کتابی درباره انتخابات سال 92 منتشر شد


کتاب «هویت، گفتمان و انتخابات در ایران (مبانی ایدئولوژیک انتخابات 1392)» به قلم امیر رضائی‌پناه و سمیه شوکتی مقرب با دیباچه‌ای از دکتر محمدرضا تاجیک منتشر شد.

به گزارش ایسنا، در معرفی این کتاب عنوان شده است: «هویت، گفتمان و انتخابات در ایران» با بررسی مبانی زبان‌شناختی، نشانه‌شناختی و تحلیل گفتمانی انتخابات ریاست‌جمهوری خرداد 1392 کیفیت هژمونی‌یابی گفتمان اعتدال‌گرایی به نمایندگی حسن روحانی را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهد. در این راستا، نگارندگان به واکاوی مستندهای تبلیغاتی حسن روحانی پرداخته و برای یافتن زاویه‌دیدی تطبیقی و مقایسه‌ای، مستندهای محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی، به‌عنوان نامزدهای دوم و سوم انتخابات، را نیز به‌مثابه‌ مساله و ابژه‌ شناخت بررسی کرده‌اند.

«هویت، گفتمان و انتخابات در ایران» با دیباچه دکتر محمدرضا تاجیک دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، افزون بر طراحی یک سازه‌ نظری و روش‌شناسانه (که قابلیت تعمیم برای تحلیل و تبیین فرایندهای انتخاباتی در جمهوری اسلامی ایران را نیز دارد) با کاربست عناصر و مولفه‌های زبانی-گفتمانی، ساخت هویت-دیگری و مدارهای ایدئولوژیک را مورد پردازش قرار داده و می‌کوشد نموداری را با دو طیف واقع‌گرا-عمل‌گرا و آرمان‌گرایی- مقاومت ترسیم کند. به واقع، در این جستار میان‌رشته‌ای ضمن بازخوانی روایت‌های موجود، تعامل‌ها و تقابل‌های مطرح در ساحت زبان، گفتمان، هویت، ایدئولوژی، سیاست و جامعه در یک آوردگاه انتخاباتی رمزگشایی می‌شود.

نگاه پدیدآورندگان به این اثر آن را در راستای سیر تطور تاریخی اسلام سیاسی و فقاهتی در پی انقلاب ‌اسلامی، و به‌ویژه از خرداد 1360، در عرصه سیاسی- اجتماعی ایران در نظر گرفته و به دنبال فهم روند و فرایند صورت‌بندی آن است.

رضائی‌پناه و شوکتی بر این باورند که انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1392 صحنه‌ نمایشی بود که در آن بازیگرانی از گفتمان‌های متفاوت موجود نظام جمهوری اسلامی، به‌صورت قائم به‌ ذات و یا در فراگردی نیابتی، به نقش‌آفرینی پرداختند.

نویسندگان این کتاب را در پنج فصل طراحی کرده‌اند. در فصل نخست چارچوب نظری و مبانی روش‌شناختی در چارچوب دو بخش سازوکارهای زبانی و سطح گفتمانی بیان می‌شود. در فصل دوم به روابط سازوکارهای زبانی در مستندهای تبلیغاتی نامزد برتر انتخابات ریاست‌جمهوری 92 (حسن روحانی) و در فصل سوم به تجزیه و تحلیل داده‌ها در سطح سازوکارهای زبانی برای نامزدهای دوم و سوم این انتخابات (محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی) پرداخته می‌شود. در فصل چهارم داده‌ها و اطلاعات به‌دست‌آمده از دو فصل پیشین در چارچوب نظریه و روش‌شناسی گفتمانی، مورد پردازش قرار گرفته و مطالب و مندرجات کتاب در چارچوب یک نتیجه‌گیری کلی جمع‌بندی و تبیین نهایی می‌شود. در فصل نتیجه‌گیری خلاصه‌ فصل‌ها، تجزیه و تحلیل و تبیین نهایی آن‌ها می‌آید.

نشر نویسه پارسی «هویت، گفتمان و انتخابات در ایران» را اسفندماه 94 در 372 صفحه روانه بازار کتاب کرده است.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
انتخابات ریاست جمهوری سال 92