ابتکار: ۳۵۰ هزار هکتار کانون بحرانی گرد و غبار در خوزستان داریم


رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران گفت: حدود ۳۵۰ هزار هکتار کانون بحرانی گرد و غبار را در استان خوزستان داریم که برای کاهش آنها در حال برنامه ریزی هستیم.

به گزارش مهر، معصومه ابتکار شامگاه دوشنبه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در استانداری خوزستان اظهار کرد: در مدت اخیر در خصوص آموزش توان افزایی سازمان های مردم نهاد و شبکه سازی آنها به ویژه با یک نگاه تخصصی سعی شده که برای آنها و رسانه ها، ارتقای نگاه علمی و تخصصی در حوزه محیط زیست داشته باشیم.

وی افزود: حضور سازمان های مردم نهاد در تصمیم سازی ها و کمیته های برنامه ریزی، یکی از اهداف برنامه ششم توسعه بوده است. عضویت رسمی سازمان های مردم نهاد در کارگروه آمایش و برنامه ریزی محیط زیست استان ها نیز از اهداف ما است البته خانه کشاورز و اتاق بازرگانی هم عضو این کارگروه ها شده اند.

آلودگی هوای اهواز

ابتکار در خصوص آلودگی همیشگی هوای اهواز نیز گفت: در ارتباط با آلودگی هوای شهر اهواز، اقدامات مختلفی بر اساس برنامه های مصوب انجام شده است. ما یک برنامه ملی داریم و سال ۸۴ حذف سرب از بنزین در سراسر کشور اتفاق افتاد و استانداردسازی خودروها هم در دست کار قرار گرفت. این برنامه ملی به مدت ۱۵ ساله بود و برای هر شهر هم جداگانه تدوین و آماده اجرا و گام های اولیه هم برداشته شد. متأسفانه این برنامه ها با تأخیر آغاز ش. مثلا خودروسازی قرار بود در سال ۸۶ به استاندارد یورو چهار مجهز شود که این کار انجام نشد.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایران اد امه داد: ارتقای سطح گوگرد در گازوئیل و استانداردسازی خودروها با بنزین یورو چهار از نیمه دوم سال گذشته در حال انجام است و اگر این انطباق انجام نشود، اجازه شماره گذاری را به نیروی انتظامی نمی دهیم و خودروساان کشور به شدت تحت نظارت و کنترل است. اکنون موتورسیکلت های تولیدی هم باید به استانداردهای یورو سه مجهز شده و از سال آینده نیز پلاک گذاری ها به شرط رعایت این استاندارد انجام می شود.

ابتکار گفت:  توزیع بنزین یورو چهار از مهر ماه سال جاری و گازوئیل استاندارد از فروردین ماه در اهواز توزیع می شود. وزارت نفت قول داده تا ظرف ماه آینده طرح آماک ( طرح جمع آوری گازهای همراه نفت) را به اجرا بگذارد که عامل بسیار مؤثری در کاهش آلودگی دارد. در نتیجه آلودگی ناشی از گازهای فسیلی، خیلی بهبود پیدا خواهد کرد.

وی به مشکلات تنفسی بعد از اولین باران پائیزی در اهواز اشاره کرد و گفت: بحث مشکلات تنفسی اولین کاری است که سازمان حفاظت از محیط زیست از ابتدای این دولت انجام داد. احصای دلایل احتمالی بروز مشکلات تنفسی را داشتیم که ۱۶ مورد ارائه شد که مورد بررسی علمی هم قرار گرفت. برای نمونه فرآوری سنگین نفت در یکی از واحدهای نفت انجام می شد که از سال گذشته به نقطه دیگری منتقل شد و در کاهش آلودگی اهواز خیلی تأثیر داشت. گرد و غبار، سوزاندن نیشکر، برخی انواع گرده های درختان و آلاینده ها مطرح بود البته آلاینده ها نشان داد که اصلا باران اسیدی نیست و بلکه گرده های گیاهی بیشتر مطرح بود.

