صالحی: احمدی نژاد مخالف عراقچی بود/ در بعد فنی برجام به سراغ من بیایید/ من و مونیز به همدیگر كادو دادیم


متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:

شما در بخش زیادی از مذاکرات حضور داشتید و آشنایی زیادی با برجام دارید، آنجایی که تحریم‌های هسته‌ای و موشکی به هم گره خورد می خورد موضع تیم مذاکره کننده در مورد مسائل دفاعی چه بود؟

در برجام سعی آمریکایی‌ها بر این بود که موضوع موشکی با برجام یکی شود، آن 5، 6 قطعنامه‌ای که علیه ایران تصویب شد و در نهایت به قطعنامه 1929 رسید که در ان موضوع موشکی پررنگ‌تر شد، در صورتی که هیچ ربطی به مسئله هسته‌ای نداشت.
 

بحث موشکی موضوع مورد علاقه آمریکایی هاست، نباید در داخل به آن دامن زده شود


 مشکل و بهانه آنها این بود که بعضی از این موشک‌ها می‌توانند بالقوه کلاهک هسته‌ای حمل کنند در حالی که برجام و موضوع موشکی کاملا جداست. بعد از لغو قطعنامه‌ها بحث موشکی بسیار رقیق شد و آمریکایی‌ها اعلام کردند ایران نباید در ارتباط با موشک‌های حمل کننده کلاهک هسته‌ای فعالیت کند. روس‌ها نیز بارها اعلام کردند که هیچ تخلفی از سوی جمهوری اسلامی ایران رخ نداده است. این مسئله مصداق حرف‌های لغوی است که آمریکایی‌ها می‌زنند. سند برجام آنقدر محکم است که از طریق آن چیزی که نگاشته شده، کاری از پیش نمی‌برند و قانون جلوی آنها را می‌گیرد. اما زمانی که زور وارد شود، قانون از در دیگر خارج می‌شود.

بازتاب بحث موشکی در رسانه ها موضوع لغوی از سوی آمریکایی ها است و نباید در داخل به این موضوعات بیرونی همراه شویم.

امکانات و بودجه سازمان انرژی اتمی چگونه است؟

امکانات و بودجه سازمان انرژی اتمی از طریق دولت تامین می‌گردد. سال 94 سال بسیار سختی برای دولت بود. تولید نفت ما پایین و درآمد دولت بسیار کم شده بود و سازمان انرژی اتمی همان مبلغی را که سایر سازمان‌ها از دولت می‌گرفتند، می‌گرفت ولی با مدیریت حساب شده‌ای که در سازمان وجود داشت، سال را بدون هیچ وقفه و لطمه‌ای پشت سر گذاشتیم. اگر درآمد دولت در سال 95 محقق گردد و بودجه پیش‌بینی شده برای سازمان به انجام برسد، ان‌شاءالله مشکلی نخواهیم داشت.

 کارگاه‌های کوچکی بودند که به سازمان انرژی اتمی کمک می‌کردند، آیا حذف این کارگاه‌ها صحت دارد؟

اولین مکان برای آغاز فعالیت‌های سازمان همین کارگاه‌ها و مکان‌های دولتی بودند، ما عمده قطعات سانتریفیوژهای خود را از این کارگاه‌ها تامین می‌کردیم، مثلا کارخانه تابا از جمله شرکت‌هایی بود که با سازمان انرژی اتمی همکاری داشت، اما امروز ما دیگر سانتریفیوژهای برون‌سپاری نداریم.

مسئولیت فنی مذاکرات به عهده شما بود و شما بارها این مسئله را اعلام کردید، منظور از مسئولیت فنی چیست؟

هر وزیری در دولت مسئول کار خویش است، زمانی که مصوبه هیئت دولت تصویب می‌شود، همه وزرا در آن دخیل هستند. در گروه مذاکره کننده نیز بنده مسئول بعد فنی بودم و همیشه مسئولیت کار خود را پذیرفته و خواهم پذیرفت.
 

