از اتهامات دوپینگی به بدن‌سازان تا بازار بزرگ مکمل‌های ورزشی با رئیس فدراسیون پرورش اندام


در سال‌های اخیر شمار زیادی از جوانان به پرورش اندام و داشتن بدنی مناسب توجه زیادی داشته و برای همین ایران به یکی قطب‌های اصلی بدن‌سازی در جهان تبدیل شده است. با اقبال زیادی که به این رشته صورت گرفت در نهایت سال 1384 شاهد تشکیل فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام بودیم. فدراسیونی که علاوه بر بخش همگانی به بخش قهرمانی نیز توجه دارد.

ناصر پورعلی فرد رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام ایران از اقبال روزافزون جوانان به این رشته در سال‌های اخیر می‌گوید و البته تاکید دارد نباید این طور پنداشت هر کسی که اندامی مناسب و حجیم دارد از راه‌های خارج از چهارچوب به بدنی مناسب رسیده است.

او با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به سوالاتی در زمینه رشته ورزشی بدن‌سازی و پرورش اندام در ایران پاسخ داد.

بدن‌سازی؛ رشته‌ای پرطرفدار در ایران

ناصر پورعلی‌فرد در گفت‌گو با ایسنا‌، بدن‌سازی و پروش اندام را یکی از رشته‌های پرطرفدار در ایران عنوان کرد و گفت: بدن‌سازی رشته‌ای است که هم به تمامی رشته‌های ورزشی مربوط می‌شود و هم رشته‌ای عمومی برای علاقه‌مندان است. این رشته جزو رشته‌های نادری است که بخش خصوصی بر روی آن سرمایه‌گذاری کرده و همین سبب شده تا برای ورزشکاران و مربیان اشتغال زایی شود.

او ادامه داد: در حال حاضر حدود 12 هزار باشگاه به صورت سازمان یافته و نیافته در ایران به فعالیت می‌پردازند. در این میان باشگاه‌های سازمان‌یافته دارای مجوزهای قانونی هستند و بقیه باشگاه‌ها هم مورد پیگیری هستد که به صورت مجوزدار فعالیت خود را دنبال کنند و اگر این مجوزها را دریافت نکنند از فعالیت آنها جلوگیری خواهد شد.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام خاطر نشان کرد: در حال حاضر سه رشته بادی کلاسیک، فیزیک و پرورش اندام در کشور فعالیت دارند و تلاش می‌کنیم تا هر سه رشته به بهترین شکل مورد توجه قرار گیرند.

برخی تصورات جامعه در مورد بدن‌سازی درست نیست

پورعلی‌فرد در مورد دیدگاه جامعه نسبت به این رشته ورزشی و برخی تصورات در مورد آن نیز گفت:‌ مبنای کار ما آموزش است و تلاش می‌کنیم به جامعه آگاهی بدهیم تا برخی تصورات غلط از میان برود. برای مثال نحوه استفاده از مکمل‌ها و نوع تمرینات در ورزشکارانی که در عرصه قهرمانی فعالیت دارند، مورد توجه ما قرار دارد.

او در مورد نظارت بر باشگاه‌های بدن‌سازی نیز گفت: نظارت بر باشگاه‌های بدن‌سازی بر عهده فدراسیون نیست ولی وظیفه خود می‌دانیم که باشگاه‌ها را رصد کنیم و اگر مشکلی در زمینه وجود دارد آن را حل کنیم. به صورت کلی نظارت بر باشگاه‌ها بدن‌سازی بر عهده کمیسیون ماده 5 در ادارات کل ورزش و جوانان است.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام خاطر نشان کرد: اقبال زیادی به این رشته ورزشی صورت می‌پذیرد و به این خاطر که بسیاری از جوانان می‌خواهند اندامی مناسب داشته باشند دو بخش فیزیک و بادی کلاسیک نیمی از فعالیت‌های ما را در بر می‌گیرد. در بخش‌های دیگر مانند قوی‌ترین مردان هم فعالیت داریم و آنها هم مورد استقبال قرار دارند.

بدن‌سازان دوپینگی نیستند!

پورعلی‌فرد در مورد استفاده از مکمل‌ها در ورزش بدن‌سازی و پرورش اندام گفت: استفاده از مواد مکمل باید زیر نظر پزشک متخصص باشد. متاسفانه گاهی ورزشکاران از دست کسانی مکمل‌ها را دریافت می‌کنند که هیچ تخصصی ندارند و همین هم مشکلات زیاد را پیش می‌آورد.

