گوناگون/ کلانشهرهای دنیا چگونه با آلودگی هوا مقابله می‌کنند؟


گوناگون/ کلانشهرهای دنیا چگونه با آلودگی هوا مقابله می‌کنند؟

میزان/ هند
مقامات هندی طرح آزمایشی زوج و فرد را از ژانویه برای بهبود اوضاع دهلی نو، آلوده ترین پایتخت جهان، اجرا می کنند.
حدود هشت میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو در خیابان های پایتخت هند حضور دارند و هر روز 1400 دستگاه خودرو جدید به این تعداد افزوده می شود.
شمار زیادی از شهرهای چین پیش از این شمار خودروهای درحال تردد خود را محدود کرده اند اما پایتخت هند این طرح را برای نخستین بار اجرا می کنند.

مقامات دهلی نو از چند سال پیش برای بهبود کیفیت هوای این شهر ناکام مانده اند .
براساس طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت ،‌ دهلی نو آلوده ترین پایتخت جهان از نظر تمرکز ذرات بیش از دو و نیم میلیگرمی است .
کیفیت هوای دهلی در طول زمستان به سبب افزایش مصرف سوخت های فسیلی برای گرم کردن خانه ها و همچنین پدیده وارونگی هوا بدتر می شود.
بر عکس پکن ،‌در دهلی نو در زمان رسیدن آلودگی به سطح خطرناک برای سلامت ، هیچ هشداری داده نمی شود.
دستگاه قضایی هند چندین تدبیر را برای مبارزه با آلودگی هوا برقرار کرده اند که از آن جمله می توان به برقراری عوارض اضافی برای کامیون هایی که شبانه واردت پایتخت می شوند، اشاره کرد. این تدبیر در عین حال هنوز اجرا نشده است .

فرانسه
شهرداری پاریس عزم جدی دارد برای مقابله با آلودگی هوا در پنج سال آینده مسیرهای ویژه دوچرخه در شهر را گسترش دهد و ۱۰ هزار پارکینگ دوچرخه بسازد. برای این منظور ۱۵۰ میلیون یورو هزینه خواهد شد.
شهردار سوسیالیست پاریس محق است که با افتخار اعلام ‌کند، برای پاریسی‌ها «دوران جدیدی آغاز می‌شود». او مصمم است کلان‌شهر محبوبش را تا سال ۲۰۲۰ به "پایتخت دوچرخه" تبدیل کند.
وی برای رسیدن به هدفش از پشتیبانی تمامی احزاب و بسیاری از گروه‌های اجتماعی فعال در پاریس برخوردار است.
علت این امر آلودگی بیش از حد هوای پایتخت فرانسه و ترافیک اعصاب‌خردکن آن است.
آلودگی هوای پاریس در ماه مارس به حدی بود که شهرداری طرح تردد زوج و فرد خودروها را در مرکز شهر به اجرا گذاشت.
رئیس شورای شهر هوای پاریس را با "هوای یک آپارتمان سه‌اتاقه با در و پنجره بسته که ۸ نفر در آن پیوسته سیگار می‌کشند" مقایسه کرده بود.

مکزیک
کلانشهر مکزیکوسیتی پایتخت مکزی به عنوان یکی از موفق ترین شهرهای دنیا در مقابله با آلودگی هوا شناخته می شود. سال ۱۹۹۲ سازمان ملل این شهر را به عنوان آلوده‌ترین شهر جهان معرفی کرد. مشهور بود که در این شهر به خاطر آلودگی هوا پرنده‌ها در هنگام پرواز می‌مردند و روی زمین می‌افتادند.
در سال 1990، 330روز شاخص آلاینده ها در این شهر بالاتر از حد استاندارد بود. امروز اما با اجرای برنامه‌های منسجم مقابله با آلودگی دیگر نام این شهر حتی در میان ۱۰ شهر اول آلوده جهان به چشم نمی‌خورد. کیفیت نامطلوب سوخت و خودروهای فرسوده یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوای مکزیکو سیتی بود. دولت مکزیک با سرمایه ۳/۹ میلیارد دلار پالایشگاه‌هایی برای تولید سوخت مناسب(با میزان گوگرد پایین) راه‌اندازی کرد.اصلاح کیفیت بنزین را می توان مهم ترین سیاست دولت مکزیک در مهار آلودگی هوای مکزیکوسیتی دانست.
مقام‌های شهری با الگو گرفتن از اتوبوسرانی سریع در پایتخت کلمبیا،نوعی سیستم اتوبوسرانی به نام «متروباس» راه انداختند که علاوه بر افزایش حجم مسافران در اتوبوس، آلودگی بسیار کمتری دارد. در این طرح اتوبوس‌های فرسوده و کوچک با سرمایه‌گذاری سریع با اتوبوس‌های جدید با حجم مسافر بیشتر تعویض شدند.
کارخانه‌های و مراکز صنعتی مجبور شدند که حومه شهر را ترک کنند و به مناطق دورتر بروند. با پرداخت وام خودروها و تاکسی‌های فرسوده با روالی منظم تعویض شدند. متروی مکزیکو سیتی خیلی سریع با کمک الزامی همه بخش‌ها راه‌اندازی شد که حالا ۱۲ خط دارد. با سهولت استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مردم تشویق شدند تا کمتر از خودروهای شخصی استفاده کنند.
۵ میلیون خودرویی که در آن روزها در شهر تردد می‌کردند،بر اساس قانون یک روز در هفته در خانه‌ها و پارکینگ‌ها ماندند.
مقام‌های دولتی در سالهای گذشته هم در تلاش برای جایگزینی اتوبوس‌های هیبریدی بوده‌اند. شهروندان مکزیکوسیتی در سال ۱۹۹۹ تنها ۸ روز هوای سالم تنفس کردند. شمار روزهای پاک در این کلانشهر ۲۰ میلیونی در سال ۲۰۱۲ اما به ۲۳۷ رسید. اگر بخواهید ماجرا را خلاصه بدانید مقام‌های دولت مکزیک این راهکارها را منسجم و سریع پیاده کرده‌اند: کاهش استفاده از خودروهای شخصی،بهبود کیفیت خودروها،گسترش سیستم نقلیه عمومی،اصلاح کیفیت بنزین.

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
دستگاهی برای مقابله با آلودگی هوا!!( به دیدنش می ارزه)