فیلم جدید مورگان فریمن زمین خورد، با سر!


بانی فیلم/ بنظر می‌رسد فیلم جدید مورگان فریمن هنرپیشه سیاهپوست و پر سابقه آمریکایی که «Momentum» نام دارد، بد جوری در دام حوادث بد و طالع نحس افتاده باشد زیرا فروش‌اش به قدری اندک بوده که به باور نمی‌آید و هیچ گشایشی هم در کارش رویت نمی‌شود و باید هر چه زودتر بساطش را برچیند و برود.
سقوط تجاری فیلم‌ها و جواب ندادن‌شان در گیشه واقعه تازه‌ای نیست اما رکوردهای منفی روزهای اخیر «Momentum» در آمریکا و اروپا خیره کننده است و به باور نمی‌آید. شاید فروش روز اول این فیلم در بریتانیا رقمی باشد که عده‌ای آن را اغراق و دور از حقیقت بیانگارند اما حقیقت امر این است که این فیلم در اولین روز پخش‌اش در این کشور از فروشی 16 هزارو نهصد دلاری فراتر نرفت و تعدادی از سینماهای محل اکران آن گزارش کردند که در طول روز حتی یک بلیت هم نفروخته‌اند! شاید استدلال شود که کل سینماهای نمایش دهنده«Momentum» در بریتانیا طی روز اول فقط 10 سالن بوده‌اند اما در این تعداد سالن هم این میزان پشت کردن به یک فیلم و برخورد سرد با آن بی‌سابقه بوده است. به واقع آمار نخست پخش فیلم تازه فریمن در انگلیس حاکی از سودسازی 90/6 پوندی در هر سالن طی یک روز بوده است که رقمی فاجعه وار است و حتی از صفر هم صفرتر است!
ورودی ناخواسته به حلقه تروریستی
این ناکامی در حالی شکل گرفته است که «Momentum» در ظاهر و در بدو کار همه ابزار موفقیت را در اختیار داشته است و بنظر می‌رسید که هیچیک از عوامل و ادواتش کم و ناقص نباشد. بازیگران فیلم، اغلب نامدار و یا چهره‌هایی جوان پسند و به روز هستند و در این ارتباط بجز فریمن باید از اولگا کوریلنکو شرق اروپایی که چند سالی است با استودیوهای هالیوودی همکاری می‌کند و در این فیلم رل اصلی زن به نام الکس را بازی می‌کند و همچنین جیمز پورفوی نام برد. داستان فیلم گرداگرد کاراکتر کلیدی الکس روی می‌دهد و او سارقی است که با سیاست و مسایل کلان اجتماعی و این جور چیزها کاری ندارد و کار خودش را می‌کند اما ناخواسته وارد یک ماجرای بزرگ تروریستی می‌شود و در این مهلکه مشارکت می‌جوید و همراه با او پای عده‌ای دیگر نیز به این ماجراها باز و یک مجادله بزرگ که به سطح چند کشور کشیده می‌شود، به وجود می‌آید. این فیلم به قصد صرفه جویی در مخارج و پرهیز از لوکیشن‌های گران‌تر در نقاط معروف دنیا، در آفریقای جنوبی که ادوات سینمایی‌اش نرخ پایین‌تری دارد، فیلمبرداری شده و سر و ته کار تولید آن با 20 میلیون دلار هم آمده است و با این اوصاف ناکامی تجاری عظیم آن اسباب حیرت فزون‌تری می‌شود.
آگهی‌ها هم لغو شد
«Momentum» در کشورهای دیگر هم ناکام بوده ولی نه به اندازه بریتانیا و آمریکا و در آنجا فجایعی را از آن دست که گفتیم، بر جای نگذاشته است. در روسیه و امارات این فیلم هنوز به 2/1 میلیون دلار پول سازی نرسیده ولی نسبت به بریتانیا بسیار بهتر عمل کرده و حتی در آمریکا و کانادا این بهانه پشت فروش اندکش وجود داشته که دلیل اصلی عدم توفیقش عدم پخش وسیع آن بوده است. فیلم به واقع در این دو کشور ابتدا در 6 سالن به نمایش در آمد و سپس به 120 عدد افزایش یافت و چون باز هم جواب نداد تصمیم‌گیری درباره آن به آینده موکول می‌شد در حالی که طبق روال و سنت معمول در این گونه موارد معمولا فیلم را به بالای یک هزار و حتی دو هزار سالن بسط می‌دهند و در مورد فیلم‌های توام با توقعات بزرگ این رقم به 3 هزار تالار و بالای آن نیز بسط می‌یابد و معمولا از همان هفته آغازین در فزون‌تر از سه هزار سالن پخش می‌شوند. این عقب افتادن‌ها و نرسیدن به آمار مورد نظر سبب شد برنامه‌های کمپانی توزیع کننده «Momentum» نیز برای تبلیغ پیرامون این فیلم منتفی شود و آگهی‌های در نظر گرفته شده برای آن به کلی لغو گردند و اولین دلیل و فرضیه برای این اقدام این بود که تبلیغات بی‌ثمر است و چیز زیادی را نصیب فیلم نمی‌کند و فیلم، حتی هزینه آگهی‌های خود را هم پس نمی‌دهد. با این حال کارشناسان امر بر این باورند که ناکامی عظیم «Momentum» واقعه‌ای غیرقابل فهم و تفسیر ناپذیر و حتی فاقد علل مشخص علمی و اجتماعی است. حتی اسامی بازیگران فیلم می‌طلبید که آن را در سطحی وسیع پخش کنند و واکنش‌ها را ببینند اما از این امر با احتساب ناکامی رویت شده در بدو اکران فیلم خودداری و جلوگیری شد.
