ملاحظه‌ی خاصی نداشتیم


مدیر جشنواره‌ی مستند «حقیقت»، جزئیات و رویکردهای این دور از جشنواره را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار سینمایی ایسنا، سید محمد مهدی طباطبایی‌نژاد که امروز 16 آذر ماه در مرکز گسترش سخن می‌گفت، با بیان اینکه در دوره نهم جشنواره‌ی «سینما-حقیقت» 237 فیلم روی پرده می‌رود، اظهار کرد: از میان 800 فیلم ثبت شده در دبیرخانه‌ی جشنواره، 124 فیلم در بخش ملی و 113 فیلم نیز در بخش‌های مختلف بین‌الملل حضور دارند.

مدیر جشواره «سینما-حقیقت» افزود: در بخش مسابقه‌ی ملی که شامل 74 فیلم است، 28 فیلم بلند، 34 فیلم نیمه بلند و 12 فیلم کوتاه به رقابت می‌پردازند. همچنین 31 فیلم نیز در بخش جایزه‌ی بین‌الملی شهید آوینی حضور دارند که از آن میان نیز 27 فیلم ایرانی و 4 فیلم خارجی هستند. بخش خارج از مسابقه‌ی جشنواره نیز به شکل غیر رقابتی برگزار می‌شود که این بخش هم میزبان 16 فیلم -که بیشتر مستندهای پرتره هستند- خواهد بود.

مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی درباره‌ی بخش بین‌الملل نهمین جشنواره‌ی حقیقت نیز اظهار کرد: در بخش مسابقه‌ی بین‌الملل نیز 27 فیلم، شامل 7 فیلم بلند، 8 فیلم نیمه بلند و 12 فیلم کوتاه به نمایش در می‌آیند. همچنین بخش‌های متنوعی با نام‌های «نمایش ویژه»، «روزگار ما»، «کیهان ما»، «مستند تجربی»، «آمریکا؛ واقعیت یا رویا»، «پرتره»، «مستند شهر»، «قاره‌ی سیاه»، «آینه‌ی یک جشنواره» و «بزرگداشت پنه بیکر؛ پدر سینما حقیقت»، در این بخش در نظر گرفته شده‌اند.

طباطبایی‌نژاد درباره‌ی بخش‌های دیگر جشنواره‌ی نهم حقیقت نیز توضیح داد: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در این دوره از جشنواره با همکاری شبکه‌ی مستند اروپا (EDN) از مستندسازان دعوت می‌کند تا جهت جذب حامیان مالی و تولید حرفه‌ای فیلم مستند بر اساس ضوابطی خاص طرح‌های خود را ارائه کنند. در این زمینه 20 طرح به این شبکه عرضه می‌شوند و در نهایت هشت تا 10 طرح، از طرف آنها برای حمایت انتخاب و به مرکز گسترش اعلام می‌شوند.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی همچنین از برگزاری کارگاه‌های پژوهشی در حاشیه‌ی این جشنواره خبر داد و گفت: این کارگاه‌ها در فرهنگسراهای تهران برگزار می‌شوند و در کنار اینها دومین کارگاه‌ تخصصی مستندسازی حرفه‌ای (DocPro) با همکاری شبکه مستند اروپا همزمان با برگزاری جشنواره در فرهنگستان هنر برگزار می‌شود.

او همچنین از انتشار چهار کتاب در حوزه‌ی سینمای مستند خبر داد و گفت: این کتاب‌ها عبارتند از «دگرخوانی سینمای مستند»، «هنر دقت کلام و تصویر در مردم‌نگاری»، «تایخ نوین سینمای مستند» و «مجموعه مقالات سینمای مستند و باستان‌شناسی»، که همزمان با جشنواره منتشر می‌شوند و در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌گیرند.

مدیر جشنواره‌ی «سینما-حقیقت» همچنین از بزرگداشت دو مستندساز در این دوره جشنواره خبر داد و اظهار کرد: آیین بزرگداشت این جشنواره به محمدرضا مقدسیان و مرتضی ندایی دو مستندساز فقید اختصاص یافته است که در همین زمینه آخرین فیلم محمدرضا مقدسیان در روز نخست جشنواره و فیلمهای دیگری نیز از این دو مستندساز در روزهای دیگر نمایش داده می‌شوند.

طباطبایی‌نژاد در پایان سخنان خود، درباره‌ی برپایی بازار مستند در حاشیه‌ی جشنواره‌ی سینما حقیقت توضیح داد: بازار فیلم مستند در روزهای 24 تا 27 آذرماه در مجموعه‌ی فرهنگی هنری «صبا» در مجاورت سینما «فلسطین» برپا می‌شود و فیلمسازان می‌توانند با ارائه‌ی کارت جشنواره در این بازار حضور پیدا کنند.

به گزارش ایسنا،سید محمد مهدی طباطبایی‌نژاد در بخش دیگر این نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.

مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در پاسخ به پرسشی درباره‌ی حضور فیلم‌های انتقادی در نهمین دوره جشنواره سینمای حقیقت اظهار کرد: اگر فیلم‌های سیاسی یا انتقادی در این دوره جشنواره کمتر باشد، احتمالا به این علت است که فیلمی با کیفیت مطلوب در این حوزه وجود نداشته است پس ما ملاحظه‌ی خاصی در این زمینه نداشتیم. آنچه برای ما مهم بوده انتخاب فیلم‌های خوب در بخش ملی بوده است که این کار توسط هیئت انتخاب، بدون دخالت و ممیزی انجام شده است.

