سلامت


2 دقیقه پیش

لیپوماتیک

لیپوماتیک به عنوان یک روش مناسب برای لاغری موضعی شکم، پهلو، ران و اطراف ران ، ناحیه پشت، غبغب و بازو شناخته می شود ، لیپوماتیک در واقع یک دستگاه قدرتمند و هوشمند است که ...
2 دقیقه پیش

با شجاعت پایان همکاری منفعلانه نظام پزشکی با وزارت بهداشت را اعلام کنید

سلامت نیوز:رییس نظام پزشکی‌ مازندران با ارسال نامه ای به علیرضا زالی رئیس کل نظام پزشکی طرح تحول سلامت را همانند طرح مسکن مهر و پرداخت یارانه عمومی دانست و با تاکید بر ...



مافیای تولید و فروش گسترده محصولات دستکاری شده ژنتیکی


سلامت نیوز: پرتقال‌های درشت، گوجه فرنگی‌های هم‌اندازه، ذرت‌های یک‌شکل و برنج‌هایی که سال‌ها در انباری خانه بدون اندکی تغییر سالم مانده‌اند؛ سلامتی مردم را تهدید می‌کنند. دیگر از سیب‌های کرم‌خورده و نارنج‌های شته‌زده خبری نیست. خیلی از اینها، محصولات گیاهی دستکاری‌شده‌ای هستند که با تغییرات ژنتیکی در برابر آفت‌ها مصون شده‌اند؛ تغییراتی که سال‌هاست شکل بازارهای میوه و تره‌بار را تغییر داده است. اما با تغییرات اگرچه همه‌چیز تمیز و رتوش‌شده‌تر از قبل به نظر می‌رسد، اما مخالفان زیادی دارد که معتقدند آنچه در تولید این محصولات در نظر گرفته نشده است، سلامتی آدم‌هاست.

حرف و حدیث‌هادر این میان ایران هم بی‌بهره نمانده و چه‌بسا در سال‌های اخیر در حالی که کشورهای توسعه‌یافته به سمت استفاده از محصولات ارگانیک حرکت می‌کنند، واردات این محصولات، چهره کشاورزی و بازار را هر روز بیشتر تغییر می‌دهد. سازمان حفاظت محیط‌زیست بارها نسبت به تاثیرات این محصولات روی سلامتی افراد و نابودی محیط‌زیست هشدار داده است، اما به نظر می‌رسد این هشدارها کمتر مورد توجه قرار گرفته؛ چراکه در لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه هم به گسترش استفاده از این محصولات اشاره شده است.

کوروش حسین‌زاده، متخصص تغذیه در این باره می‌گوید: «حرف و حدیث درباره محصولات دست‌کاری شده ژنتیکی زیاد است؛ اما به نظر می‌رسد سود زیادی که استفاده از بذرهای اصلاح‌شده نصیب تولید‌کنندگان آن می‌کند، این قدرت را به آنها می‌دهد که مانع انجام تحقیقات مشخص در این باره بشوند؛ اما شاهدیم که کشورهای توسعه‌یافته اروپایی یا ژاپن هرچه بیشتر به استفاده از محصولات ارگانیک گرایش نشان می‌دهند.» او به خبری اشاره می‌کند که طی آن ژاپن قرارداد بزرگ خرید گندم از کشور آمریکا را به همین دلیل ملغی کرد؛ چراکه محصول گندم دست‌کاری ژنتیکی شده بود.

به گفته او، محصولات گیاهی که دست‌کاری ژنتیکی شده‌اند از طریق مهندسی ژنتیک با جابه‌جایی ژن‌ها تغییر کرده‌اند تا نسبت به شرایط محیطی و نسبت به آب و خاک مقاومت کنند؛ تغییراتی که برخی معتقدند زمینه‌های بروز سرطان را افزایش می‌دهد و در طول زمان ممکن است تغییرات ژنتیکی در موجودات زنده به وجود آورد و سبب بروز معلولیت شود.

حسین‌زاده با بیان اینکه نگاهی به آمار بالای سرطان در کشورهای اروپایی و آمریکایی می‌تواند نشات‌گرفته از مصرف این محصولات در دهه‌های گذشته باشد، ادامه می‌دهد: «کشورهای اروپایی به‌ویژه در این سال‌ها بیشتر به سمت استفاده از محصولات ارگانیک حرکت می‌کنند، چراکه با خطرات مصرف محصولات دست‌کاری ژنتیکی شده آشنا هستند. اما در کشورهای کمتر توسعه‌یافته هنوز جدیتی برای مقابله با واردات بذر این محصولات به وجود نیامده است و جامعه با خطرات احتمالی آتی آنها آشنا نیست.»

البته چندی‌پیش انجمن محصولات کشاورزی ارگانیک هم نگرانی‌های خود را در قالب نامه‌هایی به مسئولان و نمایندگان مجلس در مورد مصرف این محصولات عنوان کرده بود. سیدرضا نورانی، رئیس این انجمن با هشدار نسبت به زیاد شدن استفاده از این بذرها در کشاورزی کشور می‌گوید: «در حالی که در کشورهای اروپایی مواضع سختگیرانه‌ای در برابر مصرف محصولات دست‌کاری‌شده ژنتیکی و مردود دانستن این محصولات توسط بیش از 80 درصد جامعه اروپا، صورت گرفته است این موضوع از سوی مسئولان ما باید در نظر گرفته شود که استفاده از این محصولات می‌تواند عواقب ناخوشایندی برای سلامتی افراد جامعه داشته باشد.»

او به مافیای کمپانی‌های آمریکایی در تولید و فروش گسترده این محصولات اشاره می‌کند و می‌گوید: «ماهیت این بذرها به‌گونه‌ای است که کشاورزان برای کشت سال بعد نمی‌توانند از بذرگرفته شده از محصولات خود استفاده کنند و مجبورند از همان شرکت بذرهای جدید خریداری کنند؛ اما با توجه به مقاوم بودن این محصولات در برابر آفات، استقبال زیادی از این محصولات صورت می‌گیرد. اما مطالعه‌‌های اخیر نشان می‌دهد افراد یا حیواناتی که غذاهایی که از نظر ژنتیکی تغییر یافته‌اند را مصرف می‌کنند، ماهیت باکتری‌های مفید موجود در روده آنها تغییر می‌‌کند و می‌تواند زمینه بروز بیماری‌های مختلف را فراهم کند.

محصولات تراریخته در ایراناما این محصولات دست‌کاری شده ژنتیکی به‌طور رسمی و با تایید سازمان غذا و دارو به بازار عرضه شده است. این در حالی است که حسین رستگار، مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفته بود: «طبق بررسی‌های انجام‌شده ابتدا کشورهای صنعتی، محصولات تراریخته تولید می‌کردند؛ اما اکنون میزان تولید در کشورهای در حال توسعه حتی از کشورهای صنعتی نیز بیشتر شده است.»


ویدیو مرتبط :
محصولات دستکاری شده ژنتیکی؛ آری یا نه !