نظریه احیای دریاچه ارومیه با کانال کشی و انتقال آب، دور از واقعیت است.


پرفسور کردوانی با تاکید بر اینکه گیلان و مازندران باید قنات داشته باشند، گفت: قنات تنها به یزد و کرمان و سایر استان های مرکزی ایران محدود نمی شود، بلکه استان های شمالی نیز برای ذخیزه منابع آبی به حفر قنات نیاز دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه گیلان، پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران در سلسله همایش های تبیین نقش گیلان در چشم انداز برنامه ششم توسعه که در سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان برگزار شد، تولید علم و نوآوری را عامل قدرت کشورها دانست و اظهار کرد: نوآوری و نظریه پردازی ملاک برتری در دنیای امروز است. فارغ التحصیلان دانشگاهی باید کار عملی کرده باشند و متناسب با شرایط منطقه و با استفاده از امکانات محلی، کم هزینه و باکیفیت به ارائه طرح بپردازند.

وی با بیان اینکه کلیه طرح های زیست محیطی اجرا شده قبل و پس از انقلاب مورد قبول نیست، گفت: اکنون نیز نظریه احیای دریاچه ارومیه با تغییر آب و هوا، کانال کشی و انتقال آب دور از واقعیت است.

وی تغییر آب و هوا در مناطق پرفشار را غیرممکن دانست و بیان کرد: با افزایش دمای کره زمین، بارندگی در مناطق با بارندگی بالا افزایش می یابد و در مقابل، مناطق گرم و خشک روز به روز خشک تر و کم آب‌تر می شوند لذا انتقال آب دریاچه و دریا به مناطق خشک و یا ایجاد باران مصنوعی کمکی به بهبود وضعیت آب و هوا نمی کند، اما رطوبت حاصل از تبخیر دریاچه و دریا در مناطق کم فشار و ناپایدار، دوباره باران می شود و به زمین باز می گردد.

کردوانی با بیان اینکه میزان بارندگی در استان های شمالی کشور یک سوم متوسط میزان بارندگی در دنیاست، تصریح کرد: اقلیم ایران تحت تاثیر دو نوع آب و هوای پرفشار استوا و سیبری قرار دارد. رشته کوه البرز نیز مانع از ورود رطوب دریای خزر به مرکز کشور می شود. در غیر این صورت گیلان و مازندران نیز اقلیم بیابانی و خشک داشتند.

وی آب و هوای گیلان و مازندران را در دنیا استثناء دانست و گفت: کشورهایی که در عرض جغرافیایی 15 الی 45 درجه از استوا قرار دارند، نیمه خشک، خشک و بیابانی هستند. براین اساس، ایران در مرکز عرض جغرافیایی پرفشار است و لذا باید سراسر کشور بیابانی باشد، اما شاهد تنوع اقلیم هستیم.

پدر علم کویرشناسی ایران با اشاره به تشکیل رشته کوه ها در دوران دوم زمین شناسی، ادامه داد: ایران به برکت رشته کوه های البرز و زاگرس دارای آب و هوای بی نظیر می باشد. در این میان اقلیم مرطوب و معتدل خزری نیز ویژگی خاص خودش را دارد، زیرا 90 درصد محصولات کشاورزی دنیا در این آب و هوا به ثمر می نشیند. کشورهایی مانند آلمان، انگلیس و فرانسه به دلیل قرار گرفتن در عرض های بالاتر علی رغم داشتن رطوبت لازم، از تولید انواع محصولات ناکام می مانند.

وی گیلان را استانی با ویژگی بیابانی اما معتدل و مرطوب دانست و اضافه کرد: آب و جنگل، گیلان را به استانی منحصر به فرد تبدیل کرده است. سد سفیدرود نیز مهمترین تامین کننده آب گیلان به شمار می رود، اما هر سدی عمر مفید دارد. باید با احداث سدهای رسوب گیر در حوزه های آبریز بالادست، زمینه نفوذ آب و جلوگیری از پر شدن سدها توسط گل و لای را فراهم کرد.

مدرس دانشگاه شست و شوی هیدلوریک را یکی از راه های تخلیه انباشت های پشت سد دانست و عنوان کرد: سد سفیدرود تنها سد ایران است که قابلیت شست و شوی هیدلوریک را دارد.

وی با تاکید بر اینکه گیلان و مازندران باید قنات داشته باشند، گفت: قنات تنها به یزد و کرمان و سایر استان های مرکزی ایران محدود نمی شود، بلکه استان های شمالی نیز برای ذخیزه منابع آبی به حفر قنات نیاز دارند. قنات ها را می توان مکانیزه لایروبی کرد. زمان حفر قنات در گیلان و مازندران پاییز می باشد، در حالی که استان های خشک و بیابانی در زمان کم آبی قنات حفر می کنند.

وی بر احداث انواع سد اعم از بتنی و لاستیکی تاکید کرد و گفت: سدها عامل توسعه هستند، از وقوع سیل جلوگیری می کنند و سبب نفوذ آب به خاک و تقویت سفره های زیرزمینی می شوند. سدهای لاستیکی باید در مناطقی احداث شوند که از نعمت برق برخوردارند.

کردوانی گیاه ازولا را یک فرصت دانست و تصریح کرد: ازولا فقط برای تالاب ضرر دارد، اما جایگزین مناسبی برای علوفه دام است. دامداران می توانند از ازولا بجای یونجه برای دام های خود استفاده کنند. کشت یونجه بعد از برنج به تقویت خاک کشاورزی کمک می کند، اما خاک گیلان اسیدی است و یونجه با کیفیت حاصل نمی شود. در حالی که ازولا در این مناطق از رشد خوبی برخوردار است.

وی صنعت در گیلان و مازندران را خیانت دانست و خاطرنشان کرد: دولت در بخش کشاورزی روی استان های شمالی تمرکز دارد لذا بهترین زمان برای افزایش تولید محصولات کشاورزی است. صنایع مرتبط با کشاورزی باید به گیلان و مازندران ورود پیدا کنند تا زمینه ساز توسعه پایدار شود.

پدر علم کویرشناسی ایران آب باران را سالم ترین آب دانست و بر جمع آوری آن از شیروانی پشت بام ها تاکید کرد و گفت: عمده ترین دلایل کاهش ماهیان خاویاری دریای خزر، کم شدن عمق آب، آلودگی آن و کاهش عرض آبراهه های ورودی به دریاست.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
پروژه انتقال آب از جنوب دریاچه ارومیه