طرح‌های عمرانی مشترک و مشکلی به نام بدقولی همسایگان


در طول چند ماه گذشته وزارت راه و شهرسازی با توجه به رویکردی که در راستای افزایش نفوذ ترانزیتی کشور در منطقه داشته، طرح‌های بین‌المللی زیرساختی در اشتراک با همسایگان مختلف را ارائه کرده است. طرح‌هایی که به نظر می‌رسد در کنار اهمیت بالا برای تامین منابع مالی به خوش‌قولی همسایگان نیز احتیاج دارد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، وزارت راه و شهرسازی در کنار تلاش برای افزایش توان هوایی و دریایی کشور در راستای بهبود زیرساخت‌های ترانزیتی در دو حوزه ریلی و جاده‌ای طرح‌هایی را ارائه داده که نهایی شدن آنها به تسهیل رفت‌وآمد میان ایران و همسایگان زمینی منجر خواهد شد. طرح‌هایی مانند آزاد‌راه‌های ترکمن‌آباد به عشق‌آباد و تبریز به بازرگان تنها بخشی از برنامه‌های جاده‌ای هستند که در کنار پروژه‌های اتصال ریلی ایران به افغانستان، عراق، آذربایجان و حتی ارمنستان در دستور کار قرار گرفتند.

گستردگی بالای این پروژه‌ها باعث شده برنامه‌ریزی دقیق برای نحوه‌ی اجرایی کردن آنها از یک سو و البته تلاش برای تامین مالی آنها از سوی دیگر در دستور کار مذاکرات مستقیم و چند جانبه مسوولان قرار گیرد. مذاکراتی که به نظر می‌رسد با وجود همراهی و پیگیری ایران بعضا از سوی همسایگان با قدرت چندانی دنبال نمی‌شود.

پس از آنکه مشخص شد برای طرح اتصال راه‌آهن ایران به افغانستان، به منابع مالی دولت افغانستان و برای اتصال راه‌آهن ایران به عراق به منابع مالی عراق احتیاج خواهد بود و ایران در این زمینه تعهدات خود را اجرایی کرده، حالا به نظر می‌رسد برای نهایی کردن طرح‌های مشترک با کشور ترکمنستان نیز باید در انتظار حرکت مثبت و تاثیر‌گذار این همسایه شمال شرقی بود.

پس از آنکه در جریان مذاکرات روز گذشته دو کشور مقامات ایرانی نسبت به لزوم پیگیری تعهدات ترکمنستان برای اجرایی شدن ریل عریض در خط اینچه‌برون اتمام حجت کردند، علی نورزاد - مدیر عامل شرکت ساخت - نیز در جریان جلسه با طرف ترکمنستانی نسبت به لزوم اجرایی شدن تعهدات این کشور در احداث پل مشترک سرخس به سرخس تاکید کرده و البته اجرایی شدن آزاد‌راه ترکمن‌آباد به عشق‌آباد را نیز منوط به تصمیم دولت ترکمنستان درباره‌ی نحوه تامین مالی این پروژه دانسته‌ است.

هرچند برنامه‌ها و توافق‌نامه‌های مشترک دو کشور ایران و ترکمنستان در طول ماه‌های گذشته به خود شکل صعودی گرفته و به توافقات مثبت در این عرصه منجر شده است، اما به نظر می‌رسد همچنان طرح‌های بزرگ زیرساختی ایران به حضور قدرتمند همسایگانی احتیاج دارد که در طول سال‌های گذشته بنا به دلایل مختلف از طرح‌های مشترک با ایران خارج شده‌اند.

باید دید با توجه به خط و نشان‌هایی که مسوولان وزارت راه و شهرسازی ایران کشیده‌اند آیا مقدمات سرعت گرفتن این طرح‌های مشترک برداشته خواهد شد یا باز هم برنامه‌های کلان کشور با بدقولی همسایگان روبه‌رو می‌شود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
راه اندازی طرح های عمرانی