آمریکا سیطره خود را بر قدرت جهانی از دست داده است/تهاجم ناموجه آمریکا و انگلیس به عراق جنایت اصلی قرن 21 است


روایت چامسکی، نظریه پرداز بزرگ آمریکایی از افول قدرت آمریکا:

چامسکی با بیان این که «آمریکا سیطره خود را بر قدرت جهانی از دست داده است»، این سؤال را مطرح می کند که پس «چه کسی بر جهان حکومت می کند؟» و بعد هم چنین پاسخ می دهد: جواب صریح این سؤال دیگر آمریکا نیست. از نظر وی «آمریکا از همه طرف به چالش کشیده شده است و افکار عمومی دنیا به «ابرقدرت دوم» تبدیل شده است.»

نوآم چامسکی نظریه پرداز معروف آمریکایی نوشت: «تهاجم - بدون دلیل موجه- آمریکا و انگلیس به عراق، جنایت اصلی قرن بیست و یکم است.»

به گزارش شفاف، نوآم چامسکی در مقاله ای در نشریه تام دیسپچ «TomDispatch» به چاپ رسید عنوان کرد: «حمله عراق به مرگ صدها هزار نفر از مردم این کشور انجامید، کشوری که مردمش پیش از آن از سال ها تحریم آمریکا و انگلیس رنج کشیده بودند. این جنگ ها، همچنین میلیون ها پناهجو به جا گذاشت و این کشور را عمدتا نابود کرد و درگیری فرقه ای به راه انداخت که اکنون کل عراق و منطقه را از هم گسیخته است. این ها همه محصول عملیات «آزادسازی عراق» است.»

این مقاله می افزاید: «نظرسنجی های پنتاگون و وزارت دفاع انگلیس نشان می دهد، فقط 3 درصد عراقی ها نقش امنیتی آمریکا را موجه می دانستند و کمتر از یک درصد باور داشتند «ائتلاف» برای امنیت شان خوب است. در این میان 80 درصد مخالف حضور نیروهای ائتلافی در کشورشان بودند.»

وی تاکید کرد: «عملیات آمریکا در عراق، این کشور را تحت نفوذ تنها پیروز این میدان یعنی ایران، رها کرد.»

چامسکی با بیان این که «آمریکا سیطره خود را بر قدرت جهانی از دست داده است»، این سؤال را مطرح می کند که پس «چه کسی بر جهان حکومت می کند؟» و بعد هم چنین پاسخ می دهد: جواب صریح این سؤال دیگر آمریکا نیست.

چامسکی می افزاید: «آمریکا که از همه طرف به چالش کشیده شده است و افکار عمومی دنیا به «ابرقدرت دوم» تبدیل شده است.»

وی می گوید وقتی ما سؤال می کنیم «چه کسی بر جهان حکومت می کند؟»، عموما به این پاسخ کلی می رسیم که نقش آفرینان امور جهانی کشورها، عمدتا قدرت های بزرگ هستند، و در پاسخ دادن به این سؤال تصمیمات و روابط بین آنها را در نظر می گیریم. این پاسخ غلط نیست. اما باید توجه داشته باشیم که این حد انتزاع، می تواند به شدت گمراه کننده باشد.»

وی اشاره می کند، «گاهی کشورها تصمیم می گیرند از افکار عمومی تبعیت کنند. یک نمونه برجسته اتفاقی بود که در سال 2003 رخ داد، زمانی که دولت بوش از ترکیه خواست به تهاجم اش به عراق بپیوندد. 95 درصد ترک ها مخالف این اقدام بودند و دولت ترکیه نهایتا از نظر آنها تبعیت کرد.»

چامسکی می افزاید: «این اتفاق فقط درباره مردم ترکیه نبوده است، مخالفت جهانی با ستیزه جویی آمریکا-انگلیس نیز گسترده بود. حمایت از برنامه های جنگی واشنگتن -طبق نظرسنجی های جهانی- تقریبا در همه جا به سختی به 10 درصد می رسید. این مخالفت، اعتراضات گسترده ای در داخل آمریکا نیز به وجود آورد، که شاید در تاریخ آن بی سابقه بود؛ و این اعتراض به ستیزه جویی امپریالیستی بود، حتی پیش از آنکه جنگ رسما شروع شده باشد.»

چامسکی در این مقاله همچنین چالش های پیش رو غرب را به سه گروه شرق آسیا، شرق اروپا و جهان اسلام دسته بندی می کند.

او با اشاره به اینکه قدرت غرب تحت فشار قرار دارد، در خصوص شرق آسیا، به تحولاتی چون سازمان همکاری شانگهای اشاره می کند که شامل کشورهای آسیایی و روسیه است و به زودی هند، پاکستان و ایران نیز به عنوان ناظر به آن می پیوندند. 

او می گوید: «این جایگاهی است که آمریکا از آن محروم است. این در حالیست که از آمریکا خواسته شده است پایگاه های نظامی اش را در منطقه ببندد.»

سپس چین را مطرح می کند که سرگرم احیای نسخه پیشرفته ای از راه ابریشم است که هدف از آن نه تنها جمع کردن منطقه تحت نفوذ حاکمیت چین، بلکه رسیدن به مناطق نفت خیز اروپا و خاورمیانه است.

چامسکی چالش مهم دیگر را از ناحیه شرق اروپا می داند، جایی که در آن بحرانی بین مرز ناتو-روسیه وجود دارد و این بحرانی کم اهمیت نیست. بحران اوکراین در سال 2014، جنگ دوم است و مشخص نیست آیا بشریت از جنگ سوم نجات خواهد یافت یا نه.

وی معتقد است: «بحران اخیر اوکراین را باید در توسعه ناتو ردیابی کرد و تعهد واشنگتن به خارج کردن اوکراین از حوزه اقمار روسیه و جذب کردن آن به غرب، موضوعی است که پوتین آن را تهدیدی مستقیم برای منافع روسیه تلقی می کند.»

چامسکی در ادامه به چالش سوم امروز یعنی چالشی که از جهان اسلام احساس می شود، می پردازد.

وی می نویسد ناحیه سومی که نگرانی عمده درباره آن وجود دارد، جهان (عمدتا) اسلامی است که صحنه جنگ جهانی با تروریسم است.

جنگ های اولیه با تروریسم خیلی زود در آمریکای مرکزی، جنوب آفریقا و خاور میانه، به جنگ های تروریستی مخرب و مرگباری تبدیل شد که پیامدهای تلخ امروز را به بار آورد و حتی موجب محکوم شدن آمریکا در دادگاه جهانی شد.

چامسکی در این رابطه به مبارزه ناموفق آمریکا با تروریسم در افغانستان و سپس در عراق اشاره می کند.


ویدیو مرتبط :
جنایت آمریکا در عراق