سیاسی هستم اما سیاسی کاری نمی‌کنم


بنده در مذاکرات مسئول بعد فنی بودم و مسئولیت خود را میپذیرم، کل تیم مذاکره نسبت به برجام مسئول است و در بعد فنی به سراغ من بیایید.من قضایا را ملی می‌بینم، سیاسی هستم اما سیاسی کاری نمی‌کنم و هیچ گاه به دنبال دوری از جوانمردی نبودم. برجام به ما هو برجام است و همه ما مسئول آن هستیم، اما در بعد فنی برجام تیم من و مشاوران پاسخگوی ملت ایران خواهیم بود، ما خیرخواهانه شروع کردیم و به پیش رفتیم. تا به امروز من نسبت به مسائل فنی بسیار اطمینان دارم و هیچ مشکلی نمی‌بینم. ما جای پای خود را محکم کرده‌ایم.
 

مذاکره کنندگان از دلواپسان اصلی موضوع بودند

تعریف شما از دلواپس چیست؟

همه ما باید دلواپس باشیم. خود تیم مذاکره کننده از دلواپسان اصلی موضوع بودند. ما مسئولیت سنگین یک ملت را به دوش می‌کشیدیم که مجاز به اشتباه کردن نبودیم، چون اشتباه ما گریبان یک ملت را خواهد گرفت.
 


 ما حمایت مردم، رهبری و رئیس جمهور را پشت سر خود داشتیم، اما یکسری از افراد دلواپسان سیاسی هستند. یعنی اغراض سیاسی دارند و همانند فردی هستند که خود را به خواب زده است که اینگونه افراد هیچ‌گاه بیدار نخواهند شد.گروهی از افراد دلواپس نیز فقط حرف‌هایی را شنیده‌اند و نگران هستند که باید آنها را توجیه کرد، حق را نمی‌توان پوشاند و سرانجام روزی نمایان می‌شود، دلواپسی ها پشتوانه بسیار محکمی برای تیم مذاکره کننده بود.
 

آمدن مونیز در مذاکرات از شروط اصلی حضورم بود

رابطه دکتر صالحی و دکتر ظریف چگونه است؟

من و دکتر ظریف رابطه بسیار گرم و صمیمی داریم. دکتر ظریف در یک جلسه که مسئولین عالی‌رتبه نظام حضور داشتند، موضوعی را مطرح کرده و گفتند که ما در بن‌بست مذاکراتی قرار گرفته‌ایم و از بنده کمک خواست و من نیز افتخار خدمت پیدا کردم و با شروط خاصی وارد میدان مذاکره شدم که شروط من:
 

1-حضور همتای خود در مذاکرات شدم که وجود همتای آمریکایی من در مذاکرات از جمله آنها بود.
 

2- کارشناسان آنها باید به ایران بیایند و نه اینکه ما به آنجا برویم.
 

3- دکتر عراقچی نیز مسئول پیگیری امور شوند.

آیا آقای مونیز به شما کادو دادند؟

بله، ایشان یک عروسک و لباس برای نوه من کادو دادند، زیرا نوه بنده در همان روزهای مذاکرات به دنیا آمده بود، البته ما نیز هدایایی چون پسته و عسل به او تقدیم کردیم.

موضع شما در مورد دیپلماسی بالکن چیست؟

بنده در جریان تصمیم به بالکن رفتن نیستم، اما هرازچندگاهی که با دکتر ظریف صحبت می‌کردیم، من را نیز به بالکن می‌بردند و با من صحبت می‌کردند و بالکن رفتن از پیش تعیین شده نبود.

گزارشات حاکی از این است که آمریکایی‌ها تیم مذاکره کننده را با اسم کوچک صدا می‌زنند، آیا این موضوع صحت دارد؟

این موضوع صحت دارد، با اسم کوچک صدا زدن رسم آنهاست، من نیز در زمان تحصیل استاد خود را پروفسور دریسکو صدا می‌زدم که او بارها از من خواسته بود او را با اسم کوچک صدا کنم.
 

