تعلل قطعه سازان ایرانی در به‌دست گرفتن صنعت خودرو روسیه


تعلل قطعه سازان ایرانی در به‌دست گرفتن صنعت خودرو روسیهصمت/ در گزارشی که صمت از قطعه‌سازان شرکت‌کننده در نمایشگاه بین‌المللی اتومکانیکای استانبول به چاپ رساند، یکی از فعالان صنعت قطعه به ظرفیت موجود در بازار صنعت خودرو روسیه اشاره و اظهار کرده بود، پس از اینکه قطعه‌سازان ترکیه بازار خود را در این کشور از دست دادند،

فرصت مناسبی به وجود خواهد آمد تا قطعه‌سازان داخلی با خودروسازان روس، در بحث صادرات وارد مذاکره شوند که در صورت تحقق این امر از سوی انجمن‌ها، این اقدام زودتر به نتیجه خواهد رسید زیرا عملکرد تک نفره قطعه‌سازان هم زمان‌بر است و هم هزینه‌های زیادی را به دنبال خواهد داشت. از سویی بنابر گفته این دست از قطعه‌سازان، نه تنها کیفیت محصولات ایرانی بالاتر از ترکیه بوده بلکه به لحاظ قیمت نیز ارزان‌تر از کالاهای ترک است. این شرایط در حالی است که آنها با ۱۶ کشور همکاری دارند اما بازار ایران در این امر بسیار محدود عمل می‌کند. از همین‌رو صمت پیگیر موضوع از مجرای «انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازی کشور» و «انجمن قطعه‌سازان کشور» شد.

نقدینگی همچنان چالش جدی
در این زمینه سیامک مقتدری، مشاور انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازی کشور گفت: تا امروز برنامه‌ای برای صادرات قطعه به بازار روسیه تعریف و تدوین نشده است. اگرچه اطلاع دارم که شرکت‌های ترک در حال سرمایه‌گذاری زیادی در روسیه هستند اما با به هم خوردن روابط تجاری ترکیه و روسیه، به صورت بالقوه فضا برای فعالیت قطعه‌سازان ایرانی به وجود خواهد آمد. وی ادامه داد: نکته مهم در بحث سرمایه‌گذاری در اختیار داشتن منابع مالی است که این منابع یا به وسیله خود شرکت‌های قطعه‌ساز تامین می‌شود یا بانک‌ها باید وارد شده و به تحقق این موضوع کمک کنند. این فعال صنعت قطعه‌سازی در توضیح این دو حالت گفت: در حالت نخست با توجه به مشکلات موجود در صنعت خودرو در پرداخت‌های مطالبات این صنعت تاخیرهایی وجود دارد و همین‌که قطعه‌سازان بتوانند موقعیت خود را حفظ کنند، هنر است. حال اگر بخواهند در کشورهای دیگر سرمایه‌گذاری کنند و ظرفیت‌های خود را افزایش دهند، نیازمند کمک بانک‌ها خواهند بود.
مقتدری در این‌باره به مشکل همیشگی بانک‌ها در تامین نقدینگی واحدها اشاره کرد و از نرخ بالای بهره‌های بانکی گفت که خود یک مسئله است. این قطعه‌ساز با بیان اینکه صادرات برای قطعه‌سازان بسیار گره‌گشا خواهد بود، گفت: توسعه نیاز به منابع مالی دارد و در حال حاضر قطعه‌سازان به سختی چرخه تولید خود را به حرکت درمی‌آورند. مشاور انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازی کشور در پاسخ به این پرسش که اگر انجمن به طور جدی وارد این موضوع شود و برنامه‌های لازم را تعریف و تدوین کند، به طور قطع کارها زودتر به سرانجام می‌رسد، گفت: اگر موانعی که به آنها اشاره شد، برداشته شود برای شروع، نیاز به راهکارهای عملیاتی است و در این میان بحث‌هایی نظیر بازاریابی و حقوقی نیاز است تا از سوی انجمن‌ها پیگیری شود.
مقتدری افزود: وقتی تصمیم‌های لازم در این مسئله گرفته شود و اراده انجام کار پشت موضوع باشد، متحد عمل کردن به صرفه‌تر و به هدف نیز نزدیک‌تر خواهد بود. ‌ اما بحث اینجاست که نخست باید مانع برداشته شود، چراکه ظرفیت تولید داخل بالاست و فاصله شرکت‌های ایرانی با ترک‌ها زیاد نیست و می‌توانیم به راحتی وارد رقابت شویم.

