سناتور آمریکایی حمایت کورکورانه آمریکا از عربستان را به باد انتقاد گرفت


روابط آمریکا با سعودی‌ها بر سر تغییر نظام‌ها در خاورمیانه، ایران و ماجراجویی‌های نظامی ریاض تیره شده و حال یکی از سناتورهای بانفوذ آمریکا، حمایت کورکورانه واشنگتن از عربستان را به باد انتقاد گرفته است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از پایگاه هافینگتون پست، کریس مورفی، سناتور دموکرات آمریکایی از ایالت کنتیکت روز جمعه گفت: هیچ کس نمی‌تواند استراتژی بلندمدت، معتبر و ویژه برای خاورمیانه در نظر بگیرد چرا که ممکن است با برخی حقایق ناراحت‌کننده از جمله عیوب یکی از مهمترین متحدان ما در خاورمیانه روبرو شود.

سخنرانی مورفی در شورای روابط خارجی در نیویورک به حمایت عربستان از ایدئولوژی افراطی و مداخله نظامی در یمن اشاره داشت و وی با همین استدال‌ها حمایت بی‌دریغ آمریکا از پادشاهی آل سعود را زیر سوال برد.

این سناتور آمریکایی گفت: به غیر از جنبه‌های مثبت اتحاد ما با عربستان، این اتحاد جنبه منفی هم دارد اما گاهی اوقات آمریکایی‌ها آن را نمی‌بینند. این جنبه‌ای است که دیگر نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ آن هم در شرایطی که در حال نبرد با افراطگرایان هستیم. این کاری پیچیده است و به تمرکز زیادی نیاز دارد.

سخنان سنجیده مورفی اثبات می‌کند که زیر سوال بردن روابط واشنگتن و ریاض دیگر به لحاظ سیاسی چالش‌برانگیز نیست. روابط آمریکا و سعودی‌ها در ابتدا در حفاظت از منافع مشترک آنها در ذخایر نفتی گسترده پادشاهی آل سعود ریشه داشت که به تدریج به یک روابط پیچیده نظامی تبدیل شد که دیگر نمی‌توان جزئیات آن را به سادگی توضیح داد. دو کشور در تامین مالی شبه‌نظامیان در افغانستان برای جنگ با نیروهای شوروی در دهه 80 میلادی همکاری کردند و در جنگ خلیج‌فارس به کمک یکدیگر صدام را از کویت بیرون راندند و حال روابطشان به لطف جنگ با گروه‌هایی از جمله القاعده و داعش نزدیکتر شده است. واشنگتن و ریاض اکنون از گروه‌هایی که در عراق، سوریه، یمن و مناطق دیگر می‌جنگند، حمایت می‌کنند.

عربستان به‌رغم جمعیت اندک و ارتشی ضعیف، نقشی فزاینده در این تلاش‌ها داشت و علت آن این است که بیشتر تسلیحاتش را بیش از سایر کشورها از آمریکا تهیه کرد. آمریکا بین سال‌های 2009 تا 2014 بیش از 12 میلیارد دلار تسلیحات به دست آل سعود داد که اکثر آنها در جنگ خونین تحت امر ریاض در یمن استفاده می‌شود.

از نظر سناتور مورفی، این روابط و فرضیه کلی مبنی بر اینکه نمی‌توان آن را زیر سوال برد، خطرناک است و گاهی اوقات موجب شکست خود می‌شود. این رویکرد آمریکا نیازمند آن است که آنها عمدتا کمک‌های مالی سعودی‌ها برای تفکر بنیادگرایی در جهان اسلام را نادیده بگیرند؛ تفکری که به گفته کارشناسان جوامع را در برابر جذب گروه‌های شبه‌نظامی همانند داعش آسیب‌پذیرتر می‌کند.

سناتور مورفی می‌گوید: دولت‌هایی که به خوبی تامین مالی نمی‌شوند و سایر فرقه‌های اسلامی به سختی می‌توانند مقابل سونامی پول‌های این "صادرات عدم تحمل" کنترل شوند. پادشاهی آل سعود عمدتا بر روی اتحادش با تندروهای وهابی اتکا کرده است. این مهم است که بدانیم گروه‌های تروریستی باطل که آمریکایی‌ها آنها را به نام می‌شناسند، فرقه‌های سنی هستند و شدیدا تحت تاثیر آموزه‌های وهابی و سلفی قرار دارند.

هزینه این اتحاد با عربستان خصوصا در حال حاضر بیشتر نمایان می‌شود چرا که این دوستی کاخ سفید را بر آن داشت که به کمپین جنجالی سعودی‌ها در عربستان بپیوندد. از زمان آغاز کمپین عربستان به بهانه احیای صلح در یمن که مارس گذشته آغاز شد، حدود 6000 تن در یمن کشته شده‌اند که هزاران تن از آنان غیرنظامی هستند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از بنیامین نتانیاهو