95 در نظر گرفته شده که این رقم در سال 94، 88 هزار میلیارد تومان بود و البته سیاست دولت این نیست که این 14 درصد افزایش درآمد مالیاتی را از طریق افزایش نرخ مالیات دریافت کند بلکه با اصلاح قانون برخی معافیت‌های مالیاتی لغو شده و همچنین با بودجه‌ای که در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار داده‌ایم باید بخش ناشناخته‌ای که تاکنون مالیات نمی‌پرداختند شناسایی شود و افزایش نرخ مالیاتی برای کارکنان دولت و کسبه در دستور کار نیست.

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود به منابع حاصل از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای اشاره کرد و گفت: در لایحه بودجه سال 95 این رقم 73 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده که در سال 94 این رقم 56 هزار میلیارد تومان بود که عمده آن از طریق صادرات نفت و میعانات گازی به دست می‌آید.

به گفته رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی رقم 3 هزار میلیارد تومان از واگذاری طرح‌های نیمه تمام به بخش غیردولتی در بودجه 95 دیده شده که مقدمات آن فراهم شده است و ما امیدواریم با برداشته شدن تحریم‌ها فضای اقتصاد به سمت اقتصادی مردم بنیاد حرکت کند.

وی با اشاره به دارایی‌های سرمایه‌ای گفت: غیر از درآمدها منبع دیگری تحت عنوان فروش اوراق مشارکت و واگذاری شرکت‌های دولتی و منابع حاصل از دارایی‌های مالی وجود دارد که این منابع نسبت به سال 94، 30.6 درصد رشد را نشان می‌دهد و از طرفی در برابر این منابع هزینه‌هایی هست که در سال 94 این هزینه‌ها 174 هزار میلیارد تومان است و بیانگر رشد 12.9 درصدی در سال 95 است.

افزایش 10 درصدی پاداش و خدمت بازنشستگان

معاون رئیس جمهور با اشاره به پاداش خدمت بازنشستگان بیان کرد: در سال آینده 4 هزار و 500 میلیارد تومان قرار است که به بازنشستگان کشور پاداش داده شود و از طرفی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور این اختیار را دارد که این مبلغ را حدود 10 درصد افزایش دهد.

نوبخت افزود: غیر از هزینه‌های اعتبارات یک بخش مربوط به تملک دارایی‌های سرمایه‌ای است که در سال 95، این رقم 59 هزار و 600 میلیارد تومان است که نسبت به سال 94 که 50 هزار میلیارد تومن است 17.3 درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی یادآور شد: 27 هزار میلیارد تومان در سطح ملی، 7 میلیارد تومان استانی و 25 هزار میلیارد تومان متفرقه باید هزینه کرد و حال باید گفت که بخشی از هزینه‌های متفرقه مربوط به بازسازی مدارس محروم مثل استان سیستان و بلوچستان و رفع آلودگی رودخانه کارون و ... است و لازم به ذکر است که سهم مالیات که در منابع تنها 33.3 درصد بوده در سال 95 به 37.8 درصد رسید و حال رشد 14 درصدی سهم مالیات نشان‌دهنده آن است که منابع برای هزینه بیشتر از مالیات تأمین می‌شود اما این امر به معنای افزایش نرخ مالیات نیست بلکه شناسایی دیگر پایه‌های مالیاتی است و گفتنی است که تنها 25 درصد از بودجه عمومی از نفت تأمین می‌شود.

رشد 17درصدی مصارف عمرانی نسبت به سال گذشته

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره به ترکیب مصارف جاری و عمرانی گفت: مصارف جاری نسبت به سال گذشته حدود 13 درصد، مصارف عمرانی حدود 17 درصد رشد داشته به طوری که سهم جاری از کل مصارف قبل سال گذشته 73.9 درصد بوده که اکنون به 73.8 درصد رسیده و حال لازم به ذکر است که خیلی نتوانسته‌ایم سهم جاری را کم کنیم اما نباید فراموش کنیم که اگر قرار بود حقوق بازنشستگان زیر یک میلیون و 500 هزار تومان را اضافه نمی‌کردیم و به تعادل بخشی حقوق شاغلین عمل نمی‌کردیم هزینه‌های جاری کمتر از این رقم خواهد بود اما سهم ترکیب عمرانی که 21 درصد در سال 94 بوده اکنون به 22.3 درصد رسیده و حال سعی کرده‌ایم که کفه ترازو را بیشتر به این سمت پیش ببریم و علت این امر آن است که طرح‌های ناتمام بسیاری روی دست مانده و حال لازم است که هر چه سریع‌تر این برنامه تکمیل شود.

