دوحه ایستگاه جدید قطار آشتی ملی فلسطین/شروط جدید فتح و پاسخ حماس


هیات‌های دو جنبش فتح و حماس بار دیگر در راستای از سر گیری آشتی ملی فلسطین در دوحه پایتخت قطر با هم دیدار کردند و منابع آگاه اعلام کردند که جنبش فتح در این دیدار شروط جدیدی را برای آشتی ملی ارائه کرده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط به نقل از منابع آگاه، رهبران هر دو جنبش فتح و حماس اعلام کرده‌اند که هدف از دیدارهای دوحه اجرای توافقات گذشته و تشکیل دولت وحدت ملی است که برنامه سیاسی مشخصی بر اساس سند توافق ملی در پیش بگیرد و به مسئولیت‌های خود در کرانه باختری و غزه عمل کند. این دولت همچنین باید زمینه برگزاری انتخابات پارلمانی را فراهم کند و بسترسازی لازم برای برگزاری نشست کادر رهبری موقت سازمان آزادی بخش فلسطین "ساف" و بازبینی قانون انتخابات شورای ملی را در دستور کار خود قرار دهد.

منابع آگاه خاطرنشان کرده‌اند که مقامات مصری در جریان کامل این تحرکات قرار دارند و هیات جنبش فتح به ریاست عزام احمد طی دو روز گذشته با مقامات مصری دیدار کرده و آنها را در جریان این تحرکات قرار داده و قاهره نیز ضمن تاکید بر اهمیت نهایی کردن آشتی ملی، مواضع مثبتی در این زمینه اتخاذ کرده است.

شروط جدید جنبش فتح برای آشتی ملی و واکنش حماس

هیات‌های دو جنبش فتح و حماس بار دیگر در راستای از سر گیری آشتی ملی فلسطین در دوحه پایتخت قطر با هم دیدار کردند و منابع آگاه اعلام کردند که جنبش فتح در این دیدار شروط جدیدی را برای آشتی ملی ارائه کرده است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل از منابع آگاه، در پیش نویس شروط جنبش فتح برای آشتی ملی آمده است:

- جنبش فتح معتقد است که در راستای تداوم آشتی ملی، رهبری سازمان آزادی بخش فلسطین "ساف" باید در دست این جنبش باقی بماند و رئیس و معاون وی باید همراه هم انتخاب شوند تا در صورت وقوع حادثه‌ای برای رئیس این سازمان، بحرانی شکل نگیرد.

- انتخابات پارلمان و ریاست (رئیس و نایب رئیس) تشکیلات خودگردان برگزار می‌شود و نمایندگان منتخب مجلس قانونگذاری به صورت مستقیم به شورای ملی راه می‌یابند.

- انتخابات شورای ملی با شیوه‌هایی که در آینده روی آنها توافق حاصل خواهد شد، تکمیل خواهد شد.

- انتخابات صد در صد بر اساس نظام تناسبی (لیست‌های انتخاباتی) برگزار خواهد شد و هیچ خبری از نظام انتخاباتی اکثریتی نخواهد بود.

- برای تشکیل دولت وحدت ملی که مرجع سیاسی آن رئیس تشکیلات خودگردان خواهد بود، توافق حاصل خواهد شد؛ به طوری که طرف‌های بین‌المللی با آن تعامل خواهند کرد و این دولت به پارلمان معرفی نخواهد شد؛ چرا که با توجه به برگزاری انتخابات در آینده، نیازی به چنین کاری نیست.

- قرار است روی برنامه سیاسی برگرفته از سند توافق ملی توافق حاصل شود که بر اساس آن برخی مفاد سند ویژه مرتبط با مدیریت مقاومت یا به رسمیت نشناختن مشروعیت رژیم صهیونیستی و دیگر بندهای غیر قابل قبول آمریکا و رژیم صهیونیستی نادیده گرفته خواهند شد.

