کارگردان نمایش «داهول»: نمایش‌های سنتی که در خیابان اجرا می‌شود برای مرور آیین‌های فراموش شده است


کارگردان نمایش «داهول»: نمایش‌های سنتی که در خیابان اجرا می‌شود برای مرور آیین‌های فراموش شده استایسنا/ کارگردان نمایش خیابانی «داهول» معتقد است: نمایش‌های آیینی و سنتی که در خیابان اجرا می‌شود، برای یادآوری و مرور آیین‌های فراموش شده است.
علی قاضی کارگردان نمایش «داهول» از شهر مسجد سلیمان، پس از اجرای نمایشش که با استقبال تماشاگران در محوطه تئاترشهر همراه شد، در توضیح نمایشش به خبرنگار تئاتر ایسنا گفت: «داهول» نمایشی آیینی سنتی با موضوع آیین‌های باران خواهی، برزگری و کشاورزی در ایل بختیاری است. این نمایش مانند اغلب نمایش‌های آیینی و سنتی، به یادآوری و مرور آیین‌هایی می‌پردازد که امروزه به دست فراموشی سپرده شده‌اند.
او ادامه داد: نمایش «داهول» نیز نمایشی آیینی سنتی‌ست که از این قانون مستثی نیست. در این نمایش سعی شده است که از جهت کارگردانی به مرور آن آیین‌های مورد نظر بپردازیم و سعی کنیم بیشتر از آیین‌های تلفیقی استفاده کنیم؛ مانند آیین‌های باران خواهی، کشاورزی که در این نمایش با موسیقی فولکلور همراه شده بود.
این کارگردان همچنین گفت: در این نمایش سعی شده که از رنگ‌ها استفاده شود؛ رنگ سیاه برای خشکسالی و تباهی، زمان باران از رنگ آبی و زمانی که از باران زندگی جاری می‌شود و زمین‌ها خرم وکشت و کشاورزی رونق می‌گیرد، از تمامی رنگ‌ها استفاده می‌شود.
قاضی در توضیح موسیقی این نمایش توضیح داد: موسیقی که یکی از مقام‌هایش معروف به برزگری است، در این نمایش در مقام های مختلف نواخته می‌شود. سازی که در این نمایش از آن استفاده شده‌ است، ساز «کرنا» است. این ساز دو ریشه‌ی لغوی دارد. ساز کوچکترش، «سُرنا» که ریشه‌ی لغوی‌اش «سور» و«نا» است. یعنی ساز شادی که در تمام قومیت ها نواخته می‌شده است.
این کارگردان اضافه کرد: ولی ساز کَرنا، سازی بزرگ و حجیم است و صدای بمی هم دارد ؛ همان‌طور هم که از اسمش مشخص است، از دو کلمه‌ی «کار» و «نای» تشکیل شده و در کارزار و جنگ استفاده داشته است. این ساز مختص قوم بختیاری است و در جاهای دیگر نواخته نمی‌شود.
او همچنین با اشاره به سابقه‌ این نمایش در دیگر جشنواره‌ها، خاطرنشان کرد: این کار برگزیده‌ی جشنواره مریوان، دیپلم افتخار و تندیس کارگردانی، نویسندگی و طراحی فضا را هم گرفته است. به جز جشنواره مریوان در شهرستان‌ها و استان‌های دیگر هم اجرای عمومی رفته است، همچنین نمایش‌های آیینی به دلیل رنگ و لعاب و موسیقی زنده‌ای که در آن‌ها نواخته می شود و طراحی فضایش عامه پسند است و معمولا استقبال خوبی از آن‌ها می‌شود.
قاضی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: من در سی‌ودومین، سی‌وسومین و سی‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر شرکت داشته‌ام و چهار دوره هم برگزیده جشنواره بین‌المللی مریوان، پایگاه اصلی تئاتر خیابانی است، هم شده‌ام؛ شهر مریوان جایی که به تئاتر خیابانی به صورت تخصصی نگاه می‌شود.
این کارگردان تئاتر در پایان مطرح کرد: امیدوارم بتوانیم میراث دار خوبی برای تئاتر خیابانی باشیم.
نمایش «داهول» به نویسندگی و کارگردانی علی قاضی، از شهر مسجدسلیمان و استان خوزستان، در سی‌وچهارمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در محوطه تئاتر شهر به نمایش درآمد.


منبع: ایسنا


ویدیو مرتبط :
نمایش سیرک بازیگر 5نفر در خیابان اجرا کنیم (1393)