نصب مرحله نخست ضریح خیمه‌گاه حضرت عباس(ع) (+عکس)


در دو نیم ضریح جدید خیمه گاه قمر بنی هاشم علیه السلام كه جنس تاج و پر طاووسی های آن از مس و روكش طلا با تكنیك مثقل كاری است

در قسمت جنوب غربی حرم مطهر امام حسین علیه السلام و با فاصله ای حدود 250 متری از حرم، خیمه گاه آن حضرت قرار دارد. این محل جایی بوده است كه كاروان امام حسین علیه السلام خیمه های خود را در آنجا به پا كرده بودند.

به گزارش حج به نقل از خلیج فارس، محل خیمه اهل بیت در بنایی حدود 2000 متر به تفكیك با ضریح های مختلف مشخص شده و اولین خیمه كه به نوعی ورودی خیمه گاه به شمار می رود، خیمه حضرت عباس علیه السلام است كه در گذشته با دو نیم ضریح از جنس چوب مشخص بود كه هم اكنون ضریح جدیدی در این محل نصب شده است.

عملیات نصب دو نیم ضریح جدید خیمه گاه حضرت قمر بنی هاشم علیه السلام كه پروژه ساخت آن توسط ستاد بازسازی عتبات عالیات استان بوشهر از یكم مردادماه 1392 آغاز شده بود، روز گذشته در محل خیمه گاه به پایان رسید و قرار است پیش از فرا رسیدن اربعینی حسینی رونمایی شود.

جنس سازه این ضریح از چوب ساج است كه در اصطلاح فنی به ابرچوب معروف بوده و در مقابل رطوبت و هجوم حشرات بسیار مقاوم می باشد به گونه ای كه سازه اصلی بسیاری از كشتی ها از این چوب استفاده می شود؛ كارشناسان عمر این چوب را تا 300 سال برآورد كرده اند.

جنس داخل ضریح از هنر فاخر و منحصر به فرد كشور ایران اسلامی یعنی خاتم كه متشكل از انواع استخوان و عاج فیل و چوب های فوفال و نارنج، اناب و سایر سیم های برنجی مسی و بعضا نقره ای استفاده شده است، قطعات ظریف خاتم با گره سازی اسلامی همچنان ویژگی های مسحور كننده از خود باقی می گذارد كه دنیای پیچیده و حكمت آمیز پر ماجرای اهل بیت علیهم السلام را تداعی می كند.

جنس روكش اسكلت اولیه چوب های ساج از نقره و مس روكش طلا با حدود 15 میكرون طلا توسط قلم زنان اصفهانی و شیرازی و بومی بهره برداری شده كه تركیبی از قلم زنی و میناسازی و آبكاری و سایر هنرهای سنتی همچون خوشنویسی مورد استفاده قرار گرفته است.

نقش ها جدا از وجه تزئینی صاحب فهوا و محتوای ناب شیعی و متصف به صفات ویژگی های علمدار رشید كربلا ابوالفضل العباس علیه السلام است، استفاده از گل های بی قرینه و ویژه در گل های لاله عباسی از فرق شكافته و دست شكسته بهره برداری شده است.

لاله ها سر در گریبان یكدیگر برده اند و شقایقها پرپر گشته و شروع ساق های افشان از یاس و نهایتا با پروانه آتش گرفته خاتم می یابد و در منتها الیه ساقه ها از گل نرگس نیز استفاده شده است.

در دو نیم ضریح جدید خیمه گاه قمر بنی هاشم علیه السلام كه جنس تاج و پر طاووسی های آن از مس و روكش طلا با تكنیك مثقل كاری است، 1000 كیلوگرم نقره و 155 كیلوگرم مس مصرف شده و وزن كلی هر نیم ضریح 2 تن و 400 كیلوگرم با 36 عدد میناكاری و 31 متر خاتم كاری است.

طراحی ضریح را دكتر پرویز اسكندر پور خرمی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس به عهده داشته است و استاد شكرقند (نجار)، سیدمحمد موسوی نیا و محمدعلی زند (استادان قلم زن)، استاد سعید محمدی (زرگری)، استاد ملك پور (خاتم كار) و استاد بدرالسماء و اناری (میناكار)، عملیات ساخت آن را به عهده داشته اند.


ویدیو مرتبط :
استقبال مردم بوشهر از ضریح خیمه گاه حضرت عباس