بیننده سریال از تماشای تشییع جنازه چه لذتی می‌برد؟!


بیننده سریال از تماشای تشییع جنازه چه لذتی می‌برد؟!

ایسنا/ پخش قسمتی از سریال «نفس گرم» که شامگاه دوشنبه روی آنتن رفت، به سکانس‌های مربوط به درگذشت «حاج مرتضی» - یکی از شخصیت‌های فیلم با بازی محمود پاک نیت - اختصاص داشت که در جریان آن، مراسم تشییع جنازه و خاکسپاری این شخصیت، به طور کامل و با جزئیات پخش شد.
اثرات مخرب پخش چنین صحنه‌هایی بر مخاطب، در شرایطی که این تصاویر اغلب بدون استفاده از علائم هشداردهنده و در ساعات پربیننده روی آنتن می‌روند، موضوعی است که خبرنگار سرویس تلویزیون و رادیو ایسنا در گفت‌وگو با یک روان‌شناس به آن پرداخته است.

حمید یعقوبی - استاد دانشگاه و روا‌ن‌شناس - می‌گوید: تلویزیون باید بداند که بر روی مخاطبان خود خیلی تاثیرگذار است. تلویزیون همانند دانشگاه است و می‌تواند مخاطبانش را به هر سمت و سویی ببرد.

یعقوبی با اشاره به نظریه یادگیری اجتماعی متذکر شد: طبق این نظریه افراد از طریق مشاهده می‌توانند تغییر کنند که این تغییر در افکار، باورها، نگرش‌ها و احساسات افراد است. به همین خاطر هم زمانی که تلویزیون صحنه شادی را نشان می‌دهد، تغییری در مخاطبان به سمت شاد شدن ایجاد می‌کند و متقابلا زمانی که صحنه غمگینی را نشان می‌دهد تغییری در مخاطبان خود به سمت غمگین شدن ایجاد می‌کند.

این استاد دانشگاه و روا‌ن‌شناس با بیان اینکه تلویزیون در دسته سرگرمی‌ها قرار می‌گیرد، اظهار کرد: رسانه‌ای همانند تلویزیون باید باعث تمدد اعصاب مخاطبان خود شود، نه اینکه با نشان دادن جزئیات یک مراسم خاکسپاری و عزاداری طولانی باعث ناراحت شدن مخاطبان میلیونی خود شود.

او در ادامه با طرح این پرسش که آیا واقعاً هدف از نشان دادن صحنه‌های غم‌انگیز در یک سریال این است که مردم را تا این اندازه ناراحت کنیم؟ بیان کرد: باید به این نکته توجه کرد که نشان دادن این قبیل صحنه‌ها کمکی به تلطیف فضای خانواده نمی‌کند. من تردید دارم که یک آدم غمگین بتواند به خوبی یک آدم شاد، محبت و از خودگذشتگی کند و رابطه سالمی با اطرافیانش داشته باشد. خیلی مهم است که یک رسانه به ویژه رسانه تصویری بتواند به احساسات مخاطبان خودش احترام بگذارد.

یعقوبی همچنین درباره‌ی تاثیر پخش صحنه‌های غم‌انگیزی همچون تشییع جنازه بر روی کودکان توضیح داد: این سریال در ساعتی نشان داده می‌شود که ساعت خواب کودکان است و ما در این ساعت انتظار نداریم که بیننده کودک داشته باشم. اما حرف من این است که یک کودک، جوان و بزرگسال نیز از تماشای صحنه تشییع جنازه چه لذتی می‌برد و اصلا چرا باید این صحنه‌ها نشان داده شوند؟

این استاد دانشگاه و روان‌شناس با بیان اینکه خیلی ساده‌تر و سبک‌تر می‌توان مفهوم مرگ را به مخاطبان منتقل کرد، تاکید کرد: نمی‌دانم چرا سریال‌های ما مدتی است متخصص غم‌پروری شده‌اند و صحنه‌های غم‌انگیز را با تمام جزئیات به نمایش می‌گذارند.


ویدیو مرتبط :
تشییع جنازه شهیدسعیدنصوحی