احمدی نژاد مخالف عراقچی بود/سیاسی هستم اما سیاسی کاری نمیکنم/ در بعد فنی برجام به سراغ من بیایید/ گفتگو با طرف چینی پیرامون ایجاد نیروگاه در سواحل مکران/اشتباه ما گریبان یک ملت را خواهد گرفت/ تیم مذاکره کننده از دلواپسان اصلی است/ سه شرط برای حضور در مذاک


به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،"علی اکبر صالحی" رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان  (17 فروردین ماه) از باشگاه خبرنگاران جوان بازدید کرد.

وی در این بازدید با نحوه فعالیت بخشهای مختلف این خبرگزاری آشنا شده و با خبرنگاران و دبیران باشگاه خبرنگاران جوان به گفت‌وگو پرداخت و به پرسشهای آنها پیرامون مسائلی چون دستاوردهای هسته ای، مذاکرات، اجرای برجام و ... پاسخ داد.

 
متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:

باشگاه خبرنگاران جوان:شما در بخش زیادی از مذاکرات حضور داشتید و آشنایی زیادی با برجام دارید، آنجایی که تحریم‌های هسته‌ای و موشکی به هم گره می خورد موضع تیم مذاکره کننده در مورد مسائل دفاعی چه بود؟

صالحی:  بسم الله الرحمن الرحیم. اینجانب نخست اجازه می خواهم که به تمام عزیزان فعال در این خبرگزاری و مخاطبان شما سلام عرض کنم. در برجام سعی آمریکایی‌ها بر این بود که موضوع موشکی با برجام یکی شود، آن 5، 6 قطعنامه‌ای که علیه ایران تصویب شد و در نهایت به قطعنامه 1929 رسید که در ان موضوع فعالیت‌های موشکی پررنگ‌تر شد. در صورتی که برنامه موشکی ایران هیچ ارتباطی به مسئله هسته‌ای نداشت.

بحث موشکی موضوع مورد علاقه آمریکایی هاست، نباید در داخل به آن دامن زده شود


 مشکل و بهانه آنها این بود که بعضی از این موشک‌ها می‌توانند بالقوه کلاهک هسته‌ای حمل کنند در حالی که برجام و موضوع موشکی دو موضوع کاملاً جداست. بعد از لغو قطعنامه‌ها، بحث فعالیت‌های موشکی نسبت به قبل سست تر شد و آمریکایی‌ها به این مقدار بسنده کردند که ایران نباید در ارتباط با موشک‌های حمل کننده کلاهک هسته‌ای فعالیت کند. روس‌ها نیز بارها اعلام کردند که هیچ تخلفی از سوی جمهوری اسلامی ایران رخ نداده است. این مسئله مصداق بارز مواضع غیراصولی و زورگویانه آمریکایی‌ها است که آمریکایی‌ها می‌زنند. سند برجام آنقدر محکم است که از طریق آن چیزی که نگاشته شده، کاری از پیش نمی‌برند و جلوی آنها را می‌گیرد. اما زمانی که منطق زور از یک در وارد شود، قانون از در دیگر خارج می‌شود.

بازتاب بحث موشکی در رسانه ها موضوع لغوی از سوی آمریکایی ها است و نباید در داخل با این جنجال‌آفرینی‌ها و هیاهوی رسانه‌ای بیرونی همراه شویم.

باشگاه خبرنگاران جوان: برنامه‌های سازمان انرژی اتمی در سال 95 چیست؟

صالحی:   ما در مراسم20 فروردین و به مناسبت روز ملی فناوری هسته‌ای، دستاوردهای جدید سازمان انرژی اتمی را به آگاهی ملت شریف ایران خواهیم رساند. در سال گذشته مجتمع سوخت نیروگاه بوشهر به نمایش درآمد. زمانی که روس‌ها از سایت سوخت ما بازدید کردند، متخصصان و پژوهشگران ما را تحسین کردند.

 امسال نیز ما مجتمع نمونه‌ای و کوچک شده رآکتور اراک را ساخته‌ایم و این موضوع از منظر غربی‌ها بسیار جالب خواهد بود. این مجتمع برای انجام تست‌های مورد نظر در اندازه معین ساخته شده است که در قلب رآکتور تهران بارگذاری خواهد شد و سوخت آن با فشار 2 تا  3 اتمسفر آزمایش می‌شود.

