‌همنشینی تاریخ و طبیعت در شهر شش هزار ساله عقدا


برخی مناطق کشور به ویژه در دل کویر مرکزی ایران از جمله عقدا، قدمتی به بلندای تاریخ دارند که با تعریف از شهر و جاذبه‌های آن، پای گردشگران را برای بازدید و اقامت در این شهر سست کنند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه یزد، "محمدمهدی شرافت" مدیر‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، عنوان کرد: این بخش کویری در 40 کیلومتری شمال غربی اردکان و در کنار جاده یزد به اصفهان قرار گرفته که با داشتن بادگیرها، پیران کهن، علما، آب انبارها، کاروانسرا، مسجد، برج و دروازه، این روزها پذیرای میهمانان نوروزی است.

وی افزود: به دلیل این که عقدا در گذشته‌های دور تاریخ نویس نداشته، تاریخ دقیقش مشخص نیست، اما طبق گفته برخی از مورخان تاریخ عقدا شهری متعلق به قبل از اسلام است و تاریخ آن به شش هزار سال پیش باز می‎‎گردد.

وی خاطرنشان کرد: بنا به گفته برخی از تاریخ نویسان هزاران سال پیش تمامی این منطقه که اکنون بیابان و کویر است، دریایی به نام دریای ساوه بوده که ساحل این دریا شهر یزد، ساوه، اراک و همدان بوده است و طی مطالعات عمرانی که چند سال پیش انجام شده، فسیل ماهی و مرجان نیز در این مناطق پیدا شده و اگر از بالا به این منطقه نگاه کنیم نیز شاهد شیبی رو به پایین و مقعر هستیم که به جا مانده از همان شکل دریاست و این دریا به مرور زمان خشک شده و شهرهای مختلف در آن بنا شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: از دیرباز معماران این دیار، از روش‎‎های مختلفی برای همسازی با این شرایط نامساعد کویر بهره جسته‎‎اند که یکی از این ابداعات که به عنوان یکی از شاخصه‎‎های روستای عقدا در آمده است، بادگیرهای یک طرفه آن است.

وی ادامه داد: استفاده از بادگیرهای یک طرفه یکی از شاهکارهای مهندسی ایرانیان محسوب می‎‎شود که پاسخی مناسب برای تهویه بنا با وجود طوفان‎‎های حامل گرد و خاک فراوان بوده است، ولی با گذشت زمان قابلیت‌های این عنصر نیز کم کم رو به فراموشی سپرده شده و تنها به عنوان یک عنصر تزیینی به آن نگریسته می‌شود.

به گفته‎‎ی شرافت، بادگیرهای یک طرفه در عقدا در عین ایجاد سازگاری با شرایط اقلیمی سخت منطقه، شاخصه اصلی روستا به حساب آمده و نقش هویت بخشی به آن را بر عهده دارند.

وی افزود: اگرچه تاریخ دقیقی از این شهر در دست نیست اما خانه‎‎ها و بناهای مربوط به دوره ایلخانی و آل مظفر در منطقه بسیار است و خانه‌هایی نیز مربوط به دوره صفوی در این شهر وجود دارد.

شرافت دو حمام نو و حمام کهنه، چاپارخانه، خانه‌های تاریخی خالو میرزا، خواجه نصیر، کوچک، فضلی و میرزا رضا کرمانی، کاروانسرای حاج ابوالقاسم رشتی، کاروانسرای قلعه خرگوشی، کاروانسرای یاغمیش، مسجدجامع، مسجد شمس، مسجد صلیب، مسجد هلاکو، برج و دروازه، حسینیه و میدان های قدیمی چهارصد ساله، تالاب‌های فصلی، کویر بکر و دیدنی را از جمله جاذبه‌های گردشگری این شهر نام برد و اظهار کرد: کوچه باغ‌های این شهر تاریخی به باغ‌های زیبای انار منتهی می‌شود که فصل مهر ماه این شهر را دیدنی می‌کند.

مدیر کل میراث فرهنگی یزد از دیگر ظرفیت‎های گردشگری عقدا را وجود کوه هایی در فاصله 15 کیلومتری این شهر دانست و افزود: در یکی از این کوه‎‎ها روستایی به نام زرجوب وجود دارد که در آن روستا، پارس بانو یکی از دختران یزدگرد سوم و خواهر نازبانویی که از چک چک اردکان است، در آن دفن است.

وی عقدا را گنجینه‎‎ای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی دانست و عنوان کرد: آثار طبیعی را می‌توان در جای جای این شهر زیبا مشاهده کرد.

شرافت خاطرنشان کرد: عقدا ظرفیت‎‎ها و پتانسیل‌های بالایی برای تبدیل به یک شهر توریستی و گردشگری داراست و می‌توان با تبدیل تک بناهای شاخص به هتل سنتی و اقامتگاه بوم گردی، آن را برای بازدید و حضور مستمر گردشگران آماده کرد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
تاریخ شش هزار ساله ایران