درس ارزنده امام صادق(ع) در برخورد با شیر درنده!


درس ارزنده امام صادق(ع) در برخورد با شیر درنده!

تراز/ آیات ۱۴۱ و ۱۴۲ سوره انعام به نفی برخی احکام و تفکرات خرافی در خصوص زراعت و چهارپایان که مشرکان رواج می دادند می پردازد. در آیه ۱۴۱ سخن از زراعت ها و میوه های گوناگون بود و اینکه از نعمت های حلال خدا باید بهره برد ولی نه هنگام مصرف و نه در زمان انفاق نباید دچار اسراف و زیاده روی شد. در آیه ۱۴۲ به موضوع حیوانات حلال گوشت و خدمات آنها و دامداری اشاره می نماید.
در آیه ۱۴۲ سوره انعام می خوانیم: «وَ مِنَ الأَنْعَامِ حَمُولَةً وَفَرْشًا کُلُواْ مِمَّا رَزَقَکُمُ اللّهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ.» «و نیز، چارپایانی که بار می برند یا در خور بار برداشتن نیستند از هرچه خدا به شما روزی داده است بخورید و از شیطان پیروی مکنید که او دشمن آشکار شماست».

سه نکته:
1. تحریم حلال گام شیطانی است
یکی از موضوعاتی که بارها در قرآن تاکید شده این است که ملاک حلال و حرام بودن هر چیزی تنها حکم خداست. لذا هیچکس حق ندارد بدون دلیل حلالی را حرام یا حرامی را حلال بشمارد که اینکار تحریف است. در این آیه می فرماید تحریم حلال‏ها، از گام‏هاى شیطانى است. «و لاتتّبعوا خطوات الشیطان»

2. خامخواری صِرف، توصیه قرآن نیست
در خصوص حیوانات و گوشت آنها نیز قانون اولیه و کلی حلال بودن مصرف آنهاست، مگر آنکه دلیلى بر حرمت باشد. همچنین آیه توصیه می نماید که «و من الانعام... کلوا ممّا رزقکم اللَّه» یعنی انسان حق ندارد خوردن گوشت را بر خود حرام کند و تنها توصیه به خامخوارى که امروز در میان گروه کثیرى رواج دارد و نهى از مصرف گوشت، ممنوع است.

امام صادق (ع) چگونه گوش شیر درنده را پیچاندند!؟
ابن شهرآشوب از ابوحازم عبدالغفار بن حسن نقل می کند که: در زمان حکومت منصور دوانیقى من و ابراهیم پسر ادهم وارد کوفه شدیم. امام صادق(ع) نیز از مدینه به کوفه آمده بود. وقتى که حضرت خواست از کوفه به مدینه بازگردد، علماء و فضلاى کوفه ایشان را بدرقه کردند. سفیان ثورى و ابراهیم ادهم (از پیشوایان صوفى) از جمله بدرقه کنندگان بودند و کمى از امام جلوتر رفته بودند. ناگهان در بین راه با شیر درنده اى برخورد نمودند. ابراهیم بن ادهم گفت: بایستید تا امام بیاید و ببنیم با این شیر چه رفتارى مى کند. هنگامى که حضرت رسید، جریان شیر را به حضرت گفتند. امام نزدیک شیر رفته گوش شیر را گرفت و از راه کنار زد. آنگاه فرمود: «اگر مردم خدا را آنگونه که شایستگى بندگى است اطاعت مى کردند مى توانستند بارهاى خود را بر این شیران بار کنند!» (منتهى الآمال، فصل چهارم از حالات حضرت؛ بحار: ج ۴۷، ص ۱۳۹)
مرحوم شیخ عباس قمى می گوید ظاهراً در این فرمایش حضرت کنایه اى باشد به ابراهیم ادهم و سفیان ثورى و امثال ایشان. (که دنبال زهدی رفتند که اسلام آن را از مسلمانان نخواسته است)

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
التماس کردن سلطان قیس به امام حسین به خاطر شیر درنده