خاطره‌گویی افشارزاده از معلم اخلاق فوتبال ایران


سوم آذر ماه سالروز وفات مردی از تبار فوتبال است که به معلمی تکرار نشدنی تبدیل شد.

بررسی نام و عملکرد و سوابق پرویز دهداری از آن حیث اهمیت دارد که بدانیم دهداری از معدود عناصر جامعه فوتبال ایران بوده که بعد ازمرگ، رفتار و کنش‌های اجتماعی او، تبدیل به یک مکتب اخلاق شد و شأن حریم روابط اجتماعی او تا سر حدی بالا رفت که برایش همایش شناخت ویژگی‌ها و رفتارها گذاشته شد. دهداری را در بین جامعه فوتبال به معلم اخلاق می‌شناسند و این نام به تبع همان رفتارها بود.

به گزارش ایسنا، بهرام افشارزاده در بیان خاطرات این بزرگ مرد تاریخ فوتبال کشور گفت: خاطرات زیادی از دهداری دارم، چه زمانی که مربیگری تیم ملی در مقدماتی المپیک مونیخ و جام ملت‌های آسیا را بر عهده گرفت و چه زمانی که تیم ملی را در بازی‌های آسیایی 1986 سئول همراهی کرد.

به اعتقاد افشارزاده، پرویز دهداری از نوارد مربیانی بود که اخلاق را سرلوحه کار خود قرار داده بود و راه رفتن، لباس پوشیدن، صحبت کردن و به عبارتی کلیه رفتارهای روزمره را به صورت غیر مستقیم به شاگردانش آموزش می داد.

مدیرکل حوزه وزارتی وزارت ورزش و جوانان با بیان چندین خاطره از دوران مدیریت این اسطوره اخلاق فوتبال، گفت: در خلال یکی از مسابقات برون مرزی، یکی از بچه‌ها سر میز غذا تعداد زیادی بستنی آورد که دهداری به او گفت سر جایش بگذار و هر وقت نیاز بود استفاده خواهیم کرد. در هر کلام وی فلسفه اخلاق حاکم بود و در تلاش بود این مهم را در باطن افراد و روان بچه‌های تیم وارد کند.

افشارزاده یکی از شاخصه‌های دهداری را ایستادگی در اعتقادات عنوان و خاطر نشان کرد: تکیه بر تفکرات صحیح، این مربی را از دیگر افراد متمایز کرده بود و محرومیت 14 بازیکن تیم ملی از اردو به دلیل رعایت نکردن اصول و مقررات تیم، نشانگر این مدعا است.

وی با بیان این که دهداری از نظر فنی نیز اصول خود را داشت، افزود: اعتقاد به رأی داور و بازی گروهی از جمله مسائلی بود که این مربی به واسطه آن بحران را در حداقل زمان از تیم دور می‌کرد.

سرپرست باشگاه استقلال در پاسخ به این سوال که امروزه چگونه می‌توان از این اسطوره‌ها الگو برداری کرد، گفت: اخلاق‌مداری باید در خون افراد باشد و افکار را نمی‌توان با علم آموخت چرا که این مهم از فرهنگ خانواده و حتی نژاد سرچشمه می‌گیرد اما راه هایی برای تقویت این خصایص وجود دارد.

وی با اشاره به این نکته که دنیا آدم‌های ویژه را برای کارهای ویژه تربیت می‌کند، گفت: کلاس‌های تخصصی در حیطه علمی، فنی، اخلاقی و ... می‌تواند در تربیت نیروهای متخصص بسیار تاثیرگذار باشد. همچنین افراد اسوه باید خاطرات خود را برای استفاده سایرین بازگو کنند.

افشارزاده همچنین در واکنش به این انتقاد که چرا امروزه تعداد چنین مربیانی به حداقل رسیده است، افزود: متاسفانه بسیای از افراد انعطاف و سعه صدر لازم را ندارند و تک روی‌های ناشی از غرور باعث بروز مشکلات می‌شود. منتها مسئولان با برگزاری دوره‌های آموزشی می‌توانند این رویه را کند کنند.

مرحوم پرویز دهداری چهره نام آشنای فوتبال ایران است . او هم به دسته مردانی تعلق دارد که مسئولیت هدایت تیم ملی فوتبال را ۲ بار بر عهده گرفت. اولین بار در تیر ماه سال ۱۳۵۰ و در آستانه مسابقات بین المللی جام کوروش در تهران به مربیگری تیم ملی فوتبال منصوب شد. وی با رهبری خوب خودش ایران را قهرمان این مسابقات کرد. دهداری در تمام دوران فوتبال خود پیراهن تیم‌های جم و شاهین را به تن داشت. از ابتدای سال ۱۳۴۷ که پرسپولیس متولد شد دهداری مسئولیت رسمی اولین سرمربیگری این تیم را بر عهده گرفت. در سال ۱۳۵۰ دهداری ۳۸ ساله سرمربی تیم ملی شد و در ۲ صحنه مهم بین المللی یعنی مقدماتی المپیک مونیخ و جام ملت های آسیا ، تیم ملی را همراهی کرد و در آستانه مسابقات المپیک ۱۹۷۲ مونیخ به خواست خود از هدایت تیم ملی کنار رفت.

دهداری ۱۴ سال با مسئولیت‌هایی مثل سرپرست تیم های صنعت نفت آبادان و شاهین تهران کارش را ادامه داد و در سال ۱۳۶۵ با حکم نصرالله سجادی رئیس وقت فدراسیون فوتبال بعد از ۱۴ سال دوباره سرمربی تیم ملی شد. دهداری در اولین گام بازگشت تیم ملی را در بازی های آسیایی ۱۹۸۶ سئول همراهی کرد. تیم ملی با دهداری در مسابقات فوتبال مقدماتی المپیک ۱۹۸۸ سئول و جام ملت‌های ۱۹۸۸ هم شرکت کرد اما در آغاز مسابقات مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۰ دهداری از مسئولیت خود استعفا داد. او در این زمان ۵۵ ساله بود . چهار سال بعد درد بیماری بر او غلبه کرد و در حالیکه هنوز به ۶۰ سالگی نرسیده بود دعوت حق را لبیک گفت و جان به جان آفرین سپرد.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
برنامه درسی پنهان در خاطره گویی معلم