جدال سم و سلامت در قطب کشاورزی ایران


استان مازندران با توجه به اینکه قطب کشاورزی کشور و منطقه محسوب می‌شود در تولید ارگانیک محصولات کشاورزی نتوانسته کاری از پیش ببرد از این رو اراضی بسیار ناچیز در استان به تولید ارگانیک روی آورده‌اند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه مازندران، تولید محصولات ارگانیک بیش از نیم قرن است که در بیش از 170 کشور دنیا انجام می‌شود و طرفداران زیادی را در این سال‌ها به خود جذب کرده است.

فواید بهداشتی و سلامت محور این محصولات به حدی است که کشورهای پیشرفته سرمایه‌گذاری‌های کلانی در این خصوص داشته‌اند.

استان مازندران با توجه به اینکه قطب کشاورزی کشور و منطقه محسوب می‌شود در تولید ارگانیک محصولات کشاورزی نتوانسته کاری از پیش ببرد از این رو اراضی بسیار ناچیز در استان به تولید ارگانیک روی آورده‌اند.

نائب رئیس انجمن ارگانیک مازندران در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه بشر امروز فعالیت تولید مواد غذایی را در چارچوب موقعیت‌های طبیعی دنبال می‌کند، اظهار کرد: رویکرد جهانی در جهت مصرف محصولات ارگانیک است و این نوع از تولید در 170کشور جهان انجام می‌شود.

یاسر رحمتی گفت: غذاها و نوشیدنی‌های ارگانیک سالانه نزدیک به 60 میلیارد دلار در دنیا فروش دارد.

این پژوهشگر کشاورزی با تاکید بر تولید محصولات کشاورزی، اظهار کرد: در مدیریت تولید ارگانیک، استفاده از آفت کش ها و کودهای شیمیایی، مواد نگهدارنده، گیاهان اصلاح شده ژنتیکی و تابش اشعه‌ها جایی ندارد.

رحمتی، کشاورزی ارگانیک را در راستای حفظ و حمایت از اکوسیستم دانست و خاطرنشان کرد: تولید ارگانیک نقش مهمی در حفظ تنوع زیستی، جانوری، گیاهی و جلوگیری از فرسایش خاک دارد و هدف از این نوع تولید، حفظ یک سیستم پایدار کشاورزی است.

نائب رئیس انجمن ارگانیک مازندران با اشاره به تاریخچه کشاورزی ارگانیک گفت: حرکت به سمت کشاورزی ارگانیک، در دهه 1940 و در پاسخ به صنعتی شدن کشاورزی ( انقلاب سبز) به وجود آمد.

این پژوهشگر کشاورزی با بیان اینکه مزارع ارگانیک در مقایسه با مزارع رایج، انرژی کمتری مصرف می‌کنند، اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی در راستای سالم سازی فرآیند تولید مواد غذایی، قانونی را به تصویب رساند که مدیریت تولید کشاورزی باید به سمتی برود که مصرف نهادهای شیمیایی تا پایان برنامه پنج ساله توسعه پنجم حداقل 35 درصد کاهش یابد و تا آن زمان 25 درصد محصولات به صورت ارگانیک تولید شود.

ترجیح به تولید بیشتر تا تولید بهتر

رحمتی درباره تولید محصولات ارگانیک در ایران بیان کرد: در ایران 82 هزار هکتار از اراضی تحت کشت ارگانیک است که برای کشور رتبه پنج آسیا و 50 جهان را آورده است.

نائب رئیس انجمن ارگانیک مازندران با بیان اینکه ایران بین 170 کشور تولیدکننده محصولات ارگانیک کمتر از سه دهم درصد از اراضی را زیر کشت دارد، گفت: این عدد موجب شده ایران در جایگاه 145 دنیا قرار بگیرد.

حال با توجه به تمامی مزایای بیان شده چرا تولید محصولات ارگانیک کشاورزی در مازندران بسیار ناچیز است و کشاورزان، علاقه مند به تولید ارگانیک نیستند؟

در این خصوص سلمان دستان استاد دانشگاه و پژوهشگر برجسته کشاورزی مازندران به ایسنا پاسخ داد.

سلمان دستان با بیان اینکه در مازندران کشاورزان علاقه‌مند به تولید ارگانیک نیستند، بیان کرد: تولید ارگانیک صرفه اقتصادی ندارد به همین خاطر کشاورزان به سمت تولید ارگانیک نمی‌روند.

این استاد دانشگاه تولید ارگانیک را کیفی دانست و گفت: تولید کشاورزی ارگانیک از نظر کمی برای کشاورز توجیه اقتصادی ندارد و لذا کشاورز تولید محصول بیشتر را به تولید محصول بهتر ترجیح می‌دهد.

وی افزود: زمانی که کشاورز نتواند از آفت کش و کود استفاده کند نمی‌تواند محصول بیشتری به دست آورد و برای بهبود کسب سود بیشتر یقینا به سمت تولید غیر ارگانیک می‌رود.

به گزارش ایسنا، با توجه به مطالب بیان شده باید سیاست‌گذاری‌ها در حوزه تولید کشاورزی به سمت فرهنگ‌سازی و بهره‌برداری بهتر و بیشتر محصولات ارگانیک ساماندهی شود تا کشاورز بتواند با آسودگی خاطر به تولید ارگانیک دست بزند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
Iran made Agricultural poisons, Ravansar county تولید سم کشاورزی شهرستان روانسر ایران