وی ادامه داد: ما هرساله با انتقادهایی نسبت به برخی از فیلم‌های حاضر در جشنواره مواجه بودیم اما کوتاه نیامدیم و توضیحات لازم را دادیم؛ چون معتقدیم سینمای مستند سینمایی جدی است و باید وجه منتقدانه داشته باشد و نباید خنثی و بی‌خاصیت باشد. البته فیلم‌هایی که به معضلات اجتماعی می‌پردازند به نوعی نقد جامعه هستند و اگر فیلمی در این زمینه وجود داشته باشد ما از آن حمایت می‌کنیم.

طباطبایی‌نژاد تاکید کرد: نکته‌ی مهم این است که آثار راه یافته به جشنواره با نگاهی کیفی انتخاب شده‌اند و از میان 800 فیلم متقاضی بخش ملی و 600 فیلم بخش بین‌الملل، آنچه کیفیت لازم را داشته است، در بخش مسابقه‌ی جشنواره خواهیم دید.

او در پاسخ به پرسش دیگری درباره‌ی فراهم‌کردن امکان نمایش فیلم‌های مستند نیز گفت: سینمای مستند نسبت نزدیکی با تلویزیون دارد؛ بنابراین اکران فیلم‌های مستند چندان متداول نیست. در این سال‌ها با شکل‌گیری گروه «هنر و تجربه» تلاش شد، فیلم‌های متفاوت از جمله مستندها، فضای عرضه پیدا کنند. اما در آینده با ایجاد سیستم VOD و عرضه فیلم‌ها در اینترنت و اینترانت که هزینه دانلود هم ندارد. امکان عرضه مستندها در سطح وسیع فراهم می‌شود و امیدواریم فیلم مستند در پنج سال آینده با استقبال متفاوتی مواجه شود. در دنیا هم حدود 70 درصد امکان عرضه مستند توسط تلویزیون فراهم می‌شود و باقی فضاها مثل سینما و نمایش خانگی تنها 30 درصد دیگر را تشکیل می‌دهد.

مدیر جشنواره سینما حقیقت درباره محقق نشدن وعده‌ی حذف هیات انتخاب جشنواره‌ی حقیقت نیز توضیح داد: سال گذشته اعلام کرده بودیم که از امسال به سیاق جشنواره‌های جهانی انتخاب را به شورایی مرکزی واگذار می‌کنیم اما برخی دوستان با من مخالفت کردند؛ با این استدلال که چون بیشتر فیلم‌های جشنواره تولید خود مرکز هستند ممکن است این شائبه پیش بیاید که فیلم‌های مرکز امتیاز ویژه‌ای در جشنواره داشته‌اند. بنابراین تصمیم گرفته شده هیات انتخاب مستقل به شکل سابق در جای خود باقی بماند.

طباطبایی‌نژاد درباره‌ی اضافه شدن سه فیلم به بخش مسابقه ملی نیز توضیح داد: هر بخش از فیلم‌های جشنواره یک هیات انتخاب مستقل سه نفره داشت که در برخی از موارد سطح انتخاب‌ها متفاوت می‌شد؛ بنا براین از هر هیات انتخاب یک نفر را برگزیدیم و گروه دیگری برای بررسی مجدد فیلم‌ها و رسیدگی به اعتراض‌ها شکل دادیم که در مرحله دوم انتخاب، نهایتاً سه فیلم به مجموعه فیلم‌ها اضافه شد.

مدیر عامل مرکز گسترش درباره‌ی تقدیر از مستندسازان شهرستان‌ها در دور نهم جشنواره نیز اظهار کرد: امسال تصمیم داشتیم از مستندسازان سیستان و بلوچستان قدردانی کنیم اما به علت تأخیر طولانی که برای ارشاد استان سیستان و بلوچستان پیش آمد، امکان هماهنگی فراهم نشد و ما هم آمادگی لازم برای انتخاب شهر دیگری را نداشتیم. بنابراین امسال بزرگداشت مستندسازان شهرستان را در دستور کار نداریم.

طباطبایی‌نژاد درباره‌ی موازی بودن فعالیت جشنواره‌ی «سینما-حقیقت» با بخش مستند جشنواره‌ی فیلم فجر و احتمال حذف این بخش از جشنواره فجر توضیح داد: من صحبتی مبنی بر اینکه قرار باشد بخش مستند از جشنواره‌ی فجر حذف شود نشنیده‌ام. با توجه به اینکه قائم مقام مرکز مرکز گسترش در جشنواره‌ی فجر هم مسئول بخش مستند است، ما تعامل بسیار خوبی با این جشنواره داریم. بعلاوه جشنواره فجر فرصتی بسیار خوب برای نمایش فیلم‌های مستند در سطح بالای سینمای ایران است که امیدواریم هر سال نیز کیفیت بالاتری پیدا کند.

در ادامه مرتضی رزاق کریمی به عنوان مسئول بخش مستند جشنواره فیلم فجر که در این نشست حضور داشت، اظهار کرد: جشنواره‌ی فجر جایگاه خود را دارد و جشنواره‌ای ملی است که فرصتی برای سینمای ایران به ویژه سینمای مستند محسوب می‌شود. آثار این جشنواره هم با رویکردی متفاوت انتخاب می‌شود و توجه آن به مستندهای سینمایی با مدت زمان بالای 70 دقیقه است که فرصت اکران داشته باشند بنابراین بخش مستند از جشنواره فجر قابل حذف نیست چون بخشی از هویت سینمای ماست.

به گزارش ایسنا، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» از 22 تا 28 آذر ماه هر سال و با شعار «حقیقت بهترین راهنماست» که از فرمایشات حضرت علی(ع) است در تهران برگزار می‌شود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
ملاحظه عفاف و حجاب