اثر ریکاوری بهتر در ورزش


در دنیای امروز اهمیت ریکاوری در ورزش به همان اندازه ورزش کردن اهمیت دارد و مهم‌ترین کاری که یک تیم ورزشی بعد از انجام یک بازی سخت باید انجام دهد ریکاوری مناسب است تا آمادگی بدنی بازیکنان در شرایط آرمانی باقی بماند.

به گزارش ایسنا - منطقه اصفهان، "ریکاوری" در لغت به معنای بهبودی‌، بازیافت‌، حصول‌، تحصیل‌ چیزی‌، استرداد و وصول‌ است. معنای ریکاوری در ورزش حفظ کردن شرایط بدن و بازیابی قوای از دست رفته است. هیچ ورزشکاری دوست ندارد به بدن درد دچار شود، همه این سؤال را می‌پرسند که چگونه می‌توان درد ناشی از بدن درد بعد از تمرین را از بین برد یا آن را کم کرد. هرچند بدن درد کاملاً طبیعی است و نمی‌توان آن را به طور کامل از بین برد، می‌توان آن را کنترل کرد و ریکاوری مناسب نه تنها سبب کاهش سطح حداقل گرفتگی بدن بعد از تمرین خواهد شد، بلکه اجازه می‌دهد ورزشکار قوای از دست رفته خود را به سرعت باز یابد و حداقل شرایط بدنی خود را حفظ کند.

خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه اصفهان برای بررسی بیشتر اثر ریکاوری در ورزش با ماشاالله شاهین- متخصص فیزیوتراپی ورزشی به گفت‌وگو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

ورزشکاران مطرح، 70 درصد وقت خود را به ریکاوری اختصاص می دهند

شاهین با اشاره به اینکه ریکاوری و استراحت ورزشکار مهمتر از تمرین است، اظهار کرد: بسیاری از ورزشکاران مطرح دنیا عنوان کرده‌اند که 70 درصد وقت شان را به ریکاوری و 30 درصد دیگر را به تمرین می‌پردازند اگر هر ورزشکاری این دو امر را به یک اندازه مهم نداند نمی‌تواند موفق عمل کند.

وی ادامه داد: ریکاوری عبارت است از مجموعه اقدامات و تکنیک‌هایی که یک ورزشکار از شروع مسابقه تا مسابقه بعدی انجام می‌دهد که شامل ریکاوری قبل از مسابقه در حین مسابقه و بعد از مسابقه می‌شود.

این متخصص فیزیوتراپی ورزشی گفت: مدت زمانی که ورزشکار در ریکاوری است بسیار بیشتر از زمان برنامه تمرینی است بر همین اساس نیاز به برنامه‌ریزی مناسبی در این مبحث دیده می‌شود.

برای ریکاوری بهتر خواب ورزشکار باید 7 ساعت باشد

وی با اشاره به ریکاوری قبل از مسابقه افزود: هر ورزشکار باید از ساعت 11 شب تا 7 صبح بخوابد زیرا قبل از تمرین و مسابقه، خواب ورزشکار نقش اساسی دارد، اما ورزشکاران زیادی از این مسئله غافل هستند. ورزشکاران باید خواب کافی داشته باشند تا عضلاتی که دچار گرفتگی است ترمیم شود.

شاهین خاطرنشان کرد: خواب باعث می‌شود هورمون‌هایی از مغز ترشح شود تا خستگی و استرس‌های ورزشکار برطرف شود و مهمترین نکته دیگر نیز این است که ورزشکار می‌تواند قبل از خواب تمام تکنیک‌هایی که می‌خواهد در مسابقه انجام دهد در شب هنگام خواب در ذهنش باز پروری کند.

استفاده از تکنیک تلقین در خواب تاثیر زیادی دارد

این متخصص فیزیوتراپی ورزشی با بیان اینکه یکی از مهمترین روش‌های موفقیت برای ورزشکار استفاده از تکنیک تلقین در خواب است، ادامه داد: ریکاوری حین ورزش مهم است تا انرژی بدن و آب بدن ترمیم شود و حرارت بدن به حرارت قبل از مسابقه برگردد از این رو می‌توان با تکنیک‌های مختلفی همچون ماساژ یا از وسایل بادی و ویبریشن استفاده کنیم.

شاهین افزود: ریکاوری بعد از ورزش به چند قسمت تقسیم می‌شود و مهم است تا انرژی از دست رفته بدن هرچه زودتر بازگردد.

"دوش متضاد" از تکنیک های مهم ریکاوری است

وی با اشاره به تکنیک‌های ریکاوری بعد از ورزش، تصریح کرد: یکی از تکنیک‌های ریکاوری بعد از ورزش استفاده از روش دوش متضاد است به این صورت که ورزشکار دو دقیقه با آب گرم و 2 دقیقه با آب سرد دوش بگیرد همچنین استفاده از سونا، جکوزی و استخر نیز توصیه می‌شود.

