موزه بابل در بلاتکلیفی


تبدیل موزه بابل که یکی از مراکز فرهنگی شناخته شده در این شهرستان و استان مازندران است، نگرانی‌هایی در این زمینه ایجاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه مازندران، اتفاقات اخیر و تخریب ساختمان خلیلیان توسط سازمان اوقاف که ثبت میراث بوده، واکنش و نگرانی‌های شهروندان بابلی و فعالان اجتماعی را به همراه داشته و انتظارات به وجود آمده در این زمینه ایجاب می‌کند تصمیمی در این باره اخذ شود. همزمان با این‌که توجه دوستداران میراث فرهنگی به خانه خلیلیان بود، تغییر کاربری موزه بابل نیز به این جرگه پیوست.

شهر بابل با برخورداری از اولین موزه استان مازندران در ساختمان بلدیه سابق، این ساختمان - موزه را به عنوان نمادی از پرجمعیت‌ترین شهر استان مازندران در اذهان عمومی نهادینه کرده است. ساختمانی که گفته می‌شود وقف است و سازمان‌های ذیربط دیگر به اجاره بهای آن راضی نمی‌شوند و در صدد تخلیه موزه بابل برآمدند.

این ساختمان موزه در حال حاضر به عنوان هویت تاریخی - فرهنگی این شهر شناخته می‌شود.

پس از پیگیری‌های اخیر مشخص شد، فرامرز ابوالحسنی - رئیس شورای شهر بابل دو روز پس از دیدار با گروه مردمی "سلام بابل" که خواهان ماندگاری موزه در ساختمان گنجینه بابل بودند نامه‌ای به محمدتقی عباسپور - فرماندار شهرستان بابل نوشت و رسما جلوگیری از تخلیه موزه را از ایشان درخواست کرد.

در این نامه آمده است: به استحضار می‌رساند عطف به پیگیری‌ها و اقدامات صورت گرفته از سوی اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بابل در خصوص تخلیه ساختمان موزه به جهت عمل کردن به نیت واقف و در اختیار قرار دادن آن به حوزه علمیه به استحضار می‌رساند، همانطور که مستحضرید پیرو سفر معنوی مقام معظم رهبری به استان مازندران در سال 1373 که از سوی مسئولین وقت مکانی برای داشتن موزه در این شهر درخواست شده بود و با توجه به هماهنگی‌های به عمل آمده و موافقت شهرداری بابل و اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بابل، این ساختمان در قالب یک اجاره نامه در اختیار اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفت اما متاسفانه به نظر می‌رسد به دلیل عدم انجام تعهدات صورت گرفته در آن قرارداد منعقده از سوی اداره میراث، اکنون تصمیم به تخلیه این مکان گرفته شده است، بدون آن‌که به این موضوع توجه شود که این جابجایی با توجه به دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی که قبل از تخلیه در بین فعالان اجتماعی و شهروندان ایجاد کرده است، چه تنش‌های دیگری پس از تخلیه در شهر بین شهروندان می‌تواند ایجاد کند.

در ادامه این نامه آمده است: از سویی این نکته لازم به یادآوری می‌باشد که تخلیه از این مکان می‌تواند سبب خسارت وارد شدن به اشیاء موجود در موزه که جزو اموال عمومی و سرمایه ملی ما هستند، شود.

رئیس شورای اسلامی شهر بابل در این نامه تاکید کرده است: از سوی دیگر مطمئنا این اشیا باید از این شهر خارج شده و حداقل این‌که به مرکز استان ارسال شود، و به تبع آن از آثار این موضوع می‌تواند سبب خدشه‌دار شدن سیمای سنت خداپسندانه وقف در جامعه شود.

ابوالحسنی در این نامه آورده است: با عنایت به این‌که مدت زیادی از استقرار موزه شهر در این مکان می‌گذرد و سنخیت کامل بین معماری این ساختمان با کاربری فعلی آن و از سویی ضمن احترام ویژه به جایگاه رفیع و اثرگذار روحانیت در جامعه خواهشمند است دستورات لازم را جهت جلوگیری از اجرای این تصمیم -تخلیه موزه - مبذول فرمایید.

