تفعل بر دیوان حافظ از هنجارهای خوشایند شب یلدا است


یک محقق و پژوهشگر برجسته یلدا را جشنی دیرینه دانست که خاستگاه رازها و نمادهای رخ داده در آن به ایران کهن باز می‌گردد.

دکتر میر جلال الدین کزازی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه کرمانشاه،

افزود: یلدا جشنی است دیرینه که اگر بازتاب چندانی نداشته و سخنوران و نویسندگان زیادی از آن یاد نکرده‌اند، از آنجاست که این جشن در شمار جشن‌های مردمی بوده است.

کزازی با بیان اینکه جشن یلدا در سراسر ایران زمین گسترش و روایی دارد، گفت: در شب یلدا ایرانیان دور هم جمع شده و بر این خوان آیینی می‌نشینند.

کزازی یکی از هنجارهای خوشایند شب یلدا را فال زدن با دیوان حافظ راز آشنای شیراز دانست و افزود: این راه و رسم از آن روی در این جشن کاربرد یافته که ایرانیان از گذشته‌های دور بیدار ماندن در این طولانی‌ترین شب سال را شایسته می‌دانسته‌اند.

کزازی گفت: خواندن حافظ و فال گرفتن با آن رسم و راهی است که در ایران نو و پس از سده هشتم هجری راه جسته است، زیرا پیش از این چنین دیوانی هنوز پدید نیامده بود و نمی‌دانیم در گذشته‌های دور و در ایران کهن در خوان آیینی شب یلدا از کدامین دفتر یا کتاب سود می‌برده‌اند، زیرا درباره این شب و آیین آن آگاهی ما اندک است.

این استاد برجسته ادبیات فارسی کشور فال زدن را شگردی برای بیدار ماندن شب نشینان برای سرگرم شدن و گذراندن زمان برشمرد و فال زدن‌های گروهی و فردی را از آیین‌های شب یلدا از گذشته‌های دور نزد ایرانیان دانست.

کزازی گفت: شب نشینان شب یلدا گاه به مشاعره (بیتابیت) می‌پردازند و از این راه شبی بیاد ماندنی را در خاطر خود و عزیزانشان رقم می‌زنند.

وی افزود: خواندن داستان‌های کهن ایرانی و رزم نامه‌های پارسی و داستانهای نغز و دلکش از دیگر کارهایی است که لحظات خوشی را برای شب نشینان رقم می‌زنند.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
حافظ خوانی حاج محمود کریمی در شب یلدا