حمایت پارلمان تاجیکستان از ریاست جمهوری مادام العمر رحمان


پارلمان تاجیکستان از تغییر قانون اساسی برای ارائه مجوز به ریاست جمهوری مادام العمر به امامعلی رحمان، رئیس جمهور کنونی این کشور حمایت کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه دیلی استار، محمد علی وطن زاده، نماینده پارلمان تاجیکستان گفت: رحمان می‌تواند برای دوره‌های متمادی رئیس جمهور کشور بماند.

در همین راستا قانونگذاران تاجیک طرح افزوده شدن متممی به قانون اساسی را پیشنهاد داده‌اند.

به گزارش ایسنا، اکثریت پارلمان تاجیکستان در اختیار حامیان رحمان قرار دارد.

این اقدام پارلمان درحالی است که مخالفان تاجیک از اینکه "قدرت در تاجیکستان در انحصار خانواده امامعلی رحمان است" ناراضی هستند.

اصلاحات جدید در قانون اساسی تاجیکستان راه را برای حفظ قدرت در دست امامعلی رحمان، رئیس جمهور و رستم امامعلی، پسر او تضمن می‌کند. منتقدان دولت می‌گویند رحمان عملا به "رئیس‌جمهور مادام‌العمر" تبدیل شده است.

طرح اصلاحات در قانون اساسی تاجیکستان را ۱۶ نماینده مجلس ملی و ۲۷ عضو مجلس نمایندگان (پارلمان سفلی) پیشنهاد کردند. متن تغییر قانون اساسی به دادگاه قانون اساسی نیز فرستاده شده است. این طرح در ماه مه ۲۰۱۶ نیز به همه پرسی گذاشته خواهد شد.

مهم‌ترین اصلاحیه قانون اساسی کاهش سن نامزدهای انتخاباتی برای احراز مقام ریاست جمهوری تاجیکستان است. سن نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از ۳۵ سال به ۳۰ سال کاهش یافته است. این تغییر به گفته کارشناسان از دو نقطه نظر اساسی اهمیت دارد. اول اینکه رستم امامعلی، پسر ۲۸ ساله رئیس جمهور تاجیکستان این شانس را خواهد داشت که در سال ۲۰۲۰ در انتخابات بعدی ریاست جمهوری تاجیکستان خود را نامزد کند.

رستم امامعلی در سال ۲۰۲۰ به سن ۳۳ سالگی می‌رسد. بر اساس قانون اساسی فعلی وی حق نامزدی در انتخابات را نداشت زیرا سن نامزدهای ریاست جمهوری حداقل ۳۵ سال مقرر شده بود.

دلیل دیگر برای تغییر قانون اساسی تاجیکستان هموار کردن راه برای نامزدی امامعلی رحمان برای ریاست جمهوری آتی کشور است. در تاجیکستان یک شخص بیشتر از دوبار حق ندارد به مقام ریاست جمهوری کشور انتخاب شود. رحمان که از سال ۱۹۹۲ تاجیکستان را رهبری می‌کند بر اساس قانون اساسی فعلی حق شرکت در انتخابات بعدی ریاست جمهوری در سال ۲۰۲۰ را نخواهد داشت. ولی طبق اصلاحات جدید قانون اساسی تاجیکستان وی نیز بدون محدودیت حق شرکت در انتخابات را خواهد داشت. بر اساس تغییرات جدید، رحمان رئیس جمهور تاجیکستان بنا به اعطای لقب "پیشوای ملت" به وی، اجازه نامزدی دوباره برای احراز مقام ریاست جمهوری را خواهد داشت.

قانون اساسی تاجیکستان پیش از این دو بار در سال‌های ۱۹۹۹ و ۲۰۰۳ اصلاح شده است. اصلاحیه‌های انجام گرفته کمک کرده است که ریاست امامعلی رحمان تا سال ۲۰۲۰ تمدید شود.

امامعلی رحمان در سال ۱۹۹۲ درست یک سال پس از استقلال و با آغاز جنگ داخلی تاجیکستان به قدرت رسید. قانون اساسی تاجیکستان در سال ۱۹۹۴ در دورانی که جنگ داخلی در این کشور حاکم بود به تصویب رسید.

تغییرات و اصلاحیه کنونی در قانون اساسی تاجیکستان این امکان را فراهم می‌کند که ارکان قدرت در تاجیکستان در دست خود رئیس جمهور یا پسر او باقی بماند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
مستند در خصوص ریاست جمهوری مادام العمر هاشمی رفسنجانی که سانسور شد و از صداوسیما