او در مورد تصور دوپینگ با استفاده از مکمل‌ها در ورزشکاران بدن‌سازی و پرورش اندام گفت: طبیعی است که در جامعه وقتی یک چیز غیرمتعارف را می‌بینیم در مورد آن قضاوت می‌کنیم. رژیم‌ها و تغذیه‌هایی که برای یک ورزشکار در نظر گرفته می‌شود لزوما دارویی نیست. وقتی ورزشکار وعده‌های غذایی زیادی می‌خورد، طبیعی است در ساختار بدنش تغییر پیدا می‌شود و البته مکمل‌ها و پروتئین‌ها نیز به این ورزشکار کمک می‌کند. با این حال ما در اردوهای تیم ملی بر روی ورزشکاران نظارت داریم تا مشکلی در این بخش پیش نیاید.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام افزود: ممکن است یک بخش خصوصی کارهایی در زمینه ورود مکمل‌ها انجام دهد که خارج از چهارچوب باشد، ولی ما در تیم‌های ملی و مسابقات تمام تلاش خود را می‌کنیم که چنین اتفاقاتی در زمینه مصرف مکمل‌های غیرمجاز رخ ندهد. در این بخش به صورت مداوم آزمایش‌های لازم انجام می‌شود و از گفته‌های کارشناسان و مربیان هم بهره می‌بریم.

او با اشاره به برخی از اتهاماتی که به مربیان بدن‌سازی زده می‌شود، گفت: در این بین وقتی دوپینگ برخی از ورزشکاران رشته‌های دیگر مثبت می‌شود، مربیان بدن‌سازی را متهم می‌کنند ولی در نهایت می‌بینیم آن شخص خودش به صورت انفرادی دوپینگ کرده و ربطی به مربی بدن‌سازی ندارد. ما نمی‌گوییم صددرصد همه چیز درست است ولی تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن ناپاکی به کار بسته‌ایم.

ناصر پورعلی‌فرد

مسابقات قهرمانی کشور ما از قهرمانی آسیا بالاتر است

پورعلی‌فرد در مورد توجه فدراسیون به بخش قهرمانی در بدن‌سازی و پرورش اندام نیز گفت: بدن‌سازی و پرورش اندام رشته‌ای پرهزینه است، زیرا نوع غذاهایی که ورزشکار این رشته مصرف می‌کند هزینه‌بر است. یک ورزشکار برای فعالیت در بعد قهرمانی نیز باید مبالغ زیادی را برای فعالیت هزینه کند.

او خاطر نشان کرد: وقتی یکی از ورزشکاران ما مدال بین‌المللی می‌گیرد، اگر فعالیتی نداشته باشد به دنبال او برای مربی‌گری باشگاه‌ها می‌آیند و اگر هم خود ورزشکار دارای باشگاه باشد قطعا اقبال بیشتری از باشگاهش صورت می‌پذیرد. بنابراین در بحث درآمدی نیز یک قهرمانی سبب ایجاد تغییر برای ورزشکار می‌شود. در سوی دیگر نیز وزارت ورزش و جوانان و دولت از این قهرمانان تجلیل می‌کند.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پروش اندام به موفقیت‌های ورزشکاران ایران در میادین بین‌المللی اشاره کرد و گفت: در چند وقت اخیر عملکرد ورزشکاران ایران بسیار موفقیت‌آمیز بوده است. با توجه به اینکه در ایران علاقه‌مندان زیادی وجود دارد، مسابقات قهرمانی کشور ما از مسابقات آسیایی با کیفیت‌تر برگزار می‌شود. ما این توانایی را داریم همزمان در رشته‌های مختلف چند تیم ملی داشته باشیم و همگی هم مقام‌ بگیرند. برای مثال ما در مسابقات آسیایی بهترین‌ مدال‌ها را گرفتیم و در مسابقات جهانی اسپانیا هم توانستیم موفق عمل کنیم. علاوه بر این در مسابقات مسترالمپیای روسیه هم ورزشکاران ما موفق بودند.

او خاطرنشان کرد: بدن‌سازی و پروش اندام ایران در آسیا و جهان جایگاه خوبی دارد و حتی برخی از ایرانیان که در کشورهای دیگر حضور دارند و برای کشورهای دیگر به میدان می‌روند.

حضور انفرادی ورزشکاران در مسابقات

پورعلی فرد‌ در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایسنا، در مورد حضور برخی از ورزشکاران ایران در رقابت‌های بین‌المللی به نمایندگی از ایران گفت: آنهایی که خارج از چارچوب فدراسیون به مسابقات بین‌المللی می‌روند در صورت کسب مدال از امتیازات فدراسیون برای قهرمانان محروم هستند. ما فقط به صورت رسمی ورزشکارانی که در چارچوب‌های فدراسیون عازم مسابقات بین المللی می‌شوند را مورد توجه قرار می‌دهیم. برای همین بهتر است ورزشکاران مجوز شورای برون مرزی را برای حضور در رقابت‌های خارجی دریافت کنند و کارها بر اساس قوانین انجام شود.

