درباره نشست‌های سخنگوی ناجا


مهدی بابایی- خبرنگار ایسنا

هفدهم خرداد ماه امسال بود که سعید منتظرالمهدی همزمان با حفظ سمتش در معاونت اجتماعی ناجا، به عنوان سخنگوی این نیرو نخستین نشست خبری‌اش را با خبرنگاران برگزار کرد؛ نشستی که برگزاری آن به منزله یک اتفاق نو در مجموعه پلیس کشور ارزیابی شد و این پیام را به خبرنگاران می‌رساند که فرمانده جدید نیروی انتظامی قصد دارد تا پاسخگویی پلیس در برابر افکار عمومی را افزایش دهد و رویکردی اجتماعی‌محور پیشه کند.

منتظرالمهدی هم این فرضیه را تایید کرد و حتی به خبرنگاران وعده داد که نشست‌ها به طور منظم و در فواصل زمانی کوتاهی برگزار شود تا امکان پاسخگویی به همه پزسش‌ها در موقعیت خود وجود داشته باشد

او در اولین نشست خبری‌اش گفت که هدفش تنویر افکار عمومی است و تلاش می‌کند تا برای انجام ماموریت‌های پلیس، دیگران را با اقناع و روشن‌کردن زوایای پنهان مسائل، همراه سازد و به نوعی با این کار هزینه‌های انتظامی را کاهش دهد، او همچنین تاکید کرد که شاید هر راستی را نگوید اما خبرنگاران می‌توانند روی صحت حرف‌هایی که می‌زند حساب کنند و احتمالا به همین دلیل بود که خیلی زود توانست در میان سخنگویان دستگاههای مختلفی چون قوه قضائیه و ... برای خود جایی باز کند.

پس از این نشست بود که دفتر سخنگوی ناجا و مرکز اطلاع‌رسانی پلیس نیز ارتباط خود با خبرنگاران را افزایش داد و در مواقع مختلف موضع‌گیری‌ها سخنگوی ناجا را در اختیار خبرنگاران قرار داد و منتظرالمهدی نیز در برنامه‌های خبری مختلف با عنوان سخنگویی در جمع خبرنگاران حاضر شده و به برخی از پرسش‌هایشان پاسخ می‌داد.

حال با گذشت بیش از 9 ماه از برگزاری نخستین نشست خبری منتظرالمهدی، بهتر می‌توان نقاط ضعف و قوت هفت نشستی را که تا کنون برگزار شده از منظر خبرنگاری که در تمام این نشست‌ها حضور داشته بیان کرد.

نقاط قوت

پاسخگویی به بیشتر پرسش‌ها و تلاش برای آسیب‌شناسی و ریشه‌یابی پیامدها از ویژگی‌های بارز این هفت نشست بوده است. دعوت از خبرنگاران رسانه‌های مختلف با گرایش‌های متفاوت نیز اقدامی قابل توجه است که نشان می‌دهد نیروی انتظامی در نشست سخنگوی خود در تلاش است تا به پرسش‌های نمایندگان تمام طیف‌ها پاسخ دهد.

صراحت و شفافیت نسبی در پاسخ‌ها نیز موضوع مهمی است که منتظرالمهدی سعی کرده تا جایی که سلسله‌مراتب نظامی به او اجازه می‌دهد آن را راعایت کند.

پیگیری صحیح و صداقت در اعلام بی‌اطلاعی در مواردی که از آن اطلاعی ندارد نیز از موارد قابل توجه است، به ویژه در شرایطی که برخی از مسوولان بی اطلاعی از موضوعی را نوعی کسر شان برای خود محسوب می‌کنند و به هر قیمت ولو دادن اطلاعات غلط سعی در دادن پاسخ دارند، اما منتظرالمهدی توضیح درباره برخی مسائل را منوط به پیگیری یا نشست بعدی‌اش می‌کند.

نقاط ضعف

شاید بتوان بزرگترین نقطه ضعف نشست‌های سخنگوی ناجا را نداشتن یک تاریخ مشخص برای آن دانست. برگزاری تنها هفت نشست در طول بیش از 9 ماه نمی‌تواند انتظارات خبرنگاران از سخنگوی ناجا را به طور کامل برآورده کند؛ چرا که در این شرایط برخی از پرسش‌ها و دغدغه‌ها موضوعیت خود را از دست داده و امکان پرسش‌ آن در حاشیه برنامه‌های مختلف خبری نیز چندان میسر نمی‌شود.

عدم یا به عبارت بهتر، کاهش پاسخگویی برخی از فرماندهان نقطه ضعف دیگر است که به راحتی توپ پاسخگویی را در زمین سخنگو می‌اندازند، موضوعی شده که نیروی انتظامی باید چاره‌ای برای آن بیندیشد؛ زیرا این امر نه تنها میزان شفافیت نیروی انتظامی در افکار عمومی را کاهش می‌دهد بلکه سبب شیوع شایعات نیز می‌شود و البته در بسیاری از این موارد امکان ارتباط سریع با سخنگو و دفتر سخنگوی ناجا نیز برای خبرنگاران میسر نمی‌شود که نتیجه‌اش توزیع گسترده شایعات در فضای مجازی خواهد بود.

نقد دیگر اما به خبرنگاران است. متاسفانه برخی از خبرنگاران بدون تسلط به موضوع و حوزه وظایف ناجا سوالاتی را مطرح می‌کنند که پاسخ به آن یا در حوزه اختیارات و اطلاعات سخنگوی ناجا نیست یا جزو موضوعات خرد و استانی محسوب می‌شود.

در نهایت باید گفت که کمتر از چهار ماه دیگر دوران سخنگویی در ناجا یک ساله می‌شود، بنابراین شاید لازم باشد از حالا نیروی انتظامی به فکر رفع مشکلات و پاسخگویی به دغدغه‌های خبرنگاران این حوزه باشد تا این اقدام فی‌نفسه مثبت نتایج بیشتری در بر داشته باشد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
نشست تیرماه سخنگوی ناجا 6- در گیری و نزاع در یاسوج