خانه شیخ محمد خیابانی در آذربایجان شرقی و پل گویجه بل ثبت ملی شد


به گزارش ایرنا از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی 'فرزین حق پرست' روز یکشنبه افزود: خانه شیخ محمد خیابانی مربوط به اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی با شماره 31393 و پل گؤیجه بل متعلق به دوره پهلوی با شماره 31392 به ثبت ملی رسید.
وی در خصوص اهمیت ثبت خانه شیخ محمد خیابانی که از روحانیون آزادی خواه تبریز به شمار می رود، گفت: به دلیل اقدام ها و خدمات بیشمار شیخ محمد خیابانی، سال ها تلاش در راه مشروطیت، ایجاد نوعی انقلاب فرهنگی بین اقشار مختلف مردم، تلاش در مسیر حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران و تامین آزادی سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی کشور ثبت ملی خانه وی در خامنه بسیار مهم و ضروری بود.
حق پرست با اشاره به معماری ساده و زیبای خانه شیخ محمد خیابانی، قاب بندی های آجری ساده، ورودی ساباط مانند ، ایوانی با ستون های چوبی را از مشخصه های این خانه عنوان کرد.
وی با بیان اینکه بنای مذکور در اصل خانه ای یک طبقه و خشتی بوده و به احتمال زیاد در دوره پهلوی بخش غربی به آن اضافه شده است، یادآور شد: بیشتر قسمت های بنا سالم است و تنها برخی از آجرهای نما دچار فرسودگی شده است.
حق پرست از تبدیل خانه شیخ محمد خیابانی به موزه مشروطه توسط شهرداری خامنه در آینده نزدیک خبر داد.
وی در خصوص پل گویجه بل نیز گفت: این پل متعلق به دوران پهلوی بوده و در حال حاضر تنها مسیر ارتباطی کاروانسرای گویجه بل به شمار می رود و به همین علت از اهمیت خاصی برخوردار است.
حق پرست با بیان اینکه این پل دارای 3 دهنه با طاق های سنگی نیم دایره و پایه های سنگی است، طاق های نیم دایره سنگی پل را نمایانگر معماری بومی منطقه در دوره پهلوی و از ویژگی های خاص آن دانست.
وی با اعلام اینکه پل مذکور در سال 1393 شمسی توسط میراث فرهنگی استان مرمت شده است، ثبت ملی این اثر تاریخی را اقدامی برای حفاظت بهینه از آن عنوان کرد.
به استناد تاریخ قزاق ها به فرمان 'مخبر السلطنه' به خانه خیابانی ریختند، ولی قبل از اینکه به او دست بیابند خیابانی از راه پشت بام به خانه همسایه اش 'شیخ حسنعلی میانجی' پناهنده شد.
شیخ حسنعلی اصرار کرد که پیش مخبر السلطنه برود و وساطت کند ولی خیابانی نپذیرفت، تا اینکه بعد از ظهر 22 شهریور 1299 مخفی گاه شیخ پیدا شد و با شلیک چند تیر به دست اسماعیل قزاق، در زیر زمین خانه شیخ حسنعلی میانجی به شهادت رسید؛ پیکرش را بیرون آوردند و در گورستان 'سید حمزه' تبریز به خاک سپردند.
بعدها آن گورستان به مدرسه تبدیل شد و پس از ویرانی، مقبره خیابانی مظلوم هم از بین رفت.
آذربایجان شرقی با بیش از سه میلیون و 800 هزار نفر جمعیت حدود پنج هزار اثر تاریخی دارد که افزون بر یک هزار و 500 مورد آن در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
3072/518/1772

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
طرح ملی ایمنی و سلامت مسافرین نوروزی 94/ آذربایجان شرقی