تلاش برای فعالیت آکادمیک در بدن‌سازی

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام در مورد همکاری با سایر فدراسیو‌ن‌های ورزشی نیز گفت: ما نامه‌ای به فدراسیون‌ها زده‌ایم که اگر بخواهند کلاس‌هایی را در زمینه بدن‌سازی برای مربیان آنان برگزار کنیم. هر فدراسیونی هم بخواهد که کمکش کنیم ما از آن استقبال می‌کنیم.

او افزود: در حال حاضر دانشگاه‌ها با ما تعامل خوبی دارند. البته تلاش می‌کنیم که قهرمانان رشته بدن‌سازی و پرورش اندام در دانشگاه حضور داشته باشند و به صورت علمی و آکادمیک فعالیت‌های خود در رشته بدنسازی را دنبال کنند.

ناصر پورعلی‌فرد

فدراسیون باشگاهی ندارد

پورعلی فرد در پاسخ به این سوال آیا فدراسیون در حال حاضر باشگاهی برای فعالیت‌ قهرمانان دارد یا خیر، گفت: متاسفانه فدراسیون در حال حاضر باشگاهی ندارد و برای همین محلی را اجاره و لوازم آن را خود ما تامین کرده‌ایم.

او خاطر نشان کرد: ما علاقه‌مندیم باشگاه‌هایی را داشته باشیم تا ملی‌پوشان در آنها به تمرین بپردازند. اگر مکانی برای ما فراهم شود می‌توانیم در عرصه قهرمانی بیشتر موفق عمل کنیم والبته به رشته‌های دیگر نیز کمک یاری برسانیم.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام در مورد فعالیت‌های بانوان نیز گفت: نیمی از زمان فعالیت در باشگاه‌ها تا پیش از ظهر به بانوان داده می‌شود و برای همین پیشنهاد داده‌ایم که در امر آموزش یک نایب رئیس بانوان داشته باشیم که مورد موافقت وزیر ورزش و جوانان نیز قرار گرفت. مربیان بانوان نیز باید در دوره‌های آموزشی فدراسیون حضور پیدا کنند تا بتوانند حضور موثرتری در این رشته ورزشی داشته باشند.

18 سال؛ سن پایه در بدن‌سازی

پورعلی‌فرد در مورد فعالیت این فدراسیون در بخش همگانی نیز گفت: همین که 12 هزار باشگاه در سراسر کشور در رشته بدن‌سازی داریم، خود نشان دهنده اهمیت بخش همگانی است. اگر در هر باشگاه 200 نفر هم فعالیت داشته باشند به 2 میلیون و 400 هزار نقر می‌رسیم و به نظرم تا این اندازه شاهد حضور ورزشکاران در رشته‌های دیگر نیستیم.

او افزود: البته یکی دیگر نکات مثبت بدن‌سازی این است که در این رشته بعد از 18 یا 20 سال فعالیت جدی دنبال می‌شود و این امر یک تفاوت مهم با دیگر رشته‌های ورزشی است.

همه مربیان باید از فدراسیون مدرک بگیرند

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام بر لزوم داشتن مدرک مربی‌گری برای مربیان باشگاه‌ها تاکید کرد و گفت: همه مربیان حتما باید مدرک مربی‌گری فدراسیون را داشته باشند و اگر کسی مدرک ندارد باید در اولین در دوره‌های مربی‌گری فدراسیون حضور پیدا کند.

او ادامه داد: ما نظارت در این زمینه را به صورت جدی در دستور کار قرار داده‌ایم. اگر در باشگاه اتفاقی نیز برای یکی ورزشکار رخ دهد آنگاه مربی بدون مدرک قطعا مورد مواخذه قرار می‌گیرد ولی اگر مربی در آن باشگاه دارای مدرک باشد در چهارچوب‌های معمول با او برخورد می‌شود.

بر روی استانداردسازی لوازم باشگاه‌ها نظارت داریم

پورعلی‌فرد در مورد استانداردهای لوازم مورد استفاده در باشگاه‌های ورزشی نیز گفت: تقریبا همه دستگاه‌هایی که در باشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند وارداتی هستند و البته این دستگاه‌ها باید استانداردهای لازم را داشته باشند.

او افزود: در این بخش ناظرینی نیز بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند و اگر مشکلی باشد اطلاع می‌دهند. باشگاه‌ها نیز باید در زمینه استانداردسازی لوازم خود به صورت جدی عمل کنند.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام در مورد رتبه‌بندی باشگاه‌ها نیز گفت: وظیفه رتبه بندی باشگاه‌ها بر عهده کمیسیون ماده 5 است و در حال حاضر نیز این امر در دستور کار است و حدود یک و نیم سالی می‌شود که جلساتی در این زمینه برگزار می‌شود و کارها در حال انجام است. به نظرم رتبه‌بندی باشگاه‌ها به زودی به نتیجه می‌رسد و در دو بخش کمیت و کیفیت و البته نرخ‌گذاری می‌توان شاهد نتایج خوبی بود.

