انتقاد کارگردان «شهر موش‌ها» از کپی‌برداری دامنگیر برنامه‌های نوروزی تلویزیون


انتقاد کارگردان «شهر موش‌ها» از کپی‌برداری دامنگیر برنامه‌های نوروزی تلویزیونسینما ژورنال/ کیفیت پایین سریالهای نوروزی تلویزیون از یک سو و کپی برداری برخی برنامه های نوروزی از جمله “دورهمی” مهران مدیری از نمونه های خارجی سبب ساز آن شد که رسانه ملی روزهای خوشی را در نوروز تجربه نکند.
این روزهای ناخوش در نتایج نظرسنجی رسانه ملی که در آن هیچ کدام از سریالهای تلویزیونی در میان پربیننده ها نبودند کاملا خود را نشان داد.
مرضیه برومند کارگردان و نویسنده سینما و تلویزیون که آثار خاطره انگیزی چون “آرایشگاه زیبا”، “خودروی تهران۱۱″، هتل مروارید” و “شهر موشها” را ساخته است در یادداشتی که به “اعتماد” ارائه داده با تأیید شکست نوروزی تلویزیون از فقدان اصالت به عنوان یکی از دلایل این شکست یاد کرده است.
متن کامل یادداشت برومند را در ادامه بخوانید:
چرا باید این همه تقلید در برنامه‌سازی باشد
به نظر من سلاح بُرنده تلویزیون ما تا چند سال پیش اصیل و ریشه‌دار بودن برنامه‌هایش بود. اما متاسفانه این اصالت را از دست داده و با سلاح ابتذال به جنگ ابتذال می‌رود. هر کانال و شبکه ماهواره‌ای شکل و قیافه مشخصی دارد؛ چرا باید با تقلید این شبکه‌ها و برنامه‌ها به مصاف آنها برویم.
چرا باید این همه تقلید در برنامه‌سازی باشد. آیا در میان برنامه‌سازان ما آدم‌های خلاق و طراح وجود ندارد؟ متاسفانه درهای تلویزیون ما روی خلاقیت بسته است و با یک جمع محدود کار می‌کند. آن جمع محدود هم مدام کارهای‌شان را تکرار می‌کنند.
هر هنرمند و ستاره‌ای به فرصت نیاز دارد تا خود را احیا کند و به تکرار نیفتد. پشت ‌سرهم کار گرفتن از چند چهره مشخص امر صحیحی نیست. در ایام نوروز کم‌و‌بیش سریال‌های نوروزی را دیدم؛ چراکه اصولا آدمی هستم که سریال ایرانی نگاه می‌کنم. اما حتی یک قسمت از این سریال‌ها هم من را جذب نکرد که تا پایان تماشا کنم.
چرا بقیه سریالها تقلیدی از “پایتخت” بودند؟
ما حتی مدام از آثار خودمان تقلید می‌کنیم. سریال‌ها فقط درباره آدم‌های تراز‌پایینی است که حرف می‌زنند و فقط ادا و اصول درمی‌آورند. موقعیتی ایجاد نمی‌کنیم تا نگاهی جدید به شخصیت‌های جدید و زندگی مردم داشته باشیم. سریال “پایتخت” در زمان خودش سریال موفقی بود و چهار سری آن ساخته شد. اما اگر امسال سریال “پایتخت” نداریم نباید بقیه سریال‌ها تقلیدی از آن کار باشند. من به‌شخصه انتقادهای بسیاری به تلویزیون دارم. حتی در برنامه شبکه دو که حضور داشتم به اتفاقی که برای سریال خود من برای نوروز در پاییز افتاد و مانع ساخت آن شد، اشاره کردم.
آنهایی که مدام برای تلویزیون کار می کنند چه اندازه مقبولیت داشته اند؟
تلویزیون ما به چه کسانی می‌گوید ستاره و چرا فکر می‌کند آنها ستاره هستند؟ باید دید آنهایی که همه‌جا هستند و مدام برای تلویزیون کار می‌کنند چه اندازه مقبولیت داشته‌اند. زمانی کار آنها مقبولیت خواهد داشت که کارگردانی درست باشد. اگر بازیگری به دلایلی کارش با موفقیت روبه‌رو شد، نمی‌تواند موفقیت یک سریال دیگر را تضمین کند. متاسفانه فکر می‌کنم تلویزیون ما نه دچار عامه‌پسندی که دچار عوام‌زدگی شده است.
می‌خواهند در کوتاه‌ترین مدت بیشترین استفاده را بکنند
تلویزیون آن دسته از بیننده‌هایش که از سطح فرهنگی بالاتری برخوردار بودند را از دست داده است. مخاطبان حال حاضر تلویزیون همان‌هایی هستند که شبکه‌های GEM و دیگر برنامه‌های ماهواره‌ای را تماشا می‌کنند و به برخی از برنامه‌های تلویزیون نیز علاقه دارند. این عوام‌زدگی در مدیریت تلویزیون هم دیده می‌شود.
در ملاقاتی که با آقای سرافراز، رییس سازمان صدا و سیما داشتم هم اشاره کردم تلویزیون سلیقه فرهنگی و هنری خودش را به دست بازار سپرده است. این بازار است که تعیین می‌کند چه برنامه‌ای با حضور کدام ستاره‌ها ساخته شود و در حقیقت جهت برنامه‌سازی تلویزیون را تعیین می‌کنند؛ چراکه می‌خواهند در کوتاه‌ترین مدت بیشترین استفاده را بکنند. از همین روی دیگر نگاه فرهنگی وجود ندارد. برنامه‌ای که کمی در آن تفکر باشد دیگر ساخته نمی‌شود. تلویزیون از تفکر خالی شده است و با تفکر مشکل دارد!



با کانال تلگرامی «آخرین خبر» همراه شوید

منبع: سینما ژورنال


ویدیو مرتبط :
تیزر زیبای شهر موش ها - کارگردان مرضیه برومند