اروپا در منطقه تكیه گاهی بهتر از ایران ندارد


این رسانه روز دوشنبه نوشت: در منطقه تحولات ویژه ای رخ داده است. ایران به جهت موقعیت جغرافیایی خود، ثبات و امنیت و ظرفیت های بالای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و نسل جوان رو به رشد، نیروی فنی پیشرفته در مقایسه با تمام كشورهای منطقه وضعیت بسیار مطلوبی دارد.
در ماه های اخیر با موجی از ترافیك حضور مقامات مختلف اروپایی در ایران مواجه هستیم، برای بررسی دامنه و عوامل موثر در این رویكرد اروپایی ها به ایران، گفت وگویی با دكتر سید رسول موسوی داشته ایم كه در زیر می خوانید:
در ماه های گذشته با موجی از ترافیك حضور مقامات مختلف اروپایی در ایران مواجه هستیم، به نظر شما چه عواملی را در این رابطه می توان مورد نظر قرار داد؟
به لحاظ كلی اساسا اتفاقی كه در حال حاضر شاهد آن هستیم، به تحولات پس از برجام برمی گردد . اروپایی ها در تحولاتی (كه منجر به شكل گیری برجام شد) به این جمع بندی رسیدند كه باید جایگاهی برای خود در تحولات آینده ایران داشته باشند. اما در حال حاضر تمام سفرهایی كه انجام می شود به قراردادها بر نمی گردد و به میل كشورها برای دانستن اینكه در ایران چه می گذرد هم مرتبط است.
لذا با توجه به آینده تحولات منطقه سفرهای زیادی به ایران انجام می شود. در این میان صرفا نباید ما چنین تصوری داشته باشیم كه تا قبل از برجام، به بهانه این كه ایران پرونده هسته ای نظامی دارد، آنها به ایران نمی آمدند، اما در حال حاضر به این نتیجه رسیده اند كه ایران بحث هسته ای نظامی را دنبال نمی كند و به ایران می آیند.
یعنی این تصور درست نیست و اگر بخواهم دقیق تر این موضوع را مطرح كنم باید بگویم كه موضوع هسته ای بهانه ای برای ممانعت از همكاری ایران با اروپا بود. اگر به پرونده كلی كشور خود در ارتباط با معادلات بین المللی نگاه كنیم، همیشه ایران بعد از انقلاب با رویكرد مثبتی به روابط با اروپا نگاه می كرده است، اروپایی ها هم با وجود مشكلاتی كه بعضا به دلیل مسائل داخلی ایران ایجاد می كردند، ولی در عرصه اقتصادی فضا برای همكاری ها وجود داشت.امادر مقطع مربوط به پرونده هسته ای بهانه ای برای كاهش دامنه فعالیت و همكاری های با ایران ایجاد شد كه در حال حاضر این بهانه برداشته شده و یكی از علل گسترش سفرهای اروپایی ها به ایران همین است.
نقش تحولات منطقه ای و ژئوپولتكی در این سفرها به چه میزان است؟
در كنار این در منطقه تحولات ویژه ای رخ داده است. ایران به جهت موقعیت جغرافیایی خود، ثبات و امنیت و ظرفیت های بالای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و نسل جوان رو به رشد ، نیروی فنی پیشرفته در مقایسه با تمام كشورهای منطقه وضعیت بسیار مطلوبی دارد. در این شرایط بازار ایران و همكاری با ایران در عرصه های سیاسی و راهبردی برای اروپا اهمیت پیدا می كند. در این بین وقتی اروپا به كشورهای منطقه نگاه می كند، به این جمع بندی می رسد كه همكاری با ایران برای اروپا به عنوان فرصتی برای حضور در منطقه مطرح است.
صرفا موضوع ایران هم نیست، یعنی اگر شركتی بخواهد در خاورمیانه فعالیت كند كدام كشور به اندازه ایران فضای امنی دارد كه بتوان در آن حضور داشت؟ بنابراین آنچه در حال حاضر اتفاق می افتد این است كه ایران نه به پسابرجام رسیده، بلكه چشم اندازی از آینده همكاری های گسترده را در مقابل اروپا قرار داده است.
در این شرایط اروپا می خواهد شریك هایی در جهان اسلام انتخاب كند. در این میان اگر بخواهیم كشورهایی كه حائز اهمیت و در منطقه خاورمیانه حضور دارند در كنار هم قرار دهیم،این كشورها ایران، عربستان و تركیه و مصر هستند؛ اگر این چهار كشور را به لحاظ ثبات داخلی ، وضعیت سرمایه های اجتماعی، اوضاع اقتصادی، بالندگی نسل جوان، فضای سیاسی- اقتصادی- اجتماعی پیرامون با هم مقایسه كنیم؛ ایران وضعیت به مراتب بهتری نسبت به كشورهای دیگر دارد. چنانچه تركیه برای اروپا مسئله ساز موضوع مهاجرین شده است.
همچنین اروپایی ها كاملا می دانند كه علل حمایت از افراط گرایی امروز تروریسم در داخل اروپا عربستان است. مصر وضعیت نامشخصی را برای آینده خود دارد. بنابراین، ایران برای آن ها نه فقط برای خود ایران، بلكه به عنوان یك پایگاه برای فعالیت آینده كشورهای اروپایی مطرح است.
منطقه خاورمیانه هم به لحاظ اقتصادی و به لحاظ قرابت و نزدیكی جغرافیایی برای آن ها اهمیت بیشتری پیدا می كند و هم ناآرامی و بی ثباتی خاورمیانه و آسیای غربی تاثیر كاملا مستقیمی بر امنیت اروپا دارد. بنابراین اهمیت ایران در كنار اهمیت منطقه برای اروپا باعث می شود كه اروپایی ها به سمت ایران گرایش بیشتری پیدا كنند.
موضوع نیاز به انرژی و هیدروپلتیك تا چه میزانی در توجه اروپا به ایران نقش دارد؟
برای اروپا انرژی ایران، نه صرفا انتقال لوله های گاز، بلكه به عنوان منبعی است كه می تواند تعادل بخش معادلات انرژی جهانی شود. آمریكایی ها فضای اقتصادی خود را به سمت آسیا پاسیفیك (اقیانوس آرام) برده اند. از نظر آمریكایی ها، آینده اقتصاد جهانی در رقابت آمریكا و چین شكل می گیرد و اروپا ظرفیت آمریكا را ندارد كه تا این حد در آسیا و پاسیفیك حضور پیدا كند.
در چشم انداز كوتاه مدت، تا چه حدی ممكن است توجه اروپا و كشورهای اروپایی به ایران بیشتر شود؟
این موضوع ادامه خواهد داشت. مهم این است كه ایران بتواند در صحنه داخلی خود بیشتر ثبات و نظام مندی داخلی را حفظ كند. یعنی اگر این موضوع را در نظر بگیریم، آن چه برای ایران مهم است این است كه بتواند فضای داخلی خود را برای فعالیت اروپایی ها بیشتر آماده كند. لازم نیست كه ما خیلی برای جذب اروپایی ها كاری انجام دهیم، ما اگر بتوانیم شرایط داخلی خود را به همین شكل ادامه دهیم و مقداری هم فضای نظام مند، قانون مند و با آرامش بیشتر را در كشور به وجود آوریم، اروپایی ها به صورت اتوماتیك به ایران می آیند. زیرا در منطقه هیچ تكیه گاه یا جای پایی به محكمی،ظرفیت و ثبات ایران ندارند.
منبع: پایگاه اینترنتی امید هسته ای ایرانیان
اول**1577

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
ایران سکوی منطقه ای تولیدات مشترک با اروپا