طراحی و توسعه مشهد در شان این شهر نیست


استادیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی گفت: هر بار که به مشهد می‌آیم بیشتر برای غربت امام رضا(ع) تاسف می‌خورم؛ طراحی و توسعه مشهد در شان این شهر نیست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه خراسان ، دکتر لادن اعتضادی در نشست فضاهای چند سطحی در بافت‌های تاریخی و زیارتی که در تالار نور مشهد برگزار شد، اظهار کرد: نباید با مشهد بی‌محابا رفتار کنیم و باید در مواجه با این شهر آداب عبادی را رعایت کنیم. شهر مشهد چهره‌ای پیدا کرده که غریب است و در شان این شهر نیست.

اعتضادی با اشاره به چیستی شهرهای تاریخی تصریح کرد: شهر تاریخی و شهر باستانی با هم تفاوت دارند. شهر تاریخی که حتما نباید عالی‌قاپو داشته باشد، بلکه شهر تاریخی یک میراث، حاصل تجربه زیستی و تبلور فرهنگ و تاریخ است.

وی با بیان اینکه شهر تاریخی غنی‌تر از تک‌بنا است، یادآور شد: ما به تازگی متوجه شدیم که تک‌بنا ارزش دارد؛ تصور می‌کنیم که باید آن را در موزه قاب بگیریم در حالی که ارزش شهر تاریخی به زنده و پویا بودن است که نشان دهد این شهر در برابر حوادث تاریخی توانسته مقاومت کند.

استادیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به این‌که تمام شهرهای تاریخی در دنیا کم و بیش توسعه پیدا کردند، عنوان کرد: این شهرها مداخلات شهری را با کندی و یا با سرعت بیشتر طی کردند. مشهد نیز دارای یک سیر تاریخی بوده است و بارزترین اقدامات از نظر مداخلات شهری در دوره شاهرخ تیموری با ساخت مسجد جامع، باغ حکومتی و تامین آب مشهد صورت گرفت.

وی یادآور شد: مشهد شهری است که همواره درگیر مساله تامین آب بوده و طرح‌های توسعه در این شهر متاثر و مرتبط با نظام ورود آب به این شهر بوده است.

این استاد دانشگاه افزود: مشهد تنها یک باغ در اطراف یک روستا بود که به واسطه امام رضا(ع) تبدیل به یک کلانشهر شده است. تمام مداخلات شهری حول این مرکز زیارتی بوده است. نکات جانبی در توسعه مشهد فراوان است اما موضوع اصلی وجود بارگاه مطهر امام رضا(ع) است. اقداماتی که در مشهد انجام شده همیشه با توجه خاص به توسعه حرم و ایجاد امکانات رفاهی برای دو گروه زائر و مجاور صورت گرفت.

اعتضادی تاکید کرد: اگر توسعه مشهد و آسایش و رفاه زائران در این شهر را در نظر داریم باید همان قدر خردمندانه عمل کنیم که پیشینیان‌مان عمل کردند و این تجربه را به صورت شکلی و ظاهری و همچنین مبانی معرفتی و منطقی کشف و پیاده کنیم.

استادیار دانشگاه شهید بهشتی درباره میزان سنجیده بودن تحولاتی که در طول تاریخ مشهد اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: ما از روی تعصب تصور می‌کنیم که مدرنیزاسیون در دوره رضاشاه رخ داد درحالی که این پدیده از دوره ناصرالدین شاه آغاز و در دوران رضاشاه تسریع شد و اوج گرفت.

اعتضادی ادامه داد: امروزه در دنیا پس از موج حومه‌نشینی دوباره بازگشت به مرکز شهر مطرح شده است. شهروندانی که خودشان را ساکنان و اهالی شهر می‌دانند بازگشت‌شان به مرکز شهر رشد یافته است و مراکز شهری در شهرهای تاریخی زنده شده است.

استادیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه مشهد یک مرکز معنوی است، یادآور شد: این مرکز فرهنگی و معنوی عامل حس هویتی در مشهد است که مردم این شهر دارند. اگر این مرکز را از مشهد جدا کنیم مشهد را از هویتش جدا کردیم و از مردم هویت‌زدایی کرده‌ایم.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
تصویربرداری هوایی طرح توسعه بوستان کوهسنگی مشهد