چالش کمتر با تولید در تراز بین‌المللی
در ادامه این موضوع محسن رزم‌خواه، مشاور انجمن قطعه‌سازان کشور نظری دیگر دارد. وی گفت: انجمن‌ها به عنوان مجموعه‌های مردم‌نهاد تنها نقش تشویقی و تبلیغی داشته و نقش اجرایی ندارند، در نتیجه انجمن تنها می‌تواند خط و خطوط امور را تعریف و تدوین کند و اقدام به طور مستقیم در وظیفه انجمن‌ها نیست. روندی که در تمام دنیا نیز همین گونه است. این فعال صنعت قطعه‌سازی با اظهار گلایه از استقبال نکردن قطعه‌سازان داخلی از نمایشگاه‌های خارجی اضافه کرد: انجمن چند دوره نمایشگاه اتومکانیکای آلمان را برگزار کرد اما استقبال زیادی از سوی قطعه‌سازان داخلی نشد. با این حال به مناسبت شرایط جدید به وجود آمده اگر قطعه‌سازان علاقه‌مند به بحث صادرات به انجمن مراجعه کنند، اعضا راهنمایی‌های لازم را خواهند داشت. رزم‌خواه برای وارد شدن قطعه‌سازان به بازارهای جهانی پیشنهاد کرد: شرکت‌های ایرانی یا باید به اندازه‌ای بزرگ شوند که بتوانند از طریق شرکا و معاهدات خارجی به صدور محصولات خود اقدام و مسئله خود را حل کنند یا باید یک سلسله شرکت‌های بازرگانی که تخصص صادرات دارند - چون امر صادرات یک کار تخصصی است ـ به راهنمایی واحدهای قطعه‌سازی بپردازند که انجمن در این زمینه راهنمایی‌های لازم را انجام داده است. وی در پاسخ به این پرسش که پس انجمن برنامه مشترکی با اعضای خود در این زمینه ندارد، گفت: انجمن کمیته صادراتی دارد که جلسات آن به‌طور مرتب برگزار می‌شود و تولیدکنندگانی که تصور می‌کنند کالای آنها قابلیت صادرات دارد، می‌توانند در آن کمیته شرکت کرده و از کمک‌های انجمن مطلع شوند. مشاور انجمن قطعه‌سازان توضیح داد: انجمن برحسب وظیفه خود و بنا بر تاکید وزیر صنعت، معدن و تجارت بر بحث صادرات، کمیته صادارت خود را فعال نگه داشته و جلسات را به صورت منظم برگزار می‌کند. رزم‌خواه درباره بازار روسیه نیز عنوان کرد: با وجود اینکه این بازارها در حال حاضر جاذبه دارند، اما از آنجا که تابع تصمیمات سیاسی هستند ممکن است با کوچکترین اتفاقی اوضاع تغییر کند و روابط بازرگانی تحت تاثیر قرار گیرد. بنابراین نمی‌توان روی یک بازار خاص حسابی باز کرد. وی تصریح کرد: اگر هر تولیدکننده‌ای محصولی مرغوب با کیفیت و قابل رقابت در بازار بین‌المللی تولید کند هیچ‌گاه نگران تحولات سیاسی نیست زیرا می‌تواند کالای خود را به راحتی در بازارها عرضه کند؛ چه ترکیه با روسیه ارتباط داشته باشد و چه نداشته باشد. رزم‌خواه در پایان گفت: باید یاد بگیریم محصولاتی با تراز بازار جهانی از نظر کیفیت و قیمت تولید کنیم تا بتوانیم نسبت به صادرات اقدامات لازم را انجام دهیم. ‌

منبع:


ویدیو مرتبط :
صحبت های وزیر صنعت درباره خودرو سازان آلمانی