ابتکار اظهار کر: بر اساس روش های علمی در حال پیگیری هستیم و در بیمار باید شرایط را همزمان با وضعیت مکان باید بررسی کنیم. در تمام شهرها و نواحی صنعتی میزان آسم در کودکان رو به افزایش است و می تواند آلایندگی، گرد و غبار و گرده های گل و آلرژی باشد.

اقدامات عملی برای احیای کارون

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص آخرین راهکارها برای حفاظت از رودخانه کارون نیز گفت: اقدامات عملی برای احیای رودخانه کارون را در دستور کار قرار داده ایم. یکی از کارهای خوبی که انجام شد تلاش برای بازسازی و فعال کردن شورای حفاظت کیفی کارون است که این شورا باز هم در دوره دولت هشتم تشکیل و فعال شد و برنامه ای برای کاهش آلودگی های ورودی به رودخانه کارون تدوین شده است.

ابتکار افزود: اکنون این شورا به همت استاندار خوزستان خیلی فعال شده است. در شورای عالی آب وقتی را برای موضوع کارون گذاشته ایم و آن را ارائه کردیم و در شورا تصویب شد و قرار شد برنامه حفاظت کیفی و احیای کارون در برنامه ششم توسعه کشور پیش بینی شود.

وی در خصوص جلوگیری از ورود آلاینده ها به رودخانه کارون نیز گفت: ایجاد تصفیه خانه، ایجاد سیستم های لازم برای جلوگیری از آلودگی ها دیده شده است. بیمارستان ها پیشگام بودند و اقدامات خوبی برای جلوگیری از آلودگی کارون انجام داده اند. انتظار داریم با تلاش همه مسئولان شاهد احیای رودخانه کارون باشیم.

ابتکار در خصوص تعرض به رودخانه کارون و ساخت و ساز در آن نیز بیان کرد: محیط زیست رودخانه را به عنوان یک شریان زندگی می داند اما تعرض به آن، ساخت و ساز و تخریب را باید وزارت نیرو پیگیری کند. در بحث میزان برداشت، نگرانی هایی که هست میزان مداخلات در رودخانه کارون از بالادست بسیار زیاد است ولی دولت اعلام کرده که انتقال آب تنها برای آب شرب باشد و هیچ مجوزی هم بدون مجوز با ارزیابی زیستی صادر نمی شود.

کاهش میزان ریزگردها

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در خصوص کاهش میزان ریزگردها در خوزستان نیز بیان کرد: کارگروه ملی گرد و غبار تشکیل شده و موضوع مقابله ملی را انجام می دهیم به ویژه از جنبه مدیریت بحران که ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار را هم داریم. حدود ۳۵۰ هزار هکتار کانون بحرانی گرد و غبار را در استان خوزستان داریم که باید برای آن برنامه ریزی شود و اکنون در هشت منطقه با تلاش سازمان جنگل ها و مراتع، کارهای خوبی شده و کار شروع شده است. خوشبختانه بارندگی هم به کمک آمده است.

ابتکار افزود: حفاظت از مراتع استان یعنی جلوگیری از فشار مضاعف دام روی مرتع باید کنترل شود تا مراتع را به خاطر چرای بی رویه از دست ندهیم. همکاری دو جانبه با کشور عراق برای گرد و غبار داشته ایم ولی ادامه آن به خاطر نا امنی و درگیری در عراق امکان پذیر نبوده است. ولی متأسفانه صندوق منطقه ای مبارزه با گرد و غبار که هدف ما بود به دلیل مخالفت برخی کشورها تاسیس نشد ولی با رایزنی با سازمان ملل، موضوع گرد و غبار را به عنوان یک چالش زیست محیطی جهانی مطرح کردیم.

وی ادامه داد: مقرر شده برنامه و ساز و کاری در اجلاس آینده وزرای محیط زیست جهان به همراه صندوقی ایجاد شود تا موضوع را در سطح جهانی بررسی کنیم.


ویدیو مرتبط :
گرد و غبار در خوزستان