یکی از کارشناسان ارشد باستان‌شناسی و فعال میراث فرهنگی شهر بابل در این باره به ایسنا گفت: موزه بابل، شهرداری سابق، نخستین موزه استان مازندران است که سال ۱۳۷۴ به دستور مقام معظم رهبری دستور احداث آن داده شد و غنی‌ترین موزه سکه در استان و یکی از غنی‌ترین موزه‌های اشیا سفالی است و هم‌چنین محل نگهداری چند جلد قرآن نفیس خطی و ... است که از سال ۷۵ فعالیت خود را آغاز کرد.

زهرا آقاجان نسب افزود: هم‌چنین عرصه این مکان وقف و عیان آن متعلق به شهرداری است که پیش از آن مدرسه قادریه بوده و در سفر مقام معظم رهبری در سال 1374 به استان مازندران و بازدید از نمایشگاه صدرای بهشهر از توانمندی‌های بالای استان تقدیر کردند و بحث ایجاد موزه در استان را تاکید کرده بودند و در پی دستور مقام معظم رهبری ساختمان موزه فعلی که از سال ۱۳۵۴ در شمار آثار ملی ایران قرار گرفته بود، به موزه تبدیل شد.

وی اظهار کرد: اداره اوقاف بر لزوم حوزه شدن این مکان تاکید دارد و مدعی است که پیش از این، این مکان حوزه بوده و همان طور که مستحضر هستید در زمان قاجار و پیش از آن تمام مدارس، مدرسه علوم دینی بوده‌اند و نخستین بار امیرکبیر اقدام به تاسیس دارالفنون کرد، پس مدرسه علوم دینی با حوزه علمیه کاملا متفاوت است و تصاویری از کلنگ‌زنی ساختمان بلدیه توسط مسئولان وقت نشان می‌دهد که ساختمانی مبنی بر ادعای اوقاف وجود نداشته است.

این فعال میراث فرهنگی تاکید کرد: از طرفی برخی از ساکنین آن محل هنوز در قید حیات هستند و در سلامت کامل عقل به سر می‌برند و شهادت دادند که در همان محل زندگی می‌کردند و آن زمان در قبال خانه‌ای که از آنها برای ساخت بلدیه گرفته شد دو خانه به آنها اهدا شده است.

آقاجان‌نسب در پاسخ به سوال ما مبنی بر این‌که شنیده شده رایزنی‌هایی با مسئولان مربوطه انجام شده‌، گفت: نماینده‌های تشکل‌های مردمی، نخستین بار نشستی با آقای اباذری رئیس میراث فرهنگی شهرستان بابل داشتند و پس از آن هم نشستی با فرماندار و سپس با بزرگ‌نیا مدیرکل میراث فرهنگی استان و نشستی هم در حوزه انجام شد.

وی ادامه داد: در نشست‌های اول امیدواری‌هایی وجود داشت اما در ادامه متوجه شدیم که اوقاف از نظرش برنمی‌گردد و حوزه هم قصد دارد آنجا را به حوزه علمیه تغییر کاربری دهد.

این مسئول تصریح کرد: با مدیران یکی از مدارس علوم دینی که گفته می‌شد به نوعی این مورد به آنها مربوط می‌شده مذاکره شد، آنها اعلام کردند شخصا احتیاجی به ساختمان یا اجاره ندارند و پیگیری‌ها در این خصوص از جانب کمیسیون احیای وقف استان است و ضمنا آنان در این نشست دغدغه‌های شرعی خود را نیز مطرح کردند.

وی گفت: تنها خواسته شهروندان بابل این است که به احساسات جمعی در قبال اولین موزه استان که تنها موزه شهرستان است توجه کنند، سال‌هاست که بابل در خصوص میراث فرهنگی مورد کم مهری قرار گرفته و شاهد این گفته نبود هیچ مطالعه و کاوش باستان شناختی در این شهرستان مهم و تاثیر گذار در شمال کشور است و شاید تنها شهری در استان باشد که تاکنون هیچ بودجه‌ای برای مطالعه و پژوهش و کار میدانی باستان شناختی در آن صورت نگرفته است.

آقاجان‌نسب تاکید کرد: ساختمان موزه برای بابلی‌ها تنها یک ساختمان نیست که تنها قول عدم تخریب آن، خیال شهروندان را آسوده کند، اینجا خانه تک تک ماست که با خشت خشت آن خاطره داریم.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
هم اندیشی مدیران موزه ها و کاخ موزه ها در باغ موزه قصر