ناصر پورعلی‌فرد

بازار بزرگ مکمل‌های غذایی و پروتئینی

پورعلی‌فرد همچنین در مورد امکان پخش تلویزیونی رقابت‌های بدن‌سازی و پروش اندام، گفت: ما باید بر اساس ارزش‌های نظام پیش برویم و اینکه تلویزیون بخواهد مسابقات ما را پوشش دهد، بسیار بعید است. البته تلویزیون به ما لطف دارد و برای مسابقات قوی‌ترین مردان ما را یاری می‌کند.

او به حجم انبوه تبلیغات مکمل‌ها نیز اشاره کرد و گفت: در مورد مکمل‌های غذایی و پروتئینی وزارت بهداشت و فدراسیون پزشکی ورزشی باید به صورت جدی ورود پیدا کنند و تا زمانی که برخوردهای لازم نشود، همین روند ادامه دارد.

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پرورش اندام خاطرنشان کرد: مکمل‌های غذایی و پروتئینی بازار تجاری برزگی دارد، ولی به نظر کسی نمی‌خواهد در این زمینه ورود جدی کند. در این زمینه اگر ورود شود، کمک خوبی خواهد شد و با توجه به این که چرخه مالی بزرگی در آن وجود دارد می‌توان سرمایه‌گذاری خوبی بر روی آن کرد. ورود به این عرصه برای فدراسیون می‌تواند سود آور باشد، ولی اگر به این تجارت ورود پیدا کنیم، نمی‌توانیم بگوییم که از یک برند استفاده کنید با این حال می‌شود در این زمینه مدیریت لازم را انجام داد و درآمدزایی کرد.

پورعلی‌فرد در مورد فروش این مکمل‌ها در داروخانه‌ها و برخی مغازه‌ها نیز گفت: اینکه مجوز فروش این مکمل‌ها را به داروخانه‌ها داده‌اند، سبب شده تا ورزشکاران از آن‌ها خرید نکنند. مغازه‌های فروشنده مکمل‌ها نیز از سوی وزارت بهداشت مجوز دارند.

میزبانی ادامه‌دار جام الماس خلیج فارس در ایران

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پروش اندام‌ در مورد میزبانی رقابت‌های بین‌المللی در ایران نیز گفت: ما امسال جام الماس خلیج فارس را گرفتیم و همه ساله تلاش می‌کنیم تا این رقابت‌ها را در ایران میزبانی کنیم.

البته برای دوره آتی تلاش می‌کنیم تا جام الماس خلیج فارس با حضور کشورهای بیشتری برگزار شود.

اتهامات دوپینگی یک ورزشکار به فدراسیون

پورعلی‌فرد همچنین به دوپینگ یکی از ورزشکاران در ماه‌های اخیر و اتهاماتی که در این زمینه به فدراسیون زده شده بود اشاره کرد و گفت: تمامی حرف‌های این ورزشکار واهی است و بر اساس مدارک مطالب اعلام شده درست نیست.

او ادامه داد: کمیته انضباطی فدراسیون و همچنین حراست امور مشترک وزارت ورزش در این زمینه پیگیری لازم را خواهند کرد.

بیت‌الله عباسپور؛ انسانی با اخلاق، ورزشکاری بی‌حاشیه

رئیس فدراسیون بدن‌سازی و پروش اندام درگذشت بیت‌الله عباسپور را یکی از تلخ‌ترین اتفاقات سال 94 عنوان کرد و گفت: بیت‌الله عباسپور انسانی اخلاق‌مدار و ورزشکاری بدون حاشیه بود. او در طول عمر خود افتخارات زیادی در ورزش پرورش اندام کسب کرد و در نهایت هم به آرزویش که ورود به بخش حرفه‌ای در این رشته بود، رسید.

او خاطر نشان کرد: متاسفانه مرگ خیلی زود به سراغ این ورزشکار خوشنام ایران آمد و او را از ما گرفت. در هنگام بیماری نیز مردم این ورزشکار را فراموش نکردند و هرکاری می‌شد برایش انجام داد. شخص وزیر ورزش و جوانان و دستیار ویژه رئیس جمهور هم پیگیر احوال این ورزشکار در زمان بیماری بودند و کارهای بسیاری در این زمینه انجام شد.

بیت‌الله عباسپور

گفت‌وگو از خبرنگار ورزشی ایسنا: مرتضی محسن‌پور

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
نرم افزار پزشکی ورزشی، تناسب اندام و پرورش اندام