ساخت سه نوع سانتریفیوژ تیوبولار در بخش سلامت


 ما در بخش سلامت نیز خبرهای خوبی داریم. ما سه نوع سانتریفیوژ توبیولار با دور 16 هزار با استفاده از مهندسی معکوس ساخته‌ایم و سانتریفیوژ زونال که نمونه آن را نداشتیم نیز ساخته شده و سانتریفیوژ اولترا با سرعتی بالغ بر 80 هزار دور در دسترس ماست که همه آنها در مراسم روز 20 فروردین رسانه‌ای و رونمایی می‌شود.

 باشگاه خبرنگاران جوان: امکانات و بودجه سازمان انرژی اتمی چگونه است؟

صالحی: امکانات و بودجه سازمان انرژی اتمی از طریق دولت تامین می‌گردد. سال 94 سال بسیار سختی برای دولت بود. تولید نفت ما پایین و درآمد دولت بسیار کم شده بود و سازمان انرژی اتمی همان مبلغی را که سایر سازمان‌ها از دولت می‌گرفتند، می‌گرفت ولی با مدیریت حساب شده‌ای که در سازمان وجود داشت، سال را بدون هیچ وقفه و لطمه‌ای پشت سر گذاشتیم. اگر درآمد دولت در سال 95 محقق شود و بودجه پیش‌بینی شده برای سازمان عملیاتی شود، ان‌شاءالله مشکلی نخواهیم داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان: کارگاه‌های کوچکی بودند که به سازمان انرژی اتمی کمک می‌کردند، آیا حذف این کارگاه‌ها صحت دارد؟

صالحی: اولین مکان برای آغاز فعالیت‌های سازمان همین کارگاه‌ها و مکان‌های دولتی بودند، ما عمده قطعات سانتریفیوژهای خود را از این کارگاه‌ها تامین می‌کردیم، ولی در طول زمان کارخانجات مورد نیاز مانند تابا را در سازمان راه اندازی کردیم بنابراین امروز ما دیگر برنامه¬ای برای برون سپاری تولید قطعات ماشین¬های سانتریفیوژ نداریم.

باشگاه خبرنگاران جوان: مسئولیت فنی مذاکرات بر عهده شما بود و شما بارها این مسئله را اعلام کردید، منظور از مسئولیت فنی چیست؟

صالحی: هر وزیری در دولت مسئول کار خویش است، زمانی که مصوبه هیئت دولت تصویب می‌شود، همه وزرا نسبت به آن مسئول می‌باشند. در گروه مذاکره کننده نیز بنده مسئول بعد فنی بودم و همیشه مسئولیت کار خود را پذیرفته‌ام ولی ضمناً مسئولیت جمعی برجام را در کنار سایر همکاران حاضر در این فرآیند می‌پذیرم.

سیاسی هستم اما سیاسی کاری نمی‌کنم


 در کلیت مسئله برجام تمام تیم مذاکره کننده مسئول هستند، اما مسئولیت قسمت فنی مذاکرات با بنده است و اینجانب مسئولیت حوزه فنی را می‌پذیرم. بنده قضایا را ملی می‌بینم، اگرچه سیاسی هستم اما سیاسی کاری نمی‌کنم. همه ما مسئول برجام هستیم، اما در بعد فنی برجام تیم سازمان و مشاوران اینجانب پاسخگوی ملت ایران خواهیم بود، ما خیرخواهانه شروع کردیم و به پیش رفتیم. تا به امروز من نسبت به مسائل فنی بسیار اطمینان دارم و هیچ مشکلی نمی‌بینم. ما جای پای خود را محکم کرده‌ایم.

مذاکره کنندگان از دلواپسان اصلی موضوع بودند


باشگاه خبرنگاران جوان: تعریف شما از دلواپس چیست؟

صالحی: همه ما باید دلواپس باشیم. خود تیم مذاکره کننده از دلواپسان اصلی موضوع بودند. ما مسئولیت سنگین حقوق یک ملت را بر دوش می‌کشیدیم که مجاز به اشتباه کردن نبودیم، چون تبعات اشتباه ما روی یک ملت منعکس می‌شود.
 


ویدیو مرتبط :
بررسی برجام توسط سیروس ناصری، عضو اسبق تیم مذاکره کننده