از کلمه «خبرگزاری» سوء استفاده نکنید


یک استاد ارتباطات با بیان این مطلب که در کشور ما از کلمه‌ی خبرگزاری سوءاستفاده می‌شود، تصریح کرد: در هیچ کجای جهان، به اندازه ایران خبرگزاری وجود ندارد؛ چرا برخی‌ها خودشان را به جای خبرگزاری جا می‌زنند.

دکتر عباس اسدی - عضو هیات علمی گروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی - در گفت‌وگو با خبرنگار بخش رسانه ایسنا، درباره‌ی آینده و طول عمر خبرگزاری‌ها و راهکارهایی که به طولانی‌تر شدن عمر آنها می‌انجامد، گفت:‌ خبرگزاری‌هایی که در کشور ما هستند، شبه‌خبرگزاری‌ هستند و ساختار یک خبرگزاری به معنای واقعی را ندارند. ما در کشورمان نزدیک به 60 خبرگزاری داریم که هیچکدام به معنای واقعی خبرگزاری نیستند.

وی سپس بیان کرد: در اکثر خبرگزاری‌های ما تولید محتوایی صورت نمی‌گیرد و یا اگر هم صورت می‌گیرد، کم است. از طرفی خبرگزاری‌های ما به لحاظ نیروی انسانی ماهر و متخصص، دچار عقب‌ماندگی و ضعف هستند؛ بنابراین امروز چیزهایی که در خبرگزاری‌های ما به عنوان خبر منتشر می‌شوند، شبه‌خبرند نه خبر.

دکتر اسدی در ادامه گفت‌وگوی خود با ایسنا درباره‌ی ویژگی‌هایی که یک خبرگزاری باید از آن برخوردار باشد، توضیح داد: تولید محتوا، نیروی انسانی متخصص در نقاط مختلف جهان، نیروی متخصص در مناطق بحران‌خیز و جنگی، وابسته نبودن به دولت و تغذیه نشدن از بودجه دولتی و تعداد بالای اخبار تولیدی و خروجی آن، از ویژگی‌های یک خبرگزاری تأثیرگذار است که متأسفانه خبرگزاری‌های ما فاقد این ویژگی‌ها هستند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علامه همچنین بیان کرد: هر بار که فناوری نوین ارتباطی به وجود می‌آید، نیازمند سواد رسانه‌ای جدید هم هست. رسانه‌های ما از فناوری‌های تکنولوژی عقب هستند و تا بیایند این فناوری‌ها را با خودشان تطبیق دهند باز هم عقب می‌افتند.

وی با بیان اینکه پایان عمر خبرگزاری‌ها را خود خبرگزاری‌ها تعیین می‌کنند، بیان کرد: هر چقدر خبرگزاری‌ها به ساختارشان و کارکرد خبرگزاری‌شان آگاه باشند می‌توانند به طولانی‌تر شدن عمرشان کمک کنند.

مولف کتاب «شناسنامه خبرگزاری‌های جهان و روزنامه‌نگاری در جهان معاصر» در پاسخ به اینکه آیا می‌توان خبرگزاری‌ها را با شبکه‌های اجتماعی و اخباری که در این فضاها منتشر می‌شود مقایسه کرد، توضیح داد: معتقدم شبکه‌های اجتماعی مکمل خبرگزاری‌ها هستند؛ ضمن اینکه می‌توانند مزیت باشند. از سویی می‌توانند به عنوان یک تهدید هم عمل کنند.

وی در پایان گفت‌وگوی خود به رتبه‌بندی خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها اشاره کرد و گفت:‌ رتبه‌بندی که شکل می‌گیرد براساس هیچ نوع معیار علمی نیست بلکه بر اساس سلیقه است. در هیچ کجای جهان خبرگزاری‌ به تعداد خبرگزاری ایران وجود ندارد و متأسفانه در کشور ما از کلمه خبرگزاری سوء استفاده می‌شود.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
قرائتی خطاب به مسئولان:از احساسات مهدوی مردم سوء استفاده نکنید