تناقض بین علاقه دانش‌آموز و نیاز جامعه، مشکل اصلی انتخاب رشته


معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: در انتخاب رشته مشکل اصلی تناقض بین علاقه دانش‌آموزان و امکانات و نیازهای جامعه است.

رمضان نیری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه خراسان، با بیان مطلب فوق، اظهار کرد: مشکل اصلی تناقض بین علاقه دانش‌آموزان و امکانات و نیازهای جامعه است زیرا بسیاری از دانش‌آموزان رشته‌ای را در کنکور قبول می‌شوند که هیچ علاقه‌ای به آن دارند، اما چون رشته‌ای که علاقه‌ داشته‌اند ظرفیت نداشته و پذیرفته نشده‌اند به تحصیل در رشته قبول شده می‌پردازند.

معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش خراسان رضوی از تحصیل 41.7 درصد از دانش‌آموزان استان در شاخه فنی‌حرفه‌ای و کاردانش در سال جاری خبر داد و افزود: این عدد در کشور 37.94 درصد است؛ با اینکه این آمار در استان ما از میانگین کشوری بالاتر است، اما باز هم با آنچه که قانون گفته است یعنی با میزان 48.26 درصد فاصله داریم.

وی با بیان اینکه بر اساس «توسعه متوازن»، دانش‌آموزان باید با توجه به چهار عامل استعداد، علاقه، امکانات و نیازهای جامعه در بهترین شاخه و رشته قرار بگیرند، اظهار کرد: تا پایان قانون برنامه پنجم تکلیف شده بود که 48.26 درصد از دانش‌آموزان کشور به شاخه کارودانش و فنی وحرفه‌ای و سایر دانش‌آموزان به شاخه نظری بروند.

نیری یا بیان اینکه در شاخه فنی و حرفه‌ای و کارودانش نیز باید توازنی بین رشته‌های خدمات، صنعت و کشاورزی وجود داشته باشد، افزود: تقریبا 51 درصد از دانش‌آموزان استان در رشته‌های زمینه خدمات، 41 درصد صنعت و هشت درصد در کشاورزی تحصیل می‌کنند.

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش خراسان رضوی تصریح کرد: این آمارها خوب است، اما باید زمینه رشته کشاورزی را با توجه به ظرفیت‌هایی که استان دارد، افزایش دهیم.

وی خاطرنشان کرد: در استان در شاخه فنی و حرفه‌ای بیش از 30 رشته و در شاخه کارودانش بیش از 130 رشته در زمینه صنعت، خدمات و کشاورزی دایر است؛ شاخه نظری نیز شامل رشته‌های ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف می‌شود.

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش استان با بیان اینکه بخشی از توازن باید در رشته‌های نظری باشد، اظهار کرد: طبق اسناد و ضوابط بالادستی باید در هرکدام از رشته‌های ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف 31.2 درصد از دانش‌آموزان تحصیل کنند.

نیری ادامه داد: در حال حاضر مشکل ما این است که تقریبا 47.8 درصد از دانش‌آموزان استان در رشته تجربی، 31 درصد در رشته علوم انسانی و تنها 22 درصد در رشته ریاضی فیزیک تحصیل می‌کنند.

وی با بیان اینکه این موضوع وقتی وارد جنسیت می‌شویم نامطلوب‌‎تر می‌شود، گفت: 16 درصد از دانش‌آموزان دختر در رشته ریاضی و فیزیک تحصیل می‌کنند در صورتی که این رقم در رشته تجربی به 55 درصد می‌رسد.

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش خراسان رضوی افزود: در این جا اتفاقی که می‌افتد این است که ما کمترین ظرفیت پذیرش را در رشته‌ محل‌های دانشگاهی مربوط به علوم تجربی داریم.

وی با بیان اینکه میانگین کشوری درصد قبولی کنکور 94 در رشته علوم تجربی 34 درصد بوده است، خاطرنشان کرد: این رقم در استان 38 درصد است در حالی که در رشته ریاضی فیزیک 75.9 درصد و در رشته علوم انسانی 65 درصد از دانش‌آموزان قبول شده‌اند.

وی تصریح کرد: یعنی حجم بالای دانش‌آموزان رشته تجربی موجب می‌شود که تنها بخش کمی از آنان وقی به مقطع دیپلم می‌رسند، موفق شوند.

نیری با بیان اینکه در استان «توسعه متوازن» را از ابعاد مختلف در دستور کار قرار داده‌ایم، خاطرنشان کرد: دستورالعملی تحت عنوان توسعه متوازن تنظیم و وضعیت تمام ادارات 47 گانه استان را تحلیل کردیم که هر کدام از آن‌ها در هر شاخه در چه وضعیتی هستند، برای آن‌ها شاخصه‌هایی تعریف کردیم تا بتوانند درصدهای خود را به آنچه که اسناد بالادستی می‌گوید نزدیک کنند.

ایجاد 130 رشته محل جدید در استان

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش استان گفت: همچنین باید اقدامات زیرساختی نیز انجام می‌دادیم؛ به طور مثال رشته محل‌های جدیدی را به خصوص در شاخه کارودانش که انعطاف آن بیشتر است ایجاد می‌کردیم، در این راستا بیش از 130 رشته محل جدید در مناطق ایجاد کردیم که به تبع آن باید امکانات و تجهیزات نیز ارائه شود.

وی با بیان اینکه سال گذشته یک میلیارد و 100 میلیون تومان تجهیزات در استان توزیع شده است، گفت: ابلاغیه اعتباری تجهیزات امسال به تازگی آمده است؛ فاز اول اعتبارات در سال جاری 470 میلیون تومان است که ابلاغ شده و به زودی تجهیزات موردنیاز مدارس خریداری و توزیع خواهد شد.

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در خصوص چهار عامل موثر در انتخاب رشته، اظهار کرد: استعداد و علاقه، فردی وابسته به دانش‌آموز است، اما امکانات و نیازهای جامعه وابسته به سیستم است.

معاون آموزش متوسطه اداره‌کل آموزش و پرورش استان افزود: در نظام جدید، دانش‌آموزان در مرحله اول در انتهای پایه نهم هدایت تحصیلی می‌شوند؛ این هدایت تحصیلی براساس شاخصه‌هایی از جمله نظر مشاور، تست‌های استعداد و رغبت، نظر دانش‌آموز و اولیاء، نمرات در دروس مرتبط با رشته‌ها و ... است.

وی با اشاره به اینکه پایه دهم از سال آینده ایجاد خواهد شد، عنوان کرد: در پایه دهم دانش‌آموزان در یکی ازسه شاخه‌ی علوم پایه، علوم انسانی و فنی و مهارتی تحصیل می‌کنند و از پایه یازدهم به صورت تخصصی- رشته‌ای به ادامه تحصیل خواهند پرداخت.

نیری تصریح کرد: در شاخه علوم پایه رشته‌های ریاضی فیزیک و علوم تجربی، در شاخه علوم انسانی رشته‌های معارف و ... و در شاخه فنی و مهارتی رشته‌های کارودانش و فنی حرفه‌ای قرار دارند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
علاقه شدید دانش آموز آمریکایی به زبان فارسی (حتما ببینید)