من دسته‌ی تبر هستم


مسئولان استان به ‌طور تلویحی معترف‌اند که برای جلوگیری از تبدیل شدن درختان بلوط به هیزم کاری از دستشان برنمی‌آید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، نم‌نم باران روزهای پایانی اسفند آغاز شده و هر لحظه در حال شدت گرفتن است. ساعت از 4 عصر گذشته، محل کار را به طرف منزل ترک می‌کنم، بارش خستگی و مشکلات، نای لذت بردن از باران عصر 24 اسفند را از من گرفته است. در میدان «مادر» شهر ایلام در حال عبور از ترافیک، سمت راست رو به ترمینال را نگاه می‌کنم چند نفر دور یک خودرو وانت نیسان حلقه ‌زده‌اند، مردی با سبیل‌های چخماقی و یک شلوار کردی سیاه‌ رنگ گشاد، بر روی خودرو پر از بار خم‌شده و در حال سخن گفتن با مردم است. قسمتی از چادر برزنتی از روی بار کنار رفته، بار خودرو چوب‌های کوتاه و سفید و خوش‌تراش است. در نگاه اول فکر کردم «گُرز» هستند اما خوب که دقت کردم دیدم چوب‌ها داد می‌زنند: «ما دسته تبر هستیم».

از سر کنجکاوی از خودرو پیاده می‌شدم و به طرف نیسان می‌روم. دسته تبرها آن‌قدر زیبا و خوش‌تراش هستند که اگر کسی که تبر هم نداشته باشد هوس می‌کند چند تا بخرد! دسته تبرها در دسته‌های چهار و پنج‌تایی به هم بسته‌ شده‌اند. چند سؤال از مرد سبیل چخماقی می‌پرسم: این دسته تبرها کجا ساخته می‌شوند؟ چه کسانی آن‌ها را در این حجم وسیع می‌سازند و در این موقعیت زمانی به بازار می‌فرستند؟ از چوب کدام درخت تهیه می‌شوند که این قدر خوش‌فرم هستند؟ و... مرد فروشنده از سؤالات پشت سر هم من ناراحت می‌شود و اخمش را درهم می‌کند و می‌گوید: چکار داری؟ می‌خری؟

خریداری را می‌بینم که موهایش زیر باران خیس شده و از گوش‌هایش قطرات آب می‌چکد اما دهان تا بناگوش بازش نشان شعفی دارد که از سر و رویش می‌بارد، می‌دانم برنامه‌ای برای روزهای تعطیل نوروز دارد. از او می‌پرسم: این‌ها به چه دردی می‌خورند؟ نگاه عاقل اندر سفیهی می‌کند و می‌گوید: دسته تبر به چه دردی می‌خورد؟ پول فروشنده را می‌دهد و دو دسته تبر قشنگ و سفید می‌خرد. می‌گویم می‌خواهی با تبر به جان درختان بیفتی و هیزم تهیه کنی؟ نگاهی می‌کند و با تمسخر می‌گوید: «نه می‌خواهم با تبر کَنگَر در بیاورم». شک ندارم تا چند ساعت بعد حتی یک دسته تبر فروش نرفته نزد مرد سبیل چخماقی با آن لباس تیره‌اش نمی‌ماند و همه را مردم شهر می‌خرند.

روزهای پایانی اسفند همیشه نگرانی تخریب طبیعت به دست مردم استان را به همراه دارد. اغلب آن‌ها تعطیلات طولانی نوروز را در دامن طبیعت می‌گذرانند و زیر چادر اقامت شبانه‌روزی می‌کنند، این اقامت نیازمند هیزم زیاد برای گرم کردن و پخت غذا و بخصوص کباب است که در بین این مردم مصرف زیادی دارد. اگر از میان انبوه جمعیتی که به طبیعت می‌روند هر دو خانوار یک تبر داشته باشند و کار و سرگرمی روزانه آن‌ها در طبیعت تهیه هیزم باشد وضعیت تراژیکی در انتظار درختان بلوط سراسر استان است.