نوبخت تصریح کرد: بایستی در ملزومات اداری کاغذ، پاکت و ... صرفه‌جویی شود و به همین جهت سهم سایر هزینه‌ها که در سال 94، 8.2 بوده در بودجه سال 95، 3 درصد تقلیل یافته و از طرفی بودجه رفاهی که در سال 94، 28.3 درصد بوده به 33.4 درصد در سال 95 افزایش پیدا کرده است و باید گفت که در سه سال گذشته تلاش کرده‌ایم چون دخل نیست خرجمان را آهسته‌تر کنیم به طوری که تراز عملیاتی بین درآمد و هزینه از 45 هزار میلیارد تومان در سال 94، به منفی 8 هزار میلیارد تومان در سال 95 رسیده اما در نهایت باید گفت که کسری بودجه در سال 95 نخواهیم داشت.

افزایش 12 درصد افزایش حقوق کارکنان

وی در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به هزینه‌های در نظر گرفته شده در بودجه سال 95 گفت: بخشی از این هزینه‌ها مربوط به دانش‌بنیان کردن فعالیت‌ها در اقتصاد است و در حال حاضر شاخص سهم تحقیقات از تولید ناخالص ملی 0.47 درصد است که مقام معظم رهبری نسبت به این رقم معترض بودند و دستور دادند که باید افزایش بیابد که ما این رقم را به یک درصد رساندیم و اعتبارات تحقیقاتی فعالیت‌های علمی را بیش از 100 درصد افزایش دادیم و در سال 95 برای اولین بار سهم تحقیقات از تولید ناخالص ملی به یک درصد رسید.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ادامه داد: بخش دیگر هزینه‌ها برای جبران خدمت شاغلین و بازنشستگان در نظر گرفته شده و با توجه به پیش‌بینی نرخ تورم 11.3 درصدی برای سال 95 حقوق همه شاغلین و بازنشستگان 12 درصد افزایش می‌یابد.

نوبخت گفت: ما معتقدم که پرداخت کارکنان دولت نامتعادل است و در سازمان‌های مختلف افراد به یک نسبت حقوق دریافت نمی‌کنند که در این راستا در برخی ادارات، برخی افراد با حقوق بالا بازنشسته شده‌اند و برخی دیگر با توجه به اینکه مدارک و سوابق خوبی دارند حقوق مناسبی دریافت نمی‌کنند و در حال حاضر بیش از یک میلیون نفر کمتر از یک و نیم میلیون تومان حقوق می‌گیرند که برای متعادل شدن دریافت حقوق کارکنان و بازنشستگان به جای 12 درصد در سال آینده حقوق این یک میلیون نفر بازنشسته 20 درصد افزایش می‌یابد و با توجه به اینکه در سال‌جاری حداقل حقوق 750 هزار تومان است در سال آینده این رقم به یک میلیون تومان می‌رسد و ما امیدواریم با اجرای این طرح هم عدالت برقرار شود و هم بهره‌وری افزایش بیابد.

 250 میلیارد تومان یارانه دولت به مسکن مهر در سال 95

معاون رئیس جمهور در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به طرح رتبه‌بندی فرهنگیان گفت: هزار و 300 میلیارد تومان برای اجرای بهتر طرح رتبه‌بندی فرهنگیان در نظر گرفته شده است ضمن اینکه با توجه به گله کارمندان استانی از اینکه کارکنان مراکز از رفاه بیشتری برخوردار هستند دولت هزار و 100 میلیارد تومان برای این موضوع اختصاص داده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره به برنامه دولت برای مسکن مهر گفت: برای تکمیل زیرساخت‌ها و امکانات مسکن مهر 250 میلیارد تومان یارانه زیرساخت مسکن مهر در نظر گرفته شده است.

وی به افزایش صادرات غیرنفتی نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به تنوع بازارهای صادراتی و پرنوسان بودن آن برای افزایش صادرات باید به صادرکنندگان کمک شود تا صادرکنندگان با مشکل مواجه نشوند و متأسفانه در سال‌های گذشته ما بازارهایی را به دست آوردیم اما به دلیل نبود اعتبار رقبا آن بازارها را از ما ربودند لذا هزار میلیارد تومان در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی که 200 میلیارد تومان آن از بودجه و 800 میلیارد تومان آن از منابع هدفمندی است برای افزایش صادرات در نظر گرفته شده است.