نظر جالب یک رسانه عربی در جریان مذاکرات

آیا خاطره خاصی از مذاکرات در ذهن شما وجود دارد؟

احترام بسیار زیادی به نمایندگان ایران گذاشته می‌شد که این احترام، احترام به ملت ایران بود. خبرنگار عرب‌ زبانی در زمان مذاکرات به من می‌گفت که لذت می‌برم که شما را انقدر مقتدر و باصلابت می‌بینم، چرا غربی‌ها تا این حد به شما احترام می‌گذارند، در حالی که به مسئولین ما به هیچ‌وجه احترام نمی‌گذارند.

 مذاکره کنندگان ما با قدرت و صلابت خاصی در جلسات حضور پیدا می‌کردند، نمونه بارز آن هم دکتر ظریف بود که از حق مردم ما کوتاه نمی‌آمد. در مذاکرات ما یک گروهان بودیم و آنها یک لشکر. در آمریکا پایگاه‌های هسته‌ای زیادی وجود دارد و هرکدام از این نیروگاه‌ها یک نماینده در مذاکرات داشت.
 

وندی شرمن در جلسه‌ای گفته بود زمانی که کارشناسانشان نمونه رآکتور ما را دیدند، از تعجب متحیر شده و جا خوردند.

اهم برنامه‌های سازمان انرژی اتمی چیست؟
 

ما برنامه داشتیم تا کلنگ زنی دو نیروگاه را داشته باشیم که البته به خاطر برخی موضوعات فنی نتوانستیم در سال گذشته به نتیجه برسیم و ما مجبور شدیم پروژه را به تعویق بیاندازیم.

 دو گروه از کارشناسان روسی و ایرانی کار را پیگیری می‌کنند و ما نتوانستیم بخاطر مسائل فنی از برخی موارد کوتاه بیاییم و لذا امیدواریم در سال 95شاهد کلنگ زنی بوشهر باشیم  و دو نیروگاه هزار مگاواتی قرار است کلنگ زنی شود و پس از آنها بنا داریم کلنگ زنی سومین نیروگاه را در سواحل مکران آغاز کنیم که چون این منطقه نیاز به آب شیرین دارد دو نیروگاه صد مگاواتی قرار است ایجاد شود که با طرف چینی در مرحله گفت‌وگو هستیم.
 

مدل تستی نیروگاه اراک ساخته شده است

کار دیگری که قرار است انجام دهیم مدرن‌سازی نیروگاه اراک است که مدل تستی آن ساخته شده و یک قرارداد تجاری مفصل دراین زمینه در دست پیگیریست و کارشناسان چینی و ایرانی دو سه بار یکدیگر را دیده‌اند که البته صفر تا صد آن را ما انجام می‌دهیم و مسئولیت پروژه راکتور ایران بوده؛ اما کارگروهی از ایران آمریکا و چین که طرف آمریکایی و چینی مسئولیت مشاوره را دارد.
 

قرار است با کارشناسان آمریکایی هم صحبت کنیم تا گروه کاری را پیش ببرند و از نظر ایمنی همه اقدامات انجام شده و مخزن مشابه را خودمان ساختیم که علت اینکه قلب راکتور را خارج کردیم به این دلیل بوده که این راکتور براساس چارت و زمان‌بندی و براساس شاخص‌ها از راکتور گذشته تکامل یافته‌تر و قابلیت‌های بیشتری داشته باشد.
 

ما دو کار مهم دیگر در سال 95 داریم که یکی از آنها کلنگ‌زنی بیمارستان هسته‌ای بوده که همه امکانات آن و تأمین مالی از طرف با اعتبار لازم در نظر گرفته شده و اولین فاز این بیمارستان 3 تا 4 سال طول می‌کشد که بیماری‌های صعب‌العلاج را رفع خواهد کرد. دومین پروژه‌ای که در دست داریم تولید رادیو دارو با استانداردهای بین‌&


ویدیو مرتبط :
مقایسه زیبای محمد خاتمی و احمدی نژاد در برخورد با مخالف