روزنامه‌نگاری در ابعاد یك اندیشمند


دكتر حسین امیدوار در روزنامه آفرینش نوشت: یكی از اخبار مهمی كه دیروز و امروز در رسانه‌های خبری منعكس شده است، خبر درگذشت یكی از چهره‌های برجسته عرصه خبر، یعنی حسنین هیكل است كه به مدت 17 سال، سردبیر روزنامه الاهرام مصر بود. از فعالان عرصه خبر و به خصوص در بین فعالان خبری جهان عرب، كمتر كسی است كه او را نشناسد و با وی و فعالیت‌هایش آشنایی نداشته باشد.

خبر درگذشت این روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر مصری‌، بر اثر نارسایی كلیوی و در سن 93 سالگی، دیروز در رسانه‌ها منتشر شد.

یكی از برجسته‌ترین و تاریخ‌ساز‌ترین تاثیرات او در عرصه‌ی خبری، به حضور وی در ایران و گزارشهایی مربوط می‌شود كه از جریان ملی شدن صنعت نفت در ایران ارائه می‌كرد.

همین موج خبری، به نوبه‌ی خود از عوامل بروز تحولاتی در افكار عمومی مصر بود كه در نهایت، به صدور فرمان ملی شدن کانال سوئز از سوی جمال عبدالناصر انجامید، رویدادی كه به افزایش محبوبیت جمال عبدالناصر؛ رییس جمهور مصر و تحسین او توسط مردم جهان عرب، منجر شد.

هیكل در یكی از آخرین مصاحبه‌های خود نسبت به وضعیت مصر، ابراز نگرانی كرده و گفته بود: لازم است بین تمام گروههای ملی برای تبیین دیدگاه‌هایشان، مذاكراتی صورت بگیرد و همین طور به این نكته اشاره كرده بود كه در وضعیت فعلی، هیچ كدام از احزاب، به هیچ وجه نماینده مردم مصر نیستند.

بی‌شك یكی از وجوه امتیاز وی كه او را به مثابه سخنگو و نماینده‌ی افكار عمومی مردم مطرح می‌سازد اظهارنظرهای صریح انتقادی درخصوص سیاستمداران و رهبران کشورهای عربی بود كه در كنار سایر فعالیت‌های او در طول عمرش، می‌تواند وی را به عنوان یكی از برجسته‌ترین چهره‌های تاثیرگذار در جریانات سیاسی جهان عرب و مصر، مطرح سازد.

شاید بتوان گفت بیشترین نقدها و تحلیل‌‎های او به مسائلی همچون مسأله‌ی فلسطین، آینده‌ی استرات‍‍ژیك اعراب در منطقه و همین طور انتقادهای او به حاكمیت كنونی مصر، مربوط می‌شود.

نكته مهم درباره‌ی شخصیت او، به عنوان یك روزنامه‌نگار كه شاید امروزه كمتر بتوان در فعالان این حرفه، سراغ گرفت، ارتقای جایگاه اجتماعی این حرفه‌ و بروزی تأثیرگذار هم‌وزن رجال و رهبران سرشناس سیاسی است.


ویدیو مرتبط :
آموزش مقدماتی روزنامه‌ نگاری : چیستی و اصول روزنامه نگاری