 استخدام 34 هزار نفر فارغ‌التحصیل دانشگاهی در دولت

نوبخت با اشاره به آسیب‌های موجود در حوزه اجتماعی گفت: دولت برای جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی 200 میلیارد تومان در نظر گرفته است.

وی با اشاره به اهمیت اشتغال در اقتصاد گفت: اشتغال باید از محل سرمایه‌گذاری ایجاد شود و با توجه به کوچک‌سازی دولت و همچنین بازنشسته شدن افراد در سال آینده، دولت 34 هزار و 500 نفر را از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در سال آینده جذب می‌کند.

به گفته نوبخت 135 طرح عمرانی در کشور موجود است که اگر هزینه‌های آن در سال آینده پرداخت شود این طرح‌ها تمام می‌شود و ما موظف هستیم که منابع طرح‌هایی را که مقامات برای انجام آن سفر کرده‌اند را تأمین کنیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی افزود: حوزه ورزش و جوانان از دستگاه‌هایی است که بیشترین اعتبار را در سال 95 دریافت می‌کند ضمن اینکه دولت برای حمایت از تولید دانه‌های روغنی 100 میلیارد تومان، برای رودخانه کارون 100 میلیارد تومان، جهت توسعه بازار خوزستان 100 میلیارد تومان و جهت تکمیل زیرساخت‌های جاسک و سواحل مکران 150 میلیارد تومان در نظر گرفته است.

وی ادامه داد: توسعه و تکمیل راه‌های روستایی نیز از مواردی است که 600 میلیارد تومان برای آن در نظر گرفته شده ضمن اینکه جهت اشتغالزایی جوانان 450 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

نوبخت با اشاره به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، تاکسی و موتورسیکلت بیان کرد: با توجه به آلودگی هوا، برای خروج 90 هزار تاکسی و موتورسیکلت دودزا سازمان مدریت و برنامه‌ریزی کشور طبق ماده 10 و 12 قانون، سه درصد از مطالبات 267 هزار میلیارد تومانی را با مصوبه هیأت وزیران در اینجا هزینه می‌کند که از طرفی ما این آمادگی را داریم که اگر لازم شود از اختیارات قانونی برای این امور استفاده کنیم و حال اعتباراتی که برای این امور قائل می‌شویم جدا از اعتبارات دریاچه ارومیه و ... است.

** یارانه 48 هزار میلیارد تومانی سال 95

وی با اشاره به یارانه سال 95 گفت: در لایحه بودجه سال 95 یارانه مشابه آنچه که در سال 94 بوده پیش‌بینی شده اما بر اساس سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی یارانه باید به صورت هدفمند پرداخت شود و بر اساس چهارچوب این یارانه 48 هزار میلیارد تومانی به مجلس محترم تقدیم شده و حال در سال آینده پیش‌بینی کرده‌ایم به هر فردی که یارانه داده می‌شود مشابه امسال 45 هزار و 500 تومان پرداخت شود.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تصریح کرد: دیروز 27 دی ماه لایحه بودجه به مجلس داده شده و حال با توجه به اینکه تا پایان سال بیش از دو ماه وقت داریم انتظار داریم که تصویب لایحه تا پایان سال صورت گیرد زیرا سوابق گذشته حکایت از این دارد که در سال 86 هم که انتخابات بوده در 17 دی ماه بودجه به مجلس داده شده و در 24 اسفند ماه همان سال تحویل گرفته شده است.

دولت تصمیمی برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی ندارد

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به قیمت نفت در بودجه سال 95 گفت: ما در هیچ قسمتی از بودجه قیمت نفت را به طور واضح و مشخص در نظر نگرفته‌ایم و به طور کلی رقم 68 هزار میلیارد تومان برای درآمد حاصل از نفت و گاز در نظر گرفته شده که این رقم حاصل مقدار فروش، قیمت فروش، برابری قیمت ارز با دلار و تعداد روزهایی که نفت می‌فروشیم است و بر اساس این متغیرها اگر قیمت نفت افزایش یا کاهش یافت سایر گزینه‌ها را تغییر می‌دهیم تا به رقم 68 هزار میلیارد تومان دست یابیم.

وی افزود: البته در شرایط پساتحریم محدودیتی برای صادرات نفت نداریم و در حال حاضر عرضه نفت در بازارهای جهانی بیش از تقاضا است.

