بررسی چالش ها و راهکارهای رفع موانع توسعه کارآفرینی


کارآفرینی موتور تحول و توسعه اقتصاد، فرهنگ و جامعه است. رشد و فراگیری این پدیده می تواند به تحول و دگرگونی اساسی در اقتصاد ملی منجر شود. کارآفرینی فرآیندی است که طی ان فرد کار آفرین با ارائه ایده و فکر جدید ایجاد کسب و کار با قبول مخاطره و تحمل ریسک،محصول و خدمت جدید را ارائه می کند.

به گزارش شفاف، شورای عالی انقلاب فرهنگی در آذرماه سال 1386، سوم اردیبهشت را به دلیل مصادف بودن این روز با زادروز فیلسوف ایرانی شیخ بهایی به عنوان روز ملی کار آفرینی اعلام کرده بود ولیکن در آبان ماه 1388، روز ملی کارآفرینی از سوم اردیبهشت به ششم مرداد تغییر یافت و علت این تغییر یکی شدن روز ملی کارآفرینی و روز ملی مهارت بود.

این گزارش در دو بخش سعی کرده است به موضوع کارآفرینی بپردازد در بخش اول مباحث تبیینی آورده شده و در بخش دوم به چالش­ های کارآفرینان نگاهی شده است. این گزارش با توجه به منویات رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی و نام گذاری امسال (1395)، به همین نام و همچنین تاکید ایشان بر حمایت از تولید داخلی و بحث کارآفرینی در کشور تهیه شده است. این گزارش می­ تواند حتی به بهانه تغییر تاریخ روز کارآفرینی در بخش­ های مختلف خبری رسانه ملی مورد بهره برداری قرار گیرد. لازم به ذکر است که این گزارش با همکاری دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران تهیه شده است.

بخش اول: مباحث تبیینی

 تاکیدات مقام معظم رهبری در حوزه کارآفرینی

اهمیت مباحث کارآفرینی بر کسی پوشیده نیست و همواره مورد اشاره و تائید مقام معظم رهبری بعنوان عالی­ترین مقام و جایگاه در جمهوری اسلامی ایران همواره مطرح و ارزشمند بوده است. گزیده­ای از بیانات ارزشمند رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار کارآفرینان به شرح زیر است:

ایران بزرگ امروز بیش از هر زمان دیگر به کار و کارآفرینی نیاز دارد تا همچون عقابی تیز پرواز، در فضای پیشرفت و آبادانی و افتخار اوج گیرد.

ایجاد اشتغال علاوه بر جنبه مهم ثروت­آفرینی، نوعی زمینه سازی برای به کارگیری گنجینه استعدادهای انسانی است.

دو دلیل اساسی یعنی «آمادگی کشور برای جهش» و «فشار اقتصادی دشمنان»، ثابت می­کند که ایران، بیش از هر دوره دیگر به کار و کارآفرینی احتیاج دارد.

در پرتو شناخت ملت از توانایی­های خود و جوانانش، فصل توانایی و جهش کشور فرا رسیده است و طبعاً در این فصل، کار و کارآفرینی اهمیتی به مراتب فراوان­تر دارد.

برای مقابله با فشارهای نظام سلطه باید «اقتصاد مقاومتی واقعی» بوجود آوریم که معنای واقعی کارآفرینی نیز همین است.

مردم می­دانند که مصرف هر کالای خارجی یعنی بیکاری یک کارگر ایرانی، اما کارآفرینان هم بدانند که رغبت مردم به مصرف کالاهای داخلی با شعار تحقق نمی­یابد، بلکه نیازمند افزایش کیفیت این کالاهاست.

در تولید کالاها به اشباع حس زیبایی طلبی مصرف کننده توجه کافی کنید.

  کارآفرینی در یک نگاه

تعریف: در مورد تعریف کارآفرینی دیدگاه­های مختلفی وجود دارد و درک کامل مفهوم و موضوع " کارآفرینی" نیازمند اطلاع از دیدگاه ­های بین رشته­ ای می­ باشد. کارآفرینی برحسب ماهیت خود و توجه محققان رشته ­های مختلف از نظر روانشناسی، جامعه شناسی، اقتصاد، صنعت و حتی تاریخی تعریف شده است.

واژه کارآفرینی از کلمه فرانسوی " Entrepreneurs " به معنای "متعهد شدن " نشات گرفته است کارآفرینی اولین بار مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفت و تمامی مکاتب اقتصادی از قرن 16 میلادی تاکنون به نحوی کارآفرینی را در نظریه ­های اقتصادی خویش تشریح نموده اند.

کارآفرینی از مباحثی است که در تمامی ابعاد توسعه اقتصادی و اجتماعی از حدود 20 سال به این طرف عملاً در دنیای تجارت و کسب و کار مطرح شده است، از جمله تعاریف کارآفرینی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سرمایه هرگز ایده را به حرکت در نمی ­آورد بلکه این ایده است که محرک سرمایه است و موفقیت در کسب و کار، با ایده ی نوآورانه و خلاق که به همراه سرمایه منجر به ارائه محصول جدید در بازار می ­شود رقم می ­خورد که این را اصطلاحا کارآفرینی می ­گوییم.

