سوگینه اقوام ایران در شب رحلت پیامبر(ص)


پژوهشگر موسیقی نواحی گفت:مویه‌ها و همه‌ی سوگواری‌هایی که شاهد اجرای آن هستیم در واقع همه نوعی «خلسه» بودند که هدفشان رسیدن به یک گمشده است؛ زاری برای از دست رفتن چیزی که از کف رفته است.

به گزارش ایسنا، «سوگینه‌های کهن اقوام ایران زمین» با اجرای گروه‌هایی از مازندران، کرمانشاه و گروه‌های شروه‌خوانی وچاوشی‌خوانی شامگاه 18 آذرماه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

در این مراسم، محمدرضا درویشی در سخنانی گفت: امشب نمی‌خواهم مثل همیشه صحبت‌های اعتراضی به نهادهای فرهنگی مثل صدا و سیما، حوزه هنری و وزارت ارشاد داشته باشم و از حمایت نشدن موسیقی نواحی شکایت کنم. نمی‌خواهم از لجاجت‌ها بگویم و از اینکه کمر به قتل قتل سنت‌ها و اصالت‌ها بسته‌ایم. می‌خواهم از وجه دیگری به موضوع بپردازم. مویه‌ها و سوگواری‌هایی که در این برنامه شنیدیم، متعلق به هیچ قومی نیست؛ بلکه نماد و سنبل موضوعاتی است که هم ما و هم اجراکنندگان، آن‌ها را فراموش کرده‌ایم. طوری که معنای اسطوره‌ای آنها از بین رفته است.

این پژوهشگر موسیقی نواحی ادامه داد: این آیین‌ها شاید در روزگار کنونی هم اجرا شوند اما حتی اغلب اجراکنندگان آن‌ها، نمی‌دانند چرا این آیین‌ها برگزار می‌شوند؟ این آیین‌ها، آیین‌هایی هستند که برگردان محتوای اساطیری بودند اما حتی اجرا کنندگان و برگزارکنندگانش آن را گم کرده‌اند؛ در حالی که هدف اجرا کنندگان این آیین‌ها، رسیدن به نوعی خلسه است. مویه‌ها و همه‌ی سوگواری‌هایی که امروز اجرا می‌شوند، در اصل نوعی خلسه بودند که هدفشان رسیدن به یک گمشده است. به قول «باب دیلن» که گفته بود «من فقط آهنگ‌ها را می‌آورم و به نوعی نقش یک پستچی را دارم» من هم یک پستچی هستم که همیشه در مقابل چنین فضایی امانتدار است و موضع نمی‌گیرد.

درویشی تصریح کرد: حرف‌هایم بدون موضع‌گیری است که بر اساس یک برداشت ذوقی آن را به شما می‌گویم. مواردی که به آن اشاره کردم، به قدری دارای دامنه‌ی وسیع و گسترده‌ای است که در این مراسم نمی‌توانیم همه‌ی آنها را بیان کنیم.

***

مدیر عامل خانه هنرمندان ایران نیز در این مراسم در سخنانی مطرح کرد: آنچه که موسیقیدانان اقوام ایران برای اجرای سوگینه‌ها اجرا می‌کنند، ارتباط مستقیمی با فرهنگ اسلامی دارد؛ طوری که می‌توان گفت، ایرانی‌ها در سوگ پیامبر اکرم(ص) و ائمه‌ی اطهار(ع)سنگ تمام گذاشته‌اند و آثار فراوانی را هم در این راستا خلق کردند.

مجید رجبی‌معمار همچنین از میزبانی چنین برنامه‌ای ابراز خرسندی کرد.

***

مدیرعامل خانه موسیقی نیز با حضور در این مراسم در سخنانی مطرح کرد: سوگی که با محرم آغاز می‌شود، غم عجیبی دارد و پالایشی درونی ایجاد می‌کند. غمی که با مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) آغاز می‌شود و در روزهای پایانی ماه صفر با رحلت پیامبر گرامی اسلام و دو فرزند بزرگوارش به اوج می‌رسد. امیدوارم که از این ماه بهره‌ی لازم را ببریم؛ زیرا سوگواری اهل بیت سابقه‌ای تاریخی و بزرگ دارد که از زمان تاریخ اسلام آغاز می‌شود.

نوربخش با بیان اینکه مردم همیشه محب اهل بیت بوده‌اند، افزود: هرکدارم از اقوام ایرانی آداب مختلفی دارند و موسیقی پایه‌ی اصلی این آداب محسوب می‌شود. مردم ما از طریق موسیقی نغمه‌هایی را خلق کردند که موجب فراهم آمدن فضایی می‌شود که بتوانیم در حفظ و نگهداری آیین های مذهبی و دینی به واسطه‌ی این تلاش‌ها کارهای تاثیرگذاری انجام دهیم.

او با اظهار تاسف از تغییر سمت و سوی عزاداری اهل بیت گفت: در این سال‌ها سوگواری اهل بیت (ع) به سمت و سوی اشتباهی رفته که موجب آسیب دیدن مراسم مذهبی شده است؛ تا جایی که رهبر معظم انقلاب هم این مسئله را گوشزد کرده‌اند. متاسفانه برخی رسانه‌ها هم باعث ترویج این معایب می‌شوند و فرهنگی را که نسبتی با ما ندارد اشاعه می‌دهند.

نوربخش در بخش پایانی سخنانش نیز گفت: با تماشای برنامه‌ی امشب متوجه می‌شویم که سنت‌های مذهبی ما چقدر ریشه‌دار و عمیق است.

در این مراسم که در شب رحلت رسول اکرم (ص) اجرا شد، سوگواره‌های نواحی مختلف از جمله مقام چمری (لرستان)، پاموری (کرمانشاه)، مصیبت‌نامه‌ی آذری، موری (مازندران)، غمونه و خون‌گریو (لردگان)، غم‌انگیز (گیلان)، چپی‌گوگو (بختیاری) و شروه و یزله‌خوانی (بوشهر) اجرا شد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
زیارت شب رحلت پیامبر اکرم(ص) رحمت للعالمین