به گفته نوبخت ما در اوپک سهمیه‌ای داشته‌ایم و در سال‌های تحریم نتوانسته‌ایم از این سهمیه استفاده کنیم و حال باید با رفع تحریم‌ها به صندلی خود در اوپک برگردیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به این نکته نیز اشاره کرد که امسال که بحث کاهش قیمت نفت پیش آمد کشورهایی مانند قطر، عربستان، ونزوئلا با مشکل و بحران مواجه شدند اما در ایران ما بحران جدی مواجه نشدیم.

وی افزود: سهم درآمدهای نفتی در بودجه کل کشور کمتر از شش درصد و در بودجه عمومی 22 درصد است ضمن اینکه ما سقف 36.8 درصدی نفت را در منابع به 25.6 کاهش دادیم.

نوبخت به این نکته نیز اشاره کرد که تمام سعی ما بر این است که بودجه‌ریزی سازمان‌ها را بر مبنای عملکرد آنها پیش ببریم و خوشبختانه امسال نسبت به سال گذشته در عملیاتی‌تر کردن بودجه موفق‌تر بودیم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با اشاره به افزایش قیمت حامل‌های انرژی در سال 94 گفت: درآمد دولت در سال 94 از افزایش قیمت بنزین 3 هزار میلیارد تومان بود در حالی که دولت اجازه افزایش قیمت بیشتر را داشت و اما قیمت‌ها را بالا نبرد و در شرایط کنونی دولت تصمیم برای افزایش قیمت‌های حامل‌های انرژی ندارد.

وی در ادامه صحبت‌های خود به اهمیت تطبیق رشته‌‌های دانشگاهی با بازار کار اشاره کرد و گفت: نباید برای رشته‌هایی هزینه شود که بازار نیازی به آن ندارد و در برنامه ششم توسعه در بخش آموزش عالی مفصل به این موضوع پرداخته شده است.

** افزایش نرخ ارز به نفع اقتصاد ملی نیست

وی با اشاره به افزایش نرخ ارز گفت: دولت علاقمند به افزایش نرخ ارز نیست زیرا این امر به نفع اقتصاد ملی کشور نبوده و حال بنا هر دلیلی شاخص نرخ ارز در اقتصاد وجود دارد و بهتر است که تلاش کنیم تا قیمت‌ها را در بازار متعادل کنیم.

نوبخت با اشاره به زمان ارائه لایحه بودجه بیان کرد: تجارت گذشته نشان می‌دهد که دولت می‌تواند این بودجه را تا پایان سال تصویب کند تا بتوانیم از ابتدای سال آینده کشور را بر اساس بودجه مشخص اداره کنیم کما اینکه ریاست محترم مجلس قول دادند که نهایت تلاش خود را در این زمینه بکار گیرند و حال امیدواریم که این امر انجام شود تا بودجه به چند دوازدهم و بلاتکلیفی کشانده نشود اما باید گفت هر سال فصل به فصل بودجه عملیاتی تعیین می‌کنیم تا بی‌پایه عمل نکنیم به طوری که مجبور استقراض از بانک مرکزی شویم.

** پیش‌بینی رشد 5 درصدی اقتصاد در سال آینده

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در خصوص برآورد دولت از رشد اقتصادی در سال آینده گفت: برای بودجه سال 95 پیش‌بینی کرده‌ایم که به رشد اقتصادی پنج درصد برسیم و حال برای رسیدن به این رشد اقتصادی از محل سرمایه‌گذاری‌های دولت و شرکت‌های دولتی استفاده می‌کنیم اما لازم به ذکر است که بسیاری از مجامع جهانی رشد اقتصادی ایران در سال آینده را بیش از پنج درصد برآورد کرده‌اند.

وی با اشاره به اعتبارات عمرانی سال 95 گفت: در سال 92 که آمدیم اعتبارات عمرانی حدود 21 هزار میلیارد تومان بود که برای سال بعد این رقم به 30 هزار میلیارد تومان افزایش یافت و حال امسال اعتبارات عمرانی بیش از این رقم خواهد بود.

** رشد و عدالت مهم‌ترین شاخص بودجه سال 95

نوبخت یادآور شد: دو واژه رشد و عدالت مهم‌ترین شاخص بودجه سال 95 بوده و بر اساس آمار 9 ماهه مرکز آمار رشد در بخش‌های خدمات و کشاورزی همواره مثبت بوده و برای سال 95 رشد با سرمایه‌گذاری 141 هزار میلیارد تومانی با در نظر گرفتن دو واژه رشد و عدالت به پنج درصد خواهد رسید و باید گفت که رفاه اجتماعی در سال 95 بیش از سال 94 خواهد بود.