برای شناخت فرد کارآفرین باید ابتدا بدانیم که او چه کارهایی می­ کند و سپس دریابیم کدام خصوصیات وویژگی­ های شخصیتی او را از دیگران متمایز می کند. کارآفرین فردی است دارای ایده و فکر جدید که از طریق فرآیند ایجاد کسب و کار (کسب و کار خانگی، کسب و کار مجازی، کسب و کار در مغازه یا شرکت یا سازمان) توأم با بسیج منابع و مخاطره مالی و اجتماعی، محصول یا خدمت جدیدی را به بازار عرضه می ­کند. به عبارت دیگر ویژگی تعیین کننده در کارآفرینی همانا انجام کارهای جدید و یا ابداع روش های نوین در امور جاری است. روش نوین همان "تخریب خلاق " می باشد.

کارآفرینی کیفیتی است که افراد را قادر می ­سازد یک فعالیت جدید را شروع کنند یا با قدرت و به طور ناباورانه فعالیت موجود را توسعه دهند.کارآفرینی موتور تحول و توسعه اقتصاد، فرهنگ و جامعه است. رشد و فراگیری این پدیده می ­تواند به تحول و دگرگونی اساسی در اقتصاد ملی منجر شود. کارآفرینی فرآیندی است که طی ان فرد کارآفرین با ارائه ایده و فکر جدید ایجاد کسب و کار با قبول مخاطره و تحمل ریسک، محصول و خدمت جدید را ارائه می­ کند.

 تفاوت کارآفرین با خلاق، نوآور، مخترع، سرمایه گذار و مدیر:

با توجه به تعاریف فوق، در خیلی از موارد، به خاطر نزدیکی و وجود تشابهات بین واژه های کارآفرین، نوآور، مخترع، سرمایه گذار و مدیر، آنها را به جای یکدیگر به کار می­ برند. در این قسمت به تفاوت های آنان اشاره می ­شود:

خلاق :خلاقیت یک پدیده ذهنی است و فرد خلاق کسی است که فکر و ایده‌ی جدیدی دارد و به دنبال روش جدیدی برای هر موضوع است. به عنوان مثال هر کدام از افراد عادی در مواجه شدن با شیشه کثیف خودرو، به این فکر می­افتد که شیشه را تمیز کند. ولی فرد خلاق احتمالاً به این فکر می­ افتد که چگونه می­توان شیشه ­ای تولید کرد که کثیف نشود. در اینجا فرد خلاق به دنبال راه تازه برای یک مشکل است.

مخترع :خلاقیت و اختراع به هم نزدیکند.گفته شده که فرد خلاق، به دنبال راه و روش تازه برای حل مشکل است. اما او هنوز راه و روش را پیدا نکرده است. ایجاد کننده راه و روش تازه، همان مخترع است. پس مخترع کسی است که روش یا محصولی را برای اولین بار تولید می­ کند. در مثال فوق، کسی که شیشه ای تولید کند که کثیف نشود و نیاز به شستن نداشته باشد، مخترع است.

نوآور :کسی است که قابلیت استفاده و مقرون به صرفه بودن محصول اختراع شده را بررسی و در صورت امکان، آن را تجاری می­ کند. در مثال بالا، پس از اختراع شیشه توسط مخترع، فرد نوآور بررسی می­ کند که شیشه تولیدی در مقایسه با شیشه های قبلی، چقدر مقرون به صرفه و اقتصادی است.

سرمایه گذار :سرمایه گذار کسی است که سرمایه ( مالی ) را در اختیار افراد (در اینجا منظور کارآفرینان است) می­گذارد و در برابر آن در سود به دست آمده نیز شریک می ­شود. در مثال فوق، کارآفرین برای تجاری کردن محصول تازه اختراع شده (شیشه) احتمالاً به سرمایه زیادی نیاز دارد.به همین دلیل با سرمایه گذاری صحبت می­ کند تا از سرمایه او برای انتقال محصول به بازار استفاده کند. سرمایه گذار نیز قبول می ­کند و سرمایه خود را در اختیار کارآفرین قرار می­ دهد و در پی آن، در سودی که او از این راه به دست می­ آورد شریک می ­شود.

مدیر :مدیران ، واحد کسب و کار را اداره می ­کنند و کارآفرینان با نگاه فرصت گرایانه، واحد کسب و کار را راه ­اندازی می ­کنند. از آنجا که هر کارآفرینی مسئولیت تمام کارهای مربوط به کسب و کار را بر عهده دارد، به طور کلی می ­توان گفت هر کارآفرینی مدیر است اما هر مدیری کارآفرین نیست.

کارآفرین :همان گونه که در تعاریف بالا نیز اشاره شد، کارآفرین کسب و کاری را برای خود راه می اندازد. او در راه ­اندازی و ادامه کسب و کار خود، معمولاً کارهای زیر را انجام می دهد:

سرمایه­ اش را با ریسک مواجه می­ کند.

امور مربوط به خودش را شخصاً سازماندهی می­ کند.


ویدیو مرتبط :
نخستین کنفرانس فرصت ها،چالش ها و راهکارهای اشتغال و توسعه کسب و کار