پاسخ حماس

اما صلاح بردویل از رهبران جنبش حماس تصریح کرد که این جنبش تا این لحظه به هیچ توافقی با جنبش فتح دست نیافته است و در جریان دیدارهای اخیر میان دو طرف هیچ توافق یا تفاهم رسمی صورت نگرفته است.

بردویل در گفتگو با "الرساله نت" خاطرنشان کرد که سند توافق ملی که در سال 2006 روی آن توافق حاصل شد، مرجع سیاسی دولت توافق ملی خواهد بود و هیچ جایی برای تدوین برنامه سیاسی جدیدی که این سند در آن گنجانده نشده باشد، وجود ندارد؛ به ویژه که تمامی گروه‌ها روی آن توافق کرده‌اند.

وی تصریح کرد که این سند مورد توافق گروه‌های فلسطینی کمترین سند مورد قبول این گروه‌ها است.

این رهبر جنبش حماس درباره نظام انتخاباتی نیز اظهار داشت که گروه‌های فلسطینی پس از موافقت جنبش حماس و چشم پوشی آن از خواسته خود برای برگزاری 50 درصدی تناسبی و 50 درصد اکثریتی انتخابات که در راستای رعایت منافع ملی صورت گرفت، توافق کرده‌اند که انتخابات فلسطین 75 درصد بر اساس نظام تناسبی و 25 درصد بر اساس نظام اکثریتی صورت گیرد.

بردویل تاکید کرد که جنبش حماس به هیچ وجه از این موضع خود کوتاه نخواهد آمد و یا درباره استفاده کامل از نظام انتخاباتی تناسبی بحث و تبادل نظر نخواهد کرد؛ چرا که بحث‌های سیاسی در این دیدارها بر اجرای توافقات صورت گرفته در گذشته متمرکز خواهد بود و نه امضای توافقنامه‌های جدید.

وی افزود: «ارائه هر گونه شروط سیاسی جدید درباره پرونده‌های آشتی ملی باعث طرح مسائل متعددی خواهد شد.»

رهبر برجسته حماس تصریح کرد که تکرار این مسائل از سوی رهبران فتح با وجود توافق قبلی گروه های فلسطینی در این زمینه در جریان دیدارهای آشتی ملی، تلاشی برای ضربه زدن به این پرونده و مسئول دانستن جنبش حماس در قبال آن است.

بردویل در پایان اظهار داشت: این نوع بحث‌های جدید که باعث ورود ما به مشاجرات و مباحثات داخلی می‌شود انتفاضه قدس را از مسیر اصلی خود منحرف می‌کند.

علی برکه یکی از رهبران جنبش حماس به روزنامه فرامنطقه‌ای گفت:‌ هیات حماس و فتح امروز در دوحه با یکدیگر دیدار می‌کنند تا به اختلافات پایان دهند و در برابر اسرائیل متحد باشند.

وی گفت: این دیدارها تاکنون منجر به توافقات بسیاری از جمله توافق تشکیل دولت در فوریه 2011 و توافقنامه شاطی شده و امیدواریم این دیدار جدید شرایط را برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست تشکیلات خودگردان فراهم کند.

علی برکه تاکید کرد که مسائلی که مانع توافق شده تعلل دولت رامی حمدالله در پرداخت حقوق 40 هزار کارمند دولت اسماعیل هنیه است که آنها را غیرقانونی می‌داند.

وی ادامه داد: توافقنامه قاهره که 14 گروه در ماه مه 2011 امضا کردند اساس مذاکرات است.

این تحرکات جدید در عرصه آشتی ملی فلسطین پس از گذشت بیش از یک سال و نیم از زمان آغاز مذاکرات قبلی در غزه در راستای حرکت مجدد قطار آشتی ملی صورت می‌گیرد. مذاکرات قبلی منجر به امضای توافق آشتی ملی "شاطئ" و تشکیل دولت توافق ملی به نخست وزیری رامی حمد الله شد، اما توافقات صورت گرفته به مرحله اجرا نرسید.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
‫اختصاصی سفر ملی پوشان به دوحه برای دیدار با تیم ملی قطر‬‎