شاهین تصریح کرد: ریکاوری یک روند دراز مدت است، اینکه انتظار داشته باشیم ورزشکار یک هفته و یا یک روز قبل از مسابقه به آمادگی 100 درصد برسد و بتواند موفق عمل کند چیزی دور از انتظار است به ویژه اینکه در مسابقات المپیک برای رسیدن به حداکثر آمادگی باید دوره 3 یا 6 ماهه تحت نظر کامل باشند و یک روزمه از نظر ریکاوری داشته باشند تا کلیه روش‌های مورد نیاز ورزشکار در آن قید شود و پس از بررسی لازم نیازهای آن ورزشکار بر اساس جنس، سن و رشته ورزشی‌اش شناسایی شود.

آشنایی با تکنیک های ریکاوری لازمه کار یک مربی است

این متخصص فیزیوتراپی ورزشی بابیان اینکه متأسفانه جایگاه افراد در تیم‌های ورزشی تعریف نشده است، افزود: آنچه مسلم است برای موفقیت یک تیم یا یک ورزشکار نیاز به عواملی همچون مربی خوب، متخصص فیزیوتراپ، متخصص تغذیه و متخصص روانشناس ورزشی است، اما می‌توان فردی را برای سرمربیگری انتخاب کرد که علاوه بر ورزیده بودنش در آن رشته ورزشی آگاهی کافی از تغذیه ورزشکاران و روش‌ها داشته باشد و تکنیک‌های ریکاوری را بداند.

در کشور ریکاوری به شکل تخصصی دنبال نمی شود

وی با بیان اینکه متأسفانه افراد آموزش دیده صِرف ریکاوری نداریم، افزود: یکی از اهداف بنده در همکاری با فدراسیون پزشکی ورزشی این است که یک برنامه‌ای داشته باشیم که در هر تیمی افرادی حضور یابند که بتوانند از این لحاظ کمک حال ورزشکاران باشند.

شاهین ادامه داد: قرار بر این شد در فدراسیون پزشکی ورزشی دوره‌هایی برگزار شود، اما آنچه که هست هر فدراسیونی برای خود تشکیلاتی دارد که شامل فیزیوتراپ یا ماساژور می‌شود. اگر فدراسیون پزشکی ورزشی دستورالعملی بدهد و روش‌هایی آموزش داده شود تا تمام فدراسیون‌ها از دستورالعمل‌ها و تکنیک‌های ما استفاده کنند امر مطلوبی است، اما این مسئله باید با هماهنگی بین فدراسیون پزشکی ورزشی و بقیه فدراسیون‌ها باشد تا شاهد موضع گیری افراد نباشیم.

وی با اشاره به تفکرات غلط در این حوزه، گفت: متأسفانه برخی‌ها فکر می‌کنند می‌خواهیم اطلاعات از ورزشکاران و تیم‌ها بگیریم در صورتی که هدف این است که بتوانیم روش‌های مناسب ریکاوری را به افراد آموزش دهیم.

شاهین با بیان اینکه هر ورزشکاری تکنیکی برای ریکاوری دارد که مختص خودش است، اما شیوه‌هایش قابل ارائه به جامعه ورزش است، خاطرنشان کرد: برخی تیم‌ها بر اساس تجربه مربی ریکاوری می‌کنند، اما از تکینک های جدید کمتر استفاده می‌شود.

از دستگاه "اکسیژن پلاس" در ورزش استفاده شود

این متخصص فیزیوتراپی ورزشی با بیان اینکه اختلاف فاصله از سطح دریا در ریکاوری تأثیر دارد، اضافه کرد: هر چه به سمت نواحی کویری برویم باعث ایجاد خستگی در افراد می‌شود زیرا میزان اکسیژن هوا کمتر است از این رو باید برای هر مسابقه‌ای حداقل 48 ساعت زودتر در محل مسابقه باشیم تا بدن تطابق با آب و هوای آن محل پیدا کند تا ورزشکار بازیابی‌اش را زودتر به دست آورد.

شاهین با بیان اینکه باید در ورزش از دستگاه "اکسیژن پلاس" استفاده کرد، ادامه داد: به عنوان مثال در رختکن میزان اکسیژن کم است و باعث می‌شود راندمان پایین‌تر بیاید از طرفی به دلیل هوای آلوده ایران می‌توان از این دستگاه استفاده کرد تا با تزریق یون منفی به هوا که اثر زیادی در ریکاوری دارد شاهد عملکرد بهتر ورزشکاران باشیم. البته از این دستگاه در مسائل پزشکی استفاده می‌شود، اما در ورزش استفاده نمی‌شود که امیدوارم در آینده شاهد باشیم که از این دستگاه در ورزش استفاده کنند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
ورزش رو داشته باش دبستانی ها هم بهتر ورزش میکنن