روايتي از صنعت خودروسازي در هفته‌ اي که گذشت/ رونمايي از بمب ايران خودرو


اقتصاد نيوز/ خودروسازي ايران هفته گذشته را با حواشي خاصي پشت سر گذاشت. در اين هفته بود که ارزش کارخانه پار‌خودرو هزار ميليارد تومان عنوان شد، رئيس شوراي رقابت اعلام کرد مي‌خواهند از قيمت‌گذاري خودرو بيرون بيايند و ايران خودرو نيز از بمب خود رونمايي کرد.
رويارويي رسانه اي ايران خودرو و پژو را مي‌توان حاشيه‌اي ترين خبر هفته گذشته صنعت خودرو کشور دانست، اتفاقي که نشان داد اين دو خودروساز بزرگ چندان از روند مذاکرات با يکديگر راضي نيستند.

جرقه اين جنگ لفظي را فرانسوي‌ها زدند، چه آنکه پايگاه خبري چلنج فرانسه در مطلبي مدعي شد که «شرکت پژو سيتروئن از مذاکره بي پايان با ايران خودرو به ستوه آمده بنابراين تصميم گرفته تا کمتر از دو هفته ديگر، پرونده اين مذاکرات را به‌صورت علني روي ميز بگذارد.» اين پايگاه خبري در ادامه آورده بود که «شرکت پژو سيتروئن به‌طور رسمي وضع مذاکرات با ايران خودرو را اعلام خواهد کرد تا طرف ايراني خود را تحت فشار قرار دهد؛ در واقع پژو مي‌خواهد به رجزخواني‌ها و اقدامات تحريک‌آميز ايران خودرو (در مورد شراکت دوباره با پژو) پايان دهد.»
چلينج در ادامه گزارش خود، به نقل قولي از کارلوس تاوارس، مديرعامل پژوسيتروئن اشاره کرده که گفته «من مشکلات را مشاهده مي‌کنم؛ به ما حمله مي‌کنند و مقالات بسيار تهاجمي عليه مان در مطبوعات منتشر مي‌شود، تنها به اين دليل که ايران را ترک کرده‌ايم.»

انتشار اين مقاله در حالي بود که مديرعامل ايران خودرو بلافاصله پاسخ فرانسوي ها را داد و تاکيد کرد پژو تنها در صورت رعايت شروط موردنظر، مي تواند به «جاده مخصوص» بيايد. هاشم يکه‌زارع با بيان اينکه اظهارات فرانسوي ها مصرف داخلي دارد، تاکيد کرده بود که سهامداران پژو، اين شرکت را بابت تاخير در آمدن به ايران، تحت فشار شديد قرار داده اند.
جنگ لفظي پژو و ايران در حالي است که به گفته منابع آگاه، دو طرف بر سر مسائل کلي به توافق رسيده‌اند، اما ايران‌خودرو اخذ غرامت از پژو را (به دليل قطع ارتباط ناگهاني در سال 2012)، به نوعي پيش شرط نهايي شدن قرارداد و آغاز همکاري‌ها عنوان کرده است.

استفاده از قطعات چيني در پژوهاي ايران‌خودرو
اما پايگاه خبري چلنج در گزارش هفته گذشته خود به يک نکته باريک اشاره کرده بود که اگر صحت داشته باشد، ميزان اعتماد مشتريان به صنعت خودرو کشور به خصوص ايران خودرو کاهش خواهد يافت.
اين پايگاه خبري در ادامه انتقادهايش از ايران خودرو، از به کار رفتن قطعات تقلبي در پژوهاي توليدي در ايران خبر داده است.

پايگاه خبري چلنج در گزارش خود به نقل از يک کارشناس بي نام، عنوان کرده که پس از رفتن پژو از ايران، قطعات محصولات اين شرکت بلافاصله و به راحتي با قطعات تقلبي ساخت چين جايگزين شد. اين ادعا در حالي است که پژو اوايل سال 2012 و پس از فروش بخشي از سهام خود به جنرال موتورز آمريکا، ناگهان ارتباطش با ايران خودرو را قطع کرد.
پس از اين اتفاق، اگرچه توليد برخي محصولات اين شرکت مانند 207 و 206 اتومات در ايران متوقف شد، اما ايران خودرويي ها همچنان به توليد پژو 206 هاي معمولي ادامه دادند و همان زمان نيز بحث هايي مبني بر استفاده از قطعات چيني در اين خودروها مطرح شد. ايران خودرويي ها هنوز واکنشي به اين اتهام نشان نداده اند و دليل اين سکوت مشخص نيست.