26 از 100
پایگاههای خبری و سازمان‌های نقد و بررسی فیلم‌ها نیز طی روزها و هفته‌های اخیر سرشار از نقدهای منفی در خصوص این فیلم بوده‌اند و بهتر است بگوییم محل بازتاب ایده‌های منفی پیرامون «Momentum» جلوه کرده‌اند و از هر گوشه این سایت‌ها کامنت‌هایی در تاکید بر ارزش‌های اندک فیلم و نقصان‌های آن می‌باریده است. سایت معروف Potten Tomato که از پایگاههای اصلی این گونه ارزش گذاری‌ها است فقط نمره‌ای 26 درصدی از حداکثر 100 درصد را به این فیلم داده است و بقیه سایت‌ها حتی از این هم لطف کمتری داشته‌اند.
بازنده اصلی
اگر فریمن با سابقه فتح جایزه اسکار (نقش دوم مرد برای فیلم «عزیز یک میلیون دلاری» محصول 2004) دغدغه‌ای در مورد این نقدها ندارد و این شکست برایش سرنوشت ساز نیست و پیشینه شرکت در فیلم‌های موفق متعددی به نامش نوشته شده است، در مورد استیفن کامپانلی نمی‌توان چنین حکمی را داد. او در اولین مرتبه کارگردانی‌اش و در نخستین فیلم بلندی که در مقام یک کارگردان عرضه کرده، به این سرنوشت تیره دچار شده و بدیهی است که این یک پیشینه بسیار منفی را برای او ایجاد کند و بازنده اصلی این فیلم به حساب آید. از این پس شاید استودیوهای سینمایی به وی به چشم هنرمندی نگاه کنند که در اولین مانوورش در مقام کارگردان چنین نمره ضعیفی را دریافت کرده و بدترین شروع ممکن را داشته و بدیهی است که خیلی‌ها و سفارش دهنده‌های بعدی با احتیاط بیشتری به سراغ او بروند و شاید هم اصلا نروند. کامپانلی کارش را سالها پیش تحت عنوان یک فیلمبردار در عرصه سینما شروع کرد و مدتها به عنوان یکی از اعضای گروه فیلمبرداری آثار کلینت ایست وود، بازیگر و کارگردان سرشناس هالیوود به فعالیت پرداخت و با آن پیشینه‌ها و بر اساس اعتبار نام‌هایی مثل ایست وود تصور می‌شد که «Momentum» شروع خوبی برای وی در مقام یک کارگردان باشداما چنین نشد و قضیه کاملا برعکس از آب در آمد و اتفاقات اخیر او را نابود کرد.
بعضی چیزها یک راز می‌مانند
این به واقع یک تراژدی است که برای نابودی هر فیلمسازی کفایت می‌کند و کامپانلی باید نیرو و حامیان متعددی داشته باشد تا هم پروژه تازه‌ای را تحویل وی بدهند و هم خودش از عهده کارش بر آید وگرنه خاطرات این ناکامی بزرگ اولیه از ذهن او محو نخواهد شد و همین طور از ذهن استخدام کنندگان بعدی وی که شاید اصلا از چنین کاری پرهیز کنند. در این میان فریمن هم می‌تواند به این بیاندیشد که چرا فیلم تازه‌اش این گونه متحمل شکست شده و با سر زمین خورده است، هر چند معمولا در این گونه موارد یک روال و روند دقیق برای مطالعه و تشخیص وجود ندارد و نمی‌توان ریشه‌ها و دلایل دقیق یک ناکامی بزرگ را یافت و همیشه یک راز می‌مانند.

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
مورگان فریمن با جیمی در حال مکیدن باد بادکنک