معاون رئیس جمهور در خصوص اینکه چرا لغو تحریم‌ها در بودجه تعریف نشده است یادآور شد: بودجه یک سند است که فقط منابع و مصارف در آن پیش‌بینی می‎شود و بودجه هیچ ارتباطی به برجام ندارد و تنها می‌تواند شرایطی ایجاد کند که بودجه بهتر عمل کند زیرا با ادامه تحریم‌ها نمی‌توان با قاطعیت رشد اقتصادی پنج درصدی را برای سال 95 پیش‌بینی کنیم.

** اختلاف نظر بانک مرکزی و دولت در بدهی دولت به بانک‌ها

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه سال 95 گفت: برخی از دستگاه‌هایی که از معافیت مالیاتی برخوردار بوده‌اند از این معافیت حذف شده و همچنین شرکت‌های که سازمان مالیاتی قادر به شناسایی آنها نبوده با بهره‌گیری از سیستم الکترونیکی و نرم‌افزاری هماهنگ، شناسایی شده و از آنان مالیات دریافت می‌شود.

وی به اقتصاد مردم بنیان اشاره کرد و گفت: اقتصاد مردم بنیان به معنی کاهش سهم دولت در اقتصاد است و وقتی کاری را مردم می‌توانند انجام دهند دولت نباید انجام دهد همچنین ما درصدد هستیم که اداره بیمارستان‌ها و آموزش و پرورش را به بخش خصوصی واگذار کنیم و دولت تنها بر آن نظارت کند البته این تصمیم را ما در سال‌های گذشته نیز داشتیم اما مجلس جلوی آن را گرفت.

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به بازپرداخت بدهی دولت به بانک‌ها گفت: تمام این بدهی‌ها در دو سال اخیر به وجود نیامده و چندین سال طول کشیده است اما در بودجه سال 95 در نظر گرفته شده که از طریق اوراق مالی، تسویه حساب به بانک‌ها صورت بگیرد و این اوراق در بورس چرخش اقتصادی داشته باشد.

وی به رقم این بدهی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر تفاوت نظر بین بانک مرکزی و دولت وجود دارد و بر اساس نظر سازمان برنامه بودجه این بدهی 64 هزار میلیارد تومان است اما بانک مرکزی این رقم را 100 هزار میلیارد تومان عنوان می‌کند البته این بخشی از طلب بانک مرکزی است اما معتقدیم بدهی شرکت‌های دولتی به دولت مربوط نیست و این در حالی است که شرکت‌های دولتی اصرار دارند که بدهی آنها را دولت بپردازد اما در مجموع برای تسویه حساب بدهی خود به بانک‌ها مصمم هستیم و گام‌های جدی را برمی‌داریم.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به میزان وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی اشاره کرد و گفت: درآمدهای نفتی در بودجه سال 95، 68 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که با توجه به رقم 307 هزار میلیارد تومانی بودجه عمومی سهم درآمدهای نفتی بسیار کم است.

وی به حذف یارانه اقشار پردرآمد در سال 95 اشاره کرد و گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طبق قانون موظف است که اقشار پردرآمد را شناسایی و اقدام به حذف یارانه آنها کند و اگر این قانون در سال 95 تکرار شود اجرا خواهد شد.

نوبخت در ادامه صحبت‌های خود به اهمیت سرمایه‌گذاری برای خروج از رکود اشاره کرد و گفت: سرمایه‌گذاری هم از محل دولت و هم از طریق منابع غیردولتی امکان‌پذیر است که 20 هزار میلیارد تومان از منابع دولتی، این رقم در نظر گرفته شده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در خصوص نرخ ارز پیش‌بینی شده در بودجه سال 95 گفت: نرخی که در بودجه سال 95 پیش‌بینی شده بر اساس نرخ محاسباتی که به ازای هر دلار درآمد حاصل از فروش نفت و میعانات گازی است حال اگر نرخ ارز را 3 هزار و 100 الی 3 هزار و 200 تومان در بودجه تعیین می‌کردیم به طوری که این نرخ تنها حدود 200 الی 300 تومان کمتر از بازار آزاد بود باید گفت که نرخ ارز حیات خلوتی برای دولت بود و به همین خاطر این کار را انجام ندادیم.

وی با اشاره به سهم توسعه ملی در بودجه سال آینده گفت: سهم صندوق توسعه ملی برای سال آینده همانند سال 94، 20 درصد است و حال ما برای محاسبات آن وارد عمل نمی‌شویم زیرا باید این کار را هیأت امنا انجام دهند.

انتهای پیام/


ویدیو مرتبط :
افزایش 80 درصدی بودجه برخی از نهادها