«حمید اسدی‌نیا» از شهروندان ایلامی که روز یکشنبه در دامن طبیعت «ششدار» ایلام روز خود را سپری می‌کرد در پاسخ به سؤال خبرنگار ما که آیا در ایام نوروز امسال مردم برای تهیه هیزم به درختان آسیب می‌زنند یا خیر؟ می‌گوید: اگر بگویم آسیب نمی‌زنند دروغ گفته‌ام، چطور ممکن است چند خانواده 14 روز را در زیر چادر دورهم باشند و به دنبال تهیه هیزم نباشند، تهیه هیزم همان و از بین بردن درختان کهن‌سال همان.

«عبدالرضا هاشمی» شهروند دیگر نیز به ایسنا می‌گوید: علاوه بر تبر، من سال قبل شاهد بودم که برخی از مردم با اره شاخه‌های درختان را برای تهیه هیزم قطع می‌کردند.

وی گفت: واقعیت این است که صبح تا شب‌کار اعضای ذکور خانواده در تعطیلات تهیه هیزم از درختان است و کار دیگری ندارند.

«جلال نوری‌نژاد» - رییس اداره جنگل‌های منابع طبیعی و آبخیزداری استان در این زمینه به ایسنا، گفت: در ایام نوروز که مردم استان به دامن طبیعی می‌روند در تمام شهرستان‌ها گشت‌های کنترل و نظارت فعال هستند و با هرگونه تخریب و قلع‌وقمع درختان برخورد قاطع خواهند کرد.

وی بابیان اینکه اقدامات فرهنگی ازجمله توزیع بسته فرهنگی، بذر و نهال برای حفاظت از جنگل‌های استان در ایام نوروز در دستور کار منابع طبیعی است، افزود: در تلاش هستیم که در ایام نوروز آسیب کمتری به جنگل‌ها وارد شود.

نوری‌نژاد گفت: با توجه به همکاری دادگستری در برخورد با متصرفان اراضی ملی و تخریب‌کنندگان جنگل امسال دست‌درازی‌ها به طبیعت در مقایسه با سال‌های گذشته کاهش‌یافته است، خاطرنشان کرد: بیشترین مصرف چوب درختان بلوط در استان زغالگیری است.

رییس اداره جنگل‌های استان ادامه داد: منابع طبیعی به‌تنهایی نمی‌تواند از جنگل‌ها به‌صورت کامل جلوگیری کند و مشارکت مردم اصلی‌ترین اهرم برای جلوگیری از تخریب جنگل‌ها است.

وی با اشاره به اینکه در سطح استان 6 هزار 42 هکتار جنگل در استان وجود دارد، تصریح کرد: از این میزان جنگل 90 درصد بلوط، 6 درصد بنه و مابقی کیکم، بادام، ارجن، گلابی وحشی و ارغوان است.

رییس اداره جنگل‌های استان با تأکید بر اینکه در حوزه تخریب جنگل‌ها باکسی تعارف و تعامل نداریم، افزود: تدابیر لازم برای حفاظت از جنگل‌ها در ایام نوروز اندیشیده شده است.

وی اضافه کرد: دسته‌تبرها و تیشه‌هایی که در بازارهای ایلام به فروش می‌رسد بیشتر از درخت صنوبر ساخته شده‌اند.

در ادامه «غلام‌رضا ابدالی» معاون محیط‌زیست ایلام گفت: جنگل‌ها نقش بسیار مهم و حیاتی در حفظ گونه‌های جانوری دارند و برای مثال ساقه و شاخه درختان محل امن برای زندگی بسیاری از جانوران و حیات‌وحش است.

وی بابیان اینکه حفظ محیط‌زیست بدون وجود جنگل امکان‌پذیر نیست، افزود: آسیب رساندن به درختان در واقع آسیب به محیط‌زیست و زندگی جانوران است.

ابدالی خاطرنشان کرد: در ایام نوروز گشت‌ها محیط‌زیست با محیط‌بابان به‌صورت شبانه‌روزی برای حفاظت از حیات‌وحش کشیک می‌دهند و با توجه به حمایت‌ها دستگاه قضایی از پرونده‌ها این حوزه برخورد قاطع با متخلفان می‌شود.

فروش تبر در سطح وسیع در استان و پاسخ‌های مسئولان استان نشان می‌دهد روزهای سختی در انتظار درختان بلوط ایلام است و کاری از دست مسئولان بر نمی‌آید.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
ساختن دسته تبر با استفاده از چوب در طبیعت