پارس‌خودرو چقدر مي‌ارزد؟
اما رنوي فرانسه در حالي همچنان خواهان خريد پارس خودرو است که به گفته يکي از اعضاي انجمن قطعه سازان، اين شرکت هزار ميليارد تومان ارزش دارد.
اين عضو انجمن قطعه سازان هفته گذشته تاکيد کرده بودکه رنو به شدت به دنبال خريد پارس خودرو است و طبق برآوردهاي انجام شده، اين شرکت هزار مليارد تومان مي ارزد.
گفته هاي وي در در شرايطي است که سايپا به عنوان مالک، حاضر نيست پارس خودرو را به رنو بفروشد. گفته مي‌شود دليل بي‌ميلي سايپا اين است که رنو مي‌خواهد بخشي از پول خريد پارس خودرو را با طلب‌هايش از اين شرکت تهاتر کند. پارس خودرو در حال حاضر زيرمجموعه سايپا به شمار مي رود و به اعتقاد برخي کارشناسان، اگر به رنو واگذار شود، شرايط بهتري را در مقايسه با وضع فعلي اش خواهد داشت.

شوراي رقابت از بازار خودرو مي رود
ديگر خبر مهم هفته گذشته خروج احتمالي شوراي رقابت از قيمت‌گذاري خودرو به روايت رييس اين شورا بود. رضا شيوا با اعلام اينکه بازار خودرو از انحصار درآمده ،تاکيد کرده بود که در جلسه جديد شوراي رقابت، اعضا در مورد تکليف بازار خودرو تصميم گيري خواهند کرد، چه آنکه امروز شرکت‌هاي خودروساز نمي‌توانند نقشي انحصارگرايانه در سطح بازار داشته باشند و عرضه خودرو بيش از تقاضا است.
به گفته شيوا، اگر اعضا معتقد باشند بازار خودرو انحصاري نيست شوراي رقابت فعلاً در قيمت گذاري خودرو ورود پيدا نمي‌کند. اظهارات رييس شوراي رقابت در حالي بود که برخي کارشناسان معتقدند بازار خودرو هنوز در انحصار قرار دارد، زيرا نه هنوز خودروساز جديدي اضافه شده و قيمت ها در اثر رقابت، تغيير کرده‌اند. اگر شوراي رقابت از بازار خودرو کنار برود، به احتمال زياد، سازمان حمايت مصرف کنندگان و توليدکنندگان افسار قيمت‌گذاري خودروهاي داخلي را در دست خواهد گرفت، گزينه اي که در مقايسه با شوراي رقابت، بيشتر باب ميل خودروسازان است.

بمب ايران خودرو چه بود؟
اما مديرعامل ايران خودرو در حالي چندي پيش از انفجار بمب خبري در اين شرکت خبر داد که به نظر مي رسد با توجه تصميمات جديد دولت براي بازار خودرو، اين بمب خنثي شده است.
منابع آگاه تاکيد مي کنند که بمب خبري ايران خودرو مربوط به کاهش قيمت برخي از محصولات اين شرکت بوده است. به گفته آنها، ايران خودرو قصد داشته براي رهايي از رکود و خالي کردن پارکينگ هايش، قيمت برخي محصولات خود را کاهش دهد تا از اين راه مشتريان را جذب کند. اين در حالي است که ظاهرا ايران خودرويي ها با توجه به تصميم دولت مبني بر ارائه تسهيلات 25 ميليون توماني به مشتريان، از اين تصميم خود منصرف شده اند.
در واقع ازآنجا که تسهيلات موردنظر احتمالا بازار خودرو را تکان خواهد داد، مسوولان ايران خودرو از کاهش قيمت محصولات خود منصرف و چشم به تسهيلات موردنظر دوخته اند. حالا بايد منتظر ماند و ديد تسهيلات 25 ميليون توماني مي تواند ايران خودرو را از رکود نجات دهد، يا اينکه اين شرکت مجبور به منفجر کردن بمب وعده داده شده اش خواهد شد.


ویدیو مرتبط :